Πληθαίνουν τα σενάρια για την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα σε ότι αφορά στις δεύτερες ελληνικές κάλπες.

Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρονται ΜΜΕ της Τουρκίας τονίζοντας ότι η 14η Μαΐου είναι η πιθανότερη ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες στην Τουρκία.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, στο δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Show TV ειπώθηκαν τα εξής: «Θα έχουμε πρόωρες εκλογές; Aυτή είναι η πολιτική ατζέντα. Πότε θα στηθούν οι κάλπες; 85 εκατομμύρια πολίτες αυτό περιμένουν να μάθουν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας για πρώτη φορά μίλησε για συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο Ερντογάν υπενθύμισε την 14η Μαΐου όπου τότε ο Αντνάν Μεντερές ήταν ο νικητής των εκλογών».

Σε δηλώσεις του, ο Ερντογάν είχε τονίσει: «Όπως ο αείμνηστος Αντάν Μεντερές νίκησε στις εκλογές στις 14 Μαΐου του 1950 με το σύνθημα “φτάνει πια τον λόγο τον έχει ο λαός”. Έτσι και τώρα το 2023 θα πούμε “η απόφαση και η λόγος είναι του λαού” και θα νικήσουμε. Φτάνει πια, η απόφαση όπως και η άποψη είναι του λαού».

Εάν ο Ερντογάν επιλέξει για συμβολικούς λόγους τη 14η Μάϊου για να γίνει -πρόωρα- ο πρώτος γύρος των εκλογών, τότε μπορεί να γίνουν την ίδια μέρα με τον δεύτερο γύρο στην Ελλάδα, εάν πάρει σάρκα και οστά το σενάριο που λέει για πρώτο γύρο στις 9 Απριλίου στη χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι σήμερα «έδειξε» εκλογές τον Μάιο και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Το να φοβάσαι την κάλπη και να αποφεύγεις τη βούληση του έθνους δεν ωφελεί κανέναν. Είναι καθήκον όλων μας να οργανώσουμε τις εκλογές σε εορταστική ατμόσφαιρα. Η κάλπη είναι πεδίο μάχης. Είναι η εκδήλωση της εθνικής βούλησης. Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν κάτι για να διστάζουν, είναι ευπρόσδεκτα. Ας οδηγήσουμε μαζί την Τουρκία μας στις εκλογές, μιλώντας, συζητώντας και συμφωνώντας. Ας τελειώσουμε αυτή τη δουλειά τον Μάιο. Ας δώσουμε τον λόγο στο έθνος μας», δήλωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος, του οποίου οι εξαγγελίες για εκλογές πολλές φορές έχουν γίνει πράξη από την κυβερνητική παράταξη.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, από τη μια κάλεσε την αντιπολίτευση σε εκλογική συμπόρευση, αλλά από την άλλη την κατηγόρησε και για εθνική μειοδοσία.

«Η γλώσσα του Κιλιτσντάρογλου είναι η γλώσσα των Ελλήνων, η γλώσσα του φιδιού, η γλώσσα των εχθρών των Τούρκων. Η ανίερη συμμαχία, η οποία δεν μπορεί να βρει υποψήφιο πρόεδρο, αποτελεί ένα εχθρικό εμπόδιο για την Τουρκία», δήλωσε.

 

 

 

Πηγή