fbpx
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΠΓΝ «Αττικόν» : Άριστη έκβαση είχαν όλες οι γεννήσεις από επίτοκες θετικές...

ΠΓΝ «Αττικόν» : Άριστη έκβαση είχαν όλες οι γεννήσεις από επίτοκες θετικές στον κορωνοϊό

Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 μέχρι σήμερα έχουν γεννήσει στην Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο ΠΓΝ «Αττικόν», είκοσι επίτοκες που ήταν θετικές στον κοροναϊό SARS-CoV-2, με άριστη έκβαση.

Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν τα 30 έτη (εύρος 19-37 ετών).

Οι επτά επίτοκες είχαν συμπτωματική λοίμωξη Covid-19 και οι υπόλοιπες δεκατρείς ήταν ασυμπτωματικές.

Δύο επίτοκες είχαν ήπια συμπτωματολογία (ανοσμία, αγευσία, πονόλαιμος) και πέντε είχαν σοβαρή (με εμπύρετο, βήχα, δύσπνοια και πνευμονία).

Μία επίτοκος, ηλικίας 34 ετών, εμφάνισε βαριά Covid-19 πνευμονία, με πυρετό, έντονο βήχα, αναπνευστική ανεπάρκεια και διαταραχές πηκτικότητας και υποβλήθηκε σε επείγουσα καισαρική τομή στις 32 εβδομάδες κύησης.

Η κλινική της εικόνα βελτιώθηκε αμέσως μετεγχειρητικά και θα λάβει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες.

Δύο μητέρες είχαν ιστορικό βρογχικού άσθματος, μία είχε σακχαρώδη διαβήτη τύπου-2 και μία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Σε 17 περιπτώσεις έγινε καισαρική τομή λόγω μαιευτικών ενδείξεων.

Έξι επίτοκες είχαν προηγηθείσα καισαρική τομή, τρεις εμφάνισαν επιπλοκές, όπως προεκλαμψία, υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη κύησης, σε τρεις περιπτώσεις παρατηρήθηκε εμβρυική δυσχέρεια, σε δύο υπήρχε μακροσωμία εμβρύου και σε τρεις περιπτώσεις υπήρξε επιθυμία της μητέρας για καισαρική τομή ύστερα από ενημέρωση.

Δύο επίτοκες γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό.

Όλα τα νεογνά που γεννήθηκαν από τις μητέρες αυτές είναι σε άριστη κατάσταση.

Σε καμία από τις ανωτέρω περιπτώσεις γέννησης στο Αττικό Νοσοκομείο δεν απομονώθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον πλακούντα, στο αμνιακό υγρό, στο αίμα ομφαλίου λώρου και στο μητρικό γάλα.

Παρόλα αυτά, πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία όπου ο ιός SARS-CoV-2 έχει απομονωθεί σε ούρα, κόπρανα και κολπικές εκκρίσεις.

Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει απομονωθεί στο μητρικό γάλα, στον πλακούντα κυήσεων δευτέρου και τρίτου τριμήνου και στο αίμα ομφαλίου λώρου (Hosieretal. J Clin Invest. 2020;130(9):4947-4953, Baud et al. JAMA 2020;323:2198-220, Fenizia et al. NatCommun 2020;11:1-10).

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMANetworkOpen (Edlowetal. 2020;3:1-17), στην οποία συμμετείχαν 64 επίτοκες με Covid-19 που γέννησαν στη Βοστώνη των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν υπήρξε κάθετη μετάδοση ή παρουσία του ιού SARS-CoV-2 στον πλακούντα, ούτε όμως και αναμενόμενη διαπλακουντιακή μεταφορά προστατευτικών anti- SARS-CoV-2 αντισωμάτων από τη θετική μητέρα στο έμβρυο.

Συμπερασματικά, στη μελέτη αυτή φάνηκε ότι η λοίμωξη της μητέρας από τον ιό SARS-CoV-2 δε συσχετίστηκε με αρνητική έκβαση της κύησης.

Η διευθύντρια της Γ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής, καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών, Ελένη Αλεξίου, και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Αττικού Νοσοκομείου έχουν θεσπίσει πρωτόκολλο για την ασφαλή διαχείριση των εγκύων και επιτόκων που είναι θετικές στον ιό SARS-CoV-2.

Οι λεχωίδες και οι έγκυες με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύονται στην ειδική πτέρυγα του Αττικού Νοσοκομείου.

Τα νεογνά νοσηλεύονται σε θερμοκοιτίδα σε ειδικό θάλαμο στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση.

Υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία χώρου νοσηλείας των λεχωίδων που είναι ασυμπτωματικές ή με ήπια συμπτωματολογία μαζί με τα νεογνά τους, εφόσον επιθυμούν να θηλάσουν, έπειτα από έγγραφη συναίνεσή τους.

 

 

 

 

Πηγή

 

Τελευταία Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΚ ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες των τμημάτων της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ για το διήμερο 25,26/9/2021. Τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά για τα τμήματά μας, όμως είχαμε...

Σεισμός στην Κρήτη: Ένας νεκρός, έντεκα τραυματίες και σοβαρές ζημιές

Ένας νεκρός και έντεκα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:17 με επίκεντρο κοντά στο...

Ισλανδία: Οι γυναίκες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Οι γυναίκες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο της Ισλανδίας σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Εκ των 63 εδρών...

Θετικά στον Covid εννέα παιδιά στα Iωάννινα

Εννέα θετικά δείγματα επιβεβαιώθηκαν από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκανε το Σάββατο η Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Και τα εννέα...