ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠερισσότερη δουλειά, λιγότερη σύνταξη

Περισσότερη δουλειά, λιγότερη σύνταξη

Με επιπλέον παραμονή στον εργασιακό βίο, που κυμαίνεται από 3 έως 21 μήνες, επιβαρύνονται χιλιάδες ασφαλισμένοι οι οποίοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2017. Τα νέα όρια ηλικίας για 150.000 εργαζομένους επιφέρουν ριζικές αλλαγές, με τις μητέρες ανηλίκων και όσους βγαίνουν με μειωμένη σύνταξη πριν από τα 62 να συμπεριλαμβάνονται στους μεγάλους χαμένους των αλλαγών αυτών.

Με το νέο σύστημα, που έχει τεθεί ήδη σε ισχύ, η ηλικία συνταξιοδότησης συνδέεται άμεσα με το παλαιό όριο.

Συνολικά 27 συνταξιοδοτικές διατάξεις αλλάζουν το 2017 και οδηγούν σε παράταση του εργάσιμου βίου. Από αυτές οι 14 αφορούν δημοσίους υπαλλήλους. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Έθνος», οι νέες ρυθμίσεις ισχύουν για όσους ασφαλισμένους είχαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύει ενιαίο καθεστώς και πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 (ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης).

Με το νέο σύστημα, που έχει τεθεί ήδη σε ισχύ, η ηλικία συνταξιοδότησης συνδέεται άμεσα με το παλαιό όριο. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που «πιάνουν» εντός του 2017 το όριο που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο καλούνται να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο προκειμένου να φθάσουν τη νέα ηλικία συνταξιοδότησης και να μπορούν έτσι να βγουν στη σύνταξη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για περιπτώσεις όπου το παλαιό όριο συμπληρώνεται από το 2018 και μετά, αφού ισχύουν διαφορετικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, αυξάνεται περαιτέρω η ηλικία συνταξιοδότησης.

Πλασματικά έτη και πέναλτι

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, όσοι επιδιώξουν ταχύτερη έξοδο έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πλασματικά έτη, όπως ο στρατός και οι σπουδές.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί, πάντως, πρέπει να είναι όσοι επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, καθώς σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Υπουργείο Εργασίας έχει θεσπίσει… πέναλτι για κάθε χρόνο λιγότερης παραμονής στον εργασιακό στίβο σε σχέση με τα θεσπισμένα όρια ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι:

  • μητέρες με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης και ανηλικότητα παιδιού μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, εφόσον συμπληρώνουν το 50ό έτος της ηλικίας τους το 2017, θα φύγουν σε ηλικία 58 ετών και 5 μηνών
  • μητέρες με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης και ανηλικότητα παιδιού το 2011, εφόσον συμπληρώνουν το 52ο έτος της ηλικίας τους το 2017, θα αποχωρήσουν σε ηλικία 58 ετών και 5 μηνών
  • μητέρες με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης και ανηλικότητα παιδιού το 2012, εφόσον συμπληρώνουν το όριο το 2017, θα φύγουν με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 59 ετών και 6 μηνών
  • άνδρες ασφαλισμένοι πριν από το 1983 μπορούσαν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Ωστόσο, εφόσον συμπληρώσουν την 35ετία το 2017, θα μπορούν να φύγουν με πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 59 ετών και 6 μηνών.

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα