fbpx
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Πεντακάθαρες με σφραγίδα Ευρώπης 38 παραλίες της Ηπείρου!

Πεντακάθαρες με σφραγίδα Ευρώπης 38 παραλίες της Ηπείρου!

Πεντακάθαρες και με τη… βούλα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος είναι, για άλλη μία χρονιά οι ελληνικές θάλασσες και φυσικά οι παραλίες της Ηπείρου. Όπως καταγράφεται σε σχετική έκθεση, το 97% των 1.542 σημείων που ελέγχθηκαν στη χώρα μας είχε υψηλή ποιότητα.

Εξαιρετικές ήταν οι επιδόσεις παραλιών της Ηπείρου καθώς 38 που ελέγχθηκαν κατατάσσονται στις πλέον καθαρές, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.

Οι παραλίες που πέρασαν από το μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και κατατάσσονται στις πλέον καθαρές είναι:

Στο Νομό Άρτας, η Αλυκή- Κόπραινα, η Κορωνησία και η Ράμμα Σαλαώρας.

Στο Νομό Θεσπρωτίας, το Δρέπανο- Μακρυγιάλι, το Κεραμίδι, η Σαγιάδα, οι τρεις παραλίες της Πλαταριάς, ο Γαλλικός Μώλος, η Ζάβια, η Μπέλλα Βράκα, η Μέγα Άμμος, η Αγία Παρασκευή, ο Αρίλλας και το Καραβοστάσι.

Στο Νομό Πρέβεζας, το Αλωνάκι, η Αμμουδιά, η Λούτσα, ο Μύλος- Φλέβα, η Λυγιά, το Λιθάρι Δέσπως, ο Μύτικας, η παραλία Καναλίου, η Καστροσυκιά, το Καλαμίτσι, το Αλωνάκι, ο Παντοκράτορας και οι δύο παραλίες της Κυανής Ακτής. Στην ευρωπαική λίστα, επίσης, οι δύο παραλίες της Πάργας, το Σαρακίνικο, το Κρυονέρι, ο Βάλτος και ο Λίχνος.

epirus paralia1

 

Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες παραλίες δεν έχουν ελεγχθεί, όπως και εκατοντάδες άλλες στην Ελλάδα.. Ως εκ τούτου δεν σημαίνει ότι τα νερά τους δεν είναι καθαρά!

Σύμφωνα με την έκθεση των παράκτιων υδάτων κολύμβησης -από τα 1.542 δείγματα του νερού από ελληνικές παραλίες τα οποία εξετάστηκαν το 2016- πληρούσε τουλάχιστον τα ελάχιστα στάνταρ για την ποιότητα του νερού.

Στο 97% των δειγμάτων, μάλιστα, η ποιότητα του νερού χαρακτηρίστηκε εξαιρετική, στο 0,6% καλή και στο 0,1% ικανοποιητική. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 2,3%, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να κριθεί η ποιότητα του νερού.

Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.

Πρώτο στη σχετική κατάταξη βρίσκεται το Λουξεμβούργο, το οποίο ωστόσο διαθέτει μόλις 11 μέρη στα οποία μπορεί να κολυμπήσει κανείς, όλα σε λίμνες, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης. Το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν από το Λουξεμβούργο (100%) έλαβαν την ανώτατη βαθμολογία.

Στην δεύτερη και την τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης, βρίσκονται η Κύπρος και η Μάλτα.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, η Ιταλία (με 5.518 σημεία) είχε εξαιρετική ποιότητα υδάτων στο 91%, η Ισπανία (με 2.191 σημεία) στο 85%, η Γαλλία (με 3.359 σημεία) στο 77%, η Κροατία (με 949 σημεία) στο 94%, η Σλοβενία (με 47 σημεία) στο 75% και η Αλβανία (που επίσης εξετάζεται στην έκθεση, με 92 σημεία ελέγχου) μόλις στο 37%.

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Απίστευτα τα κέρδη για την Exxon Mobil το 2022 – Έφτασε τα 59$ δισ.

Κέρδη 59 δισ. δολαρίων είχε η Exxon Mobil το 2022, όπως δήλωσε η εταιρεία, κερδίζοντας πάνω από 6,7 εκατ. δολάρια την ώρα πέρυσι και...

Οι πιο περιζήτητες IT ειδικότητες στο dark web

Η ομάδα Digital Footprint Intelligence της Kaspersky διερεύνησε την αγορά εργασίας του darknet. Μετά την ανάλυση 200.000 αγγελιών απασχόλησης κατά την περίοδο 2020-2022, οι...

Πόσο θα πληρώσετε με τις νέες επιδοτήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος  έκρυβε το μηνιαίο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας...

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας-Ευρώπης μέσω Ελλάδας και ο EastMed στις συζητήσεις Δένδια στο Ισραήλ

Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια ανθεκτική εταιρική σχέση σε στρατηγικό επίπεδο, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις συγκλίνουσες οπτικές σε...