fbpx
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΕ Άρτας:Μελέτη οριοθέτησης κοίτης Αράχθου

ΠΕ Άρτας:Μελέτη οριοθέτησης κοίτης Αράχθου

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου συζητήθηκε η ΜΠΕ του έργου οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά ήταν η εξής:

Ως Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, πείσαμε την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου που εκπονούσε τη μελέτη, να υιοθετήσει το σενάριο της 100ετίας και όχι το σενάριο της 1000ετίας στην περίοδο επαναφοράς πλημμύρας, σενάριο όπου ήταν εγκλωβισμένες για πολλά χρόνια οι τοπικές αρχές και η τοπική κοινωνία στην Άρτα. Το σενάριο της 1000ετίας προέβλεπε υπερβολικά μεγάλο κόστος κατασκευής και οδηγούσε σε φαραωνικούς προϋπολογισμούς. Τα έργα που θα γίνουν με το σενάριο της 100ετίας, είναι η πιο συνήθης πρακτική κατασκευής αντιπλημμυρικών σ’ όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπάρχει και στην Ελλάδα, στην περίπτωση του Κηφισού.

Ο κ. Ψαθάς εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για τη ΜΠΕ, με τα εξής ερωτήματα – προβληματισμούς και προτάσεις:

α). Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μελέτη στο σημείο που ταυτίζονται-εφάπτονται, το ρέμα Μπούση και ο προτεινόμενος κλειστός αγωγός, δεδομένου ότι η διευθέτηση του ρέματος Μπούση, θα γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου νωρίτερα από την κατασκευή της σήραγγας που προβλέπει η μελέτη.

β). Επειδή η προβλεπόμενη μελέτη αναφέρει δύο κλειστές παράλληλες σήραγγες που θα διέρχονται από το στρατόπεδο Παπακώστα, (δηλαδή εντός του οικοπέδου που έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου για την κατασκευή Διοικητηρίου) κι επειδή πιθανό να υπάρχει και πρόβλημα στατικότητας στο υπάρχον κτίριο, προτείνουμε το εξής: αν επιλεγεί το σενάριο των δυο κλειστών αγωγών, ο ένας αγωγός να διαπερνά το στρατόπεδο Παπακώστα και ο άλλος αγωγός να διέρχεται εντός όμορης Δημοτικής έκτασης.

γ). Σύμφωνα με την προτεινόμενη μελέτη, δεν προβλέπονται έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, από το Γλυκόρριζο έως το Νεοχώρι, παρά μόνο βελτίωση των ήδη υφιστάμενων αναχωμάτων. Πλην όμως, αναχώματα αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται, για διάφορους λόγους. Τα αντιπλημμυρικά έργα και η οριοθέτηση, θα μας υποδείξουν τα ακριβή γεωγραφικά όρια της κοίτης του ποταμού. Είναι ζωτικής σημασίας να προταθούν συγκεκριμένα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης αυτής της περιοχής, που είναι η πλέον ευάλωτη, όπως μας έδειξαν πρόσφατες πλημμύρες (πχ 2015).

Οι παραπάνω τρεις προτάσεις είναι τεχνικής φύσης και ζωτικής σημασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας και του κάμπου.

Ασφαλώς είμαστε θετικοί στην υλοποίηση της μελέτης και των έργων κι έχει σημασία για μας να οριστικοποιηθούν οι μελέτες και ο προϋπολογισμός και να ενταχθούν όσο γίνεται πιο σύντομα σε χρηματοδοτικά εργαλεία των Υπουργείων.

Τελευταία Νέα

Πολλές ανοιχτές θέσεις εργασίας στην P&I στα Ιωάννινα

Σε 5 χρόνια λειτουργίας της Γερμανικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας P&I στην Ελλάδα, απασχολούνται ήδη στο κέντρο καινοτομίας στα Ιωάννινα 150 ταλαντούχοι και υψηλής κατάρτισης...

ΑΕΔΠ Άρτας: Νέα νίκη για τους παίδες – Ήττα για τους εφήβους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με νέα νίκη συνέχισε στο πρωτάθλημα η ομάδα παίδων , καθώς επιβλήθηκε της Α.Ε. Δόξας Λευκάδας με 58-26. Με 4 νίκες σε ισάριθμους...

Άρτα: Εξαπάτησε ιδιοκτήτρια επιχείρησης – Απέσπασε σχεδόν 4.000 ευρώ από τον λογαριασμό της

Το πώς άδειασε τον τραπεζικό λογαριασμό ιδιοκτήτριας επιχείρησης στην Άρτα εξιχνίασε η Ασφάλεια, ταυτοποιώντας τα στοιχεία του δράστη που είναι Έλληνας. Ο συγκεκριμένος είχε επικοινωνήσει...

Πανικός στη Χιλή μετά την κατάρρευση μέρος της κερκίδας του γηπέδου της Κόλο Κόλο, δεκάδες τραυματίες

Σοκαριστικές εικόνες στη Χιλή καθώς στην ανοιχτή προπόνηση της Κόλο Κόλο, στο Μονουμεντάλ του Σαντιάγο, κατέρρευσε μέρος της κερκίδας και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν...