Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας υπέβαλε την παραίτησή του από το Δ.Σ. της τράπεζας, μετά τις έντονες πιέσεις των δανειστών.
Ο κ. Σάλλας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στα μέλη είπε:
Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.
Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.
Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts.
Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».
Καθήκοντα προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς ανέλαβε η Χαρίκλεια Απαλαγάκη, έως σήμερα προϊσταμένη των Νομικών Υπηρεσιών της τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και η Λούκα Kατσέλη.
Η σκληρή στάση των Θεσμών απέναντι στην κυβερνητική προσπάθεια να κρατηθούν σε χαμηλό και ελαστικό επίπεδο τα κριτήρια επιλογής διοίκησης των τραπεζών είναι τέτοια που θα υποχρεώσει πολύ σύντομα το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει στην αντικατάσταση και της πρόεδρου της Εθνικής Τράπεζας.
Πριν λίγες ημέρες τόσο ο Γ. Δραγασάκης όσο και ο Ευκλ. Τσακαλώτος με κοινή τους επιστολή προς τους Θεσμούς είχαν ζητήσει να αλλάξει ο νόμος που ορίζει τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που θέτει δημιουργούν δυσλειτουργίες και προβλήματα στη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων.
Η ελληνική προσπάθεια, όμως, έπεσε στο κενό καθώς η Αθήνα εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» με το σκεπτικό πως δεν μπορεί να ανοίξει τώρα ζήτημα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, τη στιγμή που η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών είναι σε εξέλιξη.