fbpx
ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΠανελλήνιο θέμα η αναστολή επεμβάσεων στο Νοσοκομείο της Άρτας

Πανελλήνιο θέμα η αναστολή επεμβάσεων στο Νοσοκομείο της Άρτας

Δριμύτατη κριτική για την απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Άρτας, να αναστείλει την λειτουργία των χειρουργείων για τους θερινούς μήνες, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου…

Η απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας Βασίλη Μπαλάσκα, η οποία έχει εκδοθεί στις 28 Ιουνίου και σύμφωνα με την οποία “δεν θα προγραμματίζονται στο Νοσοκομείο τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν υλικά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου”, έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεσηανάμεσα στην ΠΟΕΔΗΝ και την διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας, η οποία όμως δεν έμεινε στα όρια της Άρτας, αλλά πλέον αποτελεί θέμα, που έχει δημιουργήσει πανελλήνια συζήτηση.

Είναι η πρώτη φορά που στο Νοσοκομείο Άρτας, λαμβάνεται τέτοια απόφαση περί αναστολής προγραμματισμού χειρουργείων στην Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική Κλινική και το θέμα ανέλαβε να το επικοινωνήσει καταγγέλλοντας την διοίκηση του Νοσοκομείου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος αποφάσισε για το θέμα αυτό να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας πως τις ημέρες του δεκαπενταύγουστου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Άρτα.

Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, κάνει αναφορά και στα πολλά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, ασθενείς και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, περιγράφοντας περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο τοξικομανής, αφού επιτέθηκε στους εργαζόμενους με σύριγγα, δημιούργησε πανικό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα, της έλλειψης φύλαξης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ.

Για τους παροικούντες την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή, όλα τα προβλήματα που περιγράφει η ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, δεν είναι κάτι νέο, αλλά αυτό που όλοι βιώνουν σε κάθε επίσκεψή τους στο Νοσοκομείο. Ειδικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπου ειδικευόμενοι ιατροί, προσπαθούν να ανταποκριθούν σε δεκάδες περιστατικά ταυτόχρονα. Καλά… Για τους ασθενείς, η αναμονή είναι το δεδομένο και το γνωρίζουν, πριν πάρουν απόφαση, να φτάσουν εκεί…

Δεν ξέρουμε για ποιούς λόγους, ο πρόεδρος της ΠΕΟΔΗΝ, στην καυστική ανακοίνωση, που εξέδωσε, περιέλαβε ένα μόνο περιστατικό, για ν’ αποδείξει την έλλειψη φύλαξης στο Νοσοκομείο Άρτας, αλλά τα περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο, ακόμη και την ζωή νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, είναι επαναλαμβανόμενα και το ότι ακόμη δεν προέκυψε το σοβαρό περιστατικό, πρέπει να οφείλεται στην τύχη και μόνο…

Ο σοβαρός αναλυτής, θα δικαιολογήσει την όποια υπερβολή στην ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, μιας και μεταφέρει την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων του, απ’ όλη την Ελλάδα, για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Και δικαιολογώντας την υπερβολή αυτή, θα ανέμενε μια σοβαρή απάντηση, απ’ τον διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας κ. Βασίλη Μπαλάσκα, μιας και αυτό επιβάλλει ο ρόλος του τελευταίου.

Αντί αυτού, η απάντηση του κ. Μπαλάσκα, παρατηρούμε ότι είναι ένα κείμενο το οποίο βρίθει χαρακτηρισμών και… εξυπνάδων. Η απάντηση δημοσιεύεται και αν παρατηρήσει κανένας, θα διαπιστώσει πως μόνο για την αιτία που προκάλεσε την απόφαση αναστολής της λειτουργίας των χειρουργείων δεν κάνει λόγο.

Περιορίζεται να κάνει λόγο, για τα πολλά έκτακτα περιστατικά, λες και όλα τα προηγούμενα χρόνια, που δεν είχε προκύψει τέτοια απόφαση, δεν υπήρχαν έκτακτα περιστατικά, που έχουν την αιτία τους σε τροχαία ατυχήματα. Ατύχησε κιόλας να σκεφτεί, αυτό που η κυβέρνηση παρουσιάζει, ως το μεγάλο της ατού. Το ότι, με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, τα τροχαία ατυχήματα στην περιοχή, έχουν περιοριστεί σε φοβερό ποσοστό. Αυτά του φετινού καλοκαιριού, μπορεί να μην φτάνουν, ούτε στο 20% των τροχαίων, που είχαμε την ίδια περίοδο πέρυσι…

Ιδού και το άκυρον της απάντησης του διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας… “Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας αποφάσισε να διακόψει για λίγες ημέρες τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων Ορθοπεδικών-Νευροχειρουργικών, για τα περιστατικά, δηλαδή, που δεν απειλείται η υγεία τους, προκειμένου το Νοσοκομείο να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ταχύτατα, όπως ακριβώς επιτάσσει ο χαρακτήρας των έκτακτων περιστατικών”.

Αν ο διοικητής και οι συνεργάτες του, έμπαιναν στον κόπο να παραθέσουν στοιχεία, θα ήταν πιό πειστική η απάντηση και θα μπορούσε κανένας να πιστέψει, αυτά που στην εισαγωγή της απάντησής του, αναφέρει ο κ. Μπαλάσκας. Ότι δηλαδή “ο «αξιόπιστος» πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος, με δεδομένο ότι, λόγω καύσωνα είναι επίπονη η τέλεση υπαίθριων τηλεοπτικών shows, επέλεξε μια ανοιχτή επιστολή για να βρεθεί στο προσκήνιο, ικανοποιώντας έτσι το υπερτροφικό εγώ του”. Που σημαίνει ότι την εναγώνια προσπάθεια του αξιότιμου κύριου διοικητή, να πλήξει την αξιοπιστία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ο κάθε σοβαρός πολίτης θα την εκλάβει ως αδυναμία παρουσίασης σοβαρών επιχειρημάτων.

Ο κ. διοικητής, δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό, για τον απλούστατο λόγο, πως τα πραγματικά στοιχεία, σε σχέση με την αύξηση των εκτάκτων περιστατικών και λόγω των τροχαίων, θα τον διαψεύσουν. Και για τον επί πλέον λόγο, πως όσα επικαλείται συνέβαιναν και τα προηγούμενα χρόνια και δεν είχε προκύψει η ανάγκη αναστολής της λειτουργίας των Νοσοκομείων…

Παρακολουθώντας κανένας τον συγκεκριμένο διάλογο, διαπιστώνει πως η προσέγγιση που γίνεται στην υπόθεση της δημόσιας υγείας στην περιοχή, γίνεται από καθαρά μικροκομματική σκοπιά και όχι με φόντο την πραγματική αγωνία, για το πως και υπό τις δεδομένες συνθήκες, μπορούσε κάτι να καλυτερέψει στο Νοσοκομείο Άρτας.

Και αυτή ακριβώς η διαπίστωση, προβάλλει την αδήριτη ανάγκη, να προκύψει σοβαρός δημόσιος διάλογος για την υγεία στην περιοχή, υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα