fbpx
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Όταν ο Ντοστογιέφσκι βρέθηκε στο απόσπασμα

Όταν ο Ντοστογιέφσκι βρέθηκε στο απόσπασμα

Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά τελικά γλίτωσε παρά τρίχα, με την ποινή του να μετατρέπεται τελικά σε τετραετή εξορία και καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία.

Το 1843, ο Φίοντορ Ντοστογιέφσκι είχε αποχωρήσει οριστικά από το στρατό, όπου ασκούσε το επάγγελμα του μηχανικού για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη λογοτεχνία. Έξι χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 1849 και όντας ήδη ένας πολλά υποσχόμενος συγγραφέας, συνελήφθη από την τσαρική αστυνομία και φυλακίστηκε ως μέλος μιας ομάδας σοσιαλοφιλέλευθερων διανοουμένων της Αγίας Πετρούπολης, γνωστής ως «Κύκλος του Πετρασέφσκι». Η κατηγορία ήταν για συμμετοχή σε προδοτική συνωμοσία και η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν τέσσερα χρόνια καταναγκαστικά έργα και στρατιωτική υπηρεσία ως απλός στρατιώτης για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Στο δικαστήριο δεν αρνήθηκε ούτε τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του, ούτε το ενδιαφέρον του για τον ουτοπικό σοσιαλισμό, ιδιαίτερα για τις ιδέες του Σαρλ Φουριέ ή τη διαμαρτυρία του για πολλά φαινόμενα της ρωσικής πραγματικότητας. Παρουσίασε τον εαυτό του ως έναν «αφελή-έντιμο ανθρωπιστή και λόγιο ο οποίος απέβλεπε στο γενικό καλό της ανθρωπότητας», κυρίως όμως ήθελε μέσα από την πλούσια βιβλιοθήκη των Πετρασέφσκι «να γνωρίσει τα νεότατα λογοτεχνικά ρεύματα της Ευρώπης». Το δικαστήριο δεν δέχθηκε αυτή του την εξήγηση και στις 16 Νοεμβρίου 1849 ο Ντοστογιέφσκι και οι σύντροφοί του δικάστηκαν και καταδικάσθηκαν σε θάνατο.

Ακολούθησε ένας πόλεμος νεύρων με εικονικές εκτελέσεις και ατέλειωτες ώρες παραμονής σε μια πλατεία της Πετρούπολης, στις 22 Δεκεμβρίου του 1849, σε αναμονή του εκτελεστικού αποσπάσματος. Η ποινή του μετατράπηκε τελικά σε τετραετή εξορία και καταναγκαστικά έργα στο Ομσκ της Σιβηρίας.

Ο Ντοστογιέφσκι απολύθηκε από το κάτεργο της Σιβηρίας το 1854, αλλά αναγκάστηκε να επανέλθει στο στράτευμα για μια πενταετία, στην αρχή ως στρατιώτης και στη συνέχεια ως υπολοχαγός. Τοποθετήθηκε σ` ένα απόμερο οχυρό στο Σεμιπαλατίνσκ του Καζακστάν. Την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας έκανε τον πρώτο του γάμο: τον Φεβρουάριο του 1857 παντρεύτηκε την Μαρία Ισάγιεβα που λίγο πριν είχε χηρέψει.

Λέγεται ότι η εμπειρία της φυλακής και του στρατού προκάλεσε μεγάλες αλλαγές στις κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις του Ντοστογιέφσκι, ο οποίος άρχισε να ασπάζεται τις παραδοσιακές ρωσικές αξίες, να απομακρύνεται από τις Δυτικές ιδέες και να στρέφεται προς την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Απεβίωσε στις 28 Ιανουαρίου (9 Φεβρουαρίου με το νέο ημερολόγιο) 1881 από σοβαρή πνευμονική αιμορραγία, καθώς από επιληπτικός, ο Ρώσος λογοτέχνης υπέφερε σ` όλη του τη ζωή και από ασθένεια των πνευμόνων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Ηχηρή παρέμβαση της Ιουλίας Τσέτη στα Ηνωμένα Έθνη, σε Roundtable CEOs για την Ισότητα των Φύλων

Για την εργασιακή πραγματικότητα των Γυναικών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, την αληθινή κατάκτηση της ισότητας των δύο φύλλων, το τέλος των στερεοτύπων, αλλά και τα δύο κομβικά...

Χαλάει ο καιρός από την Κυριακή – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Αν και ο Απρίλιος μπήκε σήμερα με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, το σκηνικό του καιρού αλλάζει από αύριο και θα θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο παρά άνοιξη. Ειδικότερα, αύριο...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΣΥΝΕΒΗ … ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

Η θεατρική ομάδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας “Ύπόθεσις 19”, παρουσίασε στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» την παράσταση «ΣΥΝΕΒΗ … ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» σε σκηνοθεσία Αφροδίτης...

Εξετάσεις ραδιοερασιτεχνών στην Π.Ε Άρτας

Από τη Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Άρτας ανακοινώνεται ότι προκηρύσσονται εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη, τον μήνα Μάιο του 2023 (1ο Εξάμηνο), με...