fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟπαδική βία: Τα επτά μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα

Οπαδική βία: Τα επτά μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα

Η οπαδική βία ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «αυτοματοποιημένες κυρώσεις» σε ό,τι αφορά τη ρίψη φωτοβολίδων και κροτίδων στα γήπεδα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι ποινές θα είναι συγκεκριμένες, εξιδικεύοντας συγκεκριμένα το σχέδιο της κυβέρνησης να βάλει τέλος στην δράση των χούλιγκανς, μετά και τον πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού στον Ρέντη.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου για την οπαδική βία ότι «ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού θα παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης, πώς θα προχωρήσουμε ουσιαστικά στην άμεση εφαρμογή και προβλέψεων οι οποίες μπορεί να ίσχυαν και στο παρελθόν αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί από τις ΠΑΕ, όπως οι κάμερες ή η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μιας και μόνο λέσχης ανά Σύλλογο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο με τη συνεργασία του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Και βέβαια, μία ακόμη σημαντική παρέμβαση: η δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα, με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών, όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδας ή άναμμα φωτοβολίδας σε γήπεδα. δηλαδή αντικειμενικά γεγονότα, τα οποία θα επισύρουν πια αυτοματοποιημένες ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Είναι σημαντικό, επίσης, ότι η σχετική έρευνα έχει αναβαθμιστεί, με την Εισαγγελία να ερευνά πια στο ανώτατο επίπεδο την τυχόν διασύνδεση της βίας στα γήπεδα με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων.

Αλλά δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, εμείς οι ίδιοι έχουμε αναγνωρίσει ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις. Δεν θα ξαναπώ το κοινότοπο, ότι «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», αλλά αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι πια υπάρχει μία απαίτηση, καθολική απαίτηση να ξαναγίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικής άμιλλας, αλλά και αρμονικής συνάντησης όσων αγαπούν τα σπορ και να μην αναγκαζόμαστε να «καταναλώνουμε» σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την Αστυνομία κάθε Κυριακή για να εξασφαλίζουμε ότι δεν θα γίνονται επεισόδια στα γήπεδα».

Ποια είναι τα επτά νέα μέτρα

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, έχει στα χέρια του επτά νέα μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας, τα οποία επεξεργάζεται και θα ανακοινώσει στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο.

Σε αυτά τα μέτρα αυστηροποιείται το πλαίσιο για: τις Λέσχες Φιλάθλων, την ενεργοποίηση του Ψηφιακού Μητρώου Λεσχών Φιλάθλων, τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση στην Ηλεκτρονική Εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), την ενίσχυση των Διοικητικών Μέτρων από πλευράς Πολιτείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, την εισαγωγή ρήτρας παραβατικότητας για όσες ΠΑΕ δεν συμμορφωθούν, που θα αφορά τον πόρο από το Στοίχημα και τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, σύμφωνα με τις προσταγές της Σύμβασης Saint Denis, για την καταπολέμηση της βίας.

Πιο συγκεκριμένα, για τις Λέσχες, αναμένεται να μειωθούν σε μόνο μία ανά έμβλημα ομάδας, η οποία που θα λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεση της ΠΑΕ, εφόσον βέβαια υφίσταται ΠΑΕ.

Επίσης, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση στην Ηλεκτρονική Εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων, αν βρεθεί οποιαδήποτε πλημμέλεια στην λειτουργία του κατά τον εβδομαδιαίο έλεγχο που θα διεξάγεται, ο αγώνας θα πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών. Εδώ προστίθεται και η επικαιροποίηση των διατάξεων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της ταυτοποίησης του κατόχου του, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

Τέλος, σχετικά με την ενίσχυση των Διοικητικών Μέτρων από πλευράς Πολιτείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, θα υπάρχει π.χ. η ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, σε περιπτώσεις ρίψης κροτίδας, πυρσού, καπνογόνου, φωτοβολίδας και οποιασδήποτε γενικώς εύφλεκτης ύλης που μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, είχε δηλώσει σχετικά: «Πλέον κάποιος πολίτης ο οποίος θα θελήσει να μπει στο γήπεδο θα έχει ταυτοποιηθεί ότι είναι ο τάδε που έχει αυτό το κινητό, και λίγο πριν την είσοδό του στο γήπεδο μέσω του κινητού του, θα μπορεί να εισέρχεται».

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα