Στην απόρριψη των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και την Αφρική για την φέτα, η οποία δεν αναγνωρίζεται ως ελληνικό προιόν ονομασίας προέλευσης, προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Απόφαση η οποία ελήφθη ομόφωνα και έχει κυρίως πολιτικό περιεχόμενο καθώς ουσιαστικά δεν μπορεί να επηρεάσει σε τίποτα τις εξελίξεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί.
Την πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος κατέθεσε ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης, Νίκος Ζήκος, με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη να συμφωνεί, ενώ νωρίτερα σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε αναφερθεί κατά της συμφωνίας που πλήττει τη φέτα.
Η συζήτηση για τα αγροτικά θέματα, κάλυψε όλη την ατζέντα των θεμάτων, από τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν, μέχρι τα προβλήματα, ενώ για μία ακόμη φορά δεν έλλειψε η συζήτηση για την πώληση της Δωδώνης με τις παρατάξεις να καταθέτουν διαφορετικές απόψεις.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, τόνισε πως το στοίχημα του μέλλοντος είναι η στροφή και προς νέες καλλιέργειες και η αξιοποίηση της μοναδικής Ηπειρωτικής βιοποικιλότητας, τόσο στην ποιοτική κτηνοτροφία, όσο και στην ανάπτυξη των αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών.
«Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, θέσαμε σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες, κινούμενοι σε δύο άξονες.
Ο πρώτος αφορούσε τη δρομολόγηση λύσεων, μέσω αποφάσεων, έργων κλπ, για θέματα καθημερινότητας.
Ο δεύτερος ήταν σε πολιτικό επίπεδο, με απώτερο στόχο να πείσουμε τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθήσουν ρυθμίσεις, ώστε να διορθωθούν καταστάσεις που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», είπε ο κ. Καχριμάνης.
Στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι ο πρωτογενής τομέας, αυτός που παρουσιάζει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης είναι αυτός που υφίσταται και τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις εισαγωγές και τη νοθεία.
«Έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της πλαστογράφησης της φέτας από ξένες χώρες, προτείναμε μάλιστα και μέτρα, τα οποία είναι υπό συζήτηση στα συναρμόδια υπουργεία. Η Ήπειρος έχει μοναδική βιοποικιλότητα και εκεί στηρίζεται η ποιότητα των προϊόντων της. Σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε, αλλά πρώτα πρέπει να λυθούν βασικά ζητήματα, να εκσυγχρονιστούν οι μονάδες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ομόφωνα συμφωνήθηκε να συνδιαμορφωθεί απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών, για στήριξη των παραγωγών από τις εγχώριες μεταποιητικές μονάδες, διεξαγωγή αγορανομικών ελέγχων στην εγχώρια αγορά για τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται (όπως φέτα- λευκό τυρί κλπ).