Τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες που διενεργεί η Exxon Mobilστα θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως έκαναν γνωστό κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο εκδήλωσης για τη νέα εταιρική ταυτότητα της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ορυκτών Πόρων που έλαβε χώρα χθες το βράδυ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές -που άφησαν ανοιχτό το θέμα της διενέργειας τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών- εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μπορεί να διεξαχθεί στις αρχές του 2025.
Τι ποσότητες «κρύβει» η περιοχή
Αν και ακόμα είναι ακόμα νωρίς για να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στις δυο παραχωρήσεις, τα μέχρι τώρα ευρήματα γεννούν υψηλές προσδοκίες, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ύπαρξη γεωλογικών σχηματισμών που θα μπορούσαν να «κρύβουν» ποσότητες ικανές να καλύψουν το κενό που θα προκύψει στην Ευρώπη από την πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο (που εκτιμήθηκε πρόσφατα στα 30 δις κυβικά μέτρα ετησίως από την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας) για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Εάν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, θα πρόκειται για διαδικασίες fast track από το πέρας των σεισμικών ερευνών έως το πρώτο γεωτρύπανο (2 χρόνια), ιδίως εάν ληφθεί στην υπόψη ότι στην Κύπρο απαιτήθηκαν πέντε χρόνια.
Αναφορικά με το ενδιαφέρον άλλων ξένων πετρελαϊκών ομίλων για είσοδο στον κλάδο έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα -και δη στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου- οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην έλευση νέων επενδυτών».