fbpx
ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΟλοκληρωμένο σχέδιο με 8 δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης στην Άρτα

Ολοκληρωμένο σχέδιο με 8 δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης στην Άρτα

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης στην Άρτα, με έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής παρουσιάστηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων.

 

Στόχος της μελέτης είναι το να καταδείξει τις απαιτούμενες δράσεις για την μείωση της ανεργίας στην περιοχή, τη στήριξη των νέων και καταρτισμένων επιστημόνων, καθώς και όλων όσων θέλουν να ασχοληθούν με τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός.

 

«Εκπονήσαμε το σχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει και τον οδηγό μας για να την αύξηση της απασχόλησης. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χρονοτριβή, μιας και πολλές οικογένειες της περιοχής στενάζουν από τον βραχνά της ανεργίας. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η οικονομία της περιοχής μας έχει τεράστιες δυνατότητες που πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν, όπως είναι η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός, ενώ θέλουμε να κρατήσουμε στην Άρτα το έμψυχο δυναμικό όλων των ηλικιών. Μέσω της ανάλυσης που έχει γίνει μπορούμε να δούμε την υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή μας, καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν» ανέφερε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

 

Να σημειωθεί ότι ήδη μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας έχουν εργασθεί και συνεχίζουν να εργάζονται πάνω από 500 συμπολίτες στο Δήμο, ενώ έχουν δημιουργηθεί 13 συνολικά θέσεις εργασίας μέσω της έναρξης λειτουργίας Κοινωνικών Δομών (μέσω του ΕΣΠΑ), όπως το Κέντρο Κοινότητας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο – Φαρμακείο-Δομή Σίτισης και ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών.

 

Μέσω του Σχεδίου προτείνονται 8 δράσεις οι οποίες είναι:

 

  • Δημιουργία ενός ευρύτερου και ανεξάρτητου φορέα Τουριστικής & Αγροτικής Ανάπτυξης με τη μορφή της Αναπτυξιακής Σύμπραξης, που θα έχει συλλογικό σκοπό, με περιοχή δράσης και παρέμβασης ολόκληρη την ΠΕ Άρτας, προκειμένου να μη διασπαστούν οι δυνάμεις και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής και με συγκεκριμένους στόχους. Μεταξύ των χαρακτηριστικών της σύμπραξης προτείνεται να είναι η δημιουργία συστήματος πιστοποίησης ποιότητας προϊόντων/υπηρεσιών, το κοινό έμβλημα/brand μεταξύ των επιχειρήσεων και το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας που θα συνδέει την παράδοση και τον πολιτισμό με το σήμερα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα καλά οργανωμένο τοπικό δίκτυο προσφερόμενων αγροτουριστικών υπηρεσιών. Επιπλέον προτείνεται η δημιουργία ομάδων έργου ή επιτροπών για να πραγματοποιηθούν βήματα ανάπτυξης στην περιοχή, δράσεις δικτύωσης και προβολής και προώθησης του τουριστικού και αγροτικού προϊόντος της περιοχής

 

  • Η Διοργάνωση τακτικών σεμιναρίων ή μικρών ομάδων εργασίας με σκοπό την κινητοποίηση των ανέργων. Η θεματολογία των σεμιναρίων θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε οι νέοι έγκαιρα να εντοπίσουν τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν (επαγγελματικός προσανατολισμός), να αναπτύξουν τις προσωπικές τους ικανότητες και τα στοιχεία τουχαρακτήρα τους.

 

  • Συμβολή στη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ, Ομάδων Παραγωγών ή Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Μάλιστα, είναι μια καλή χρονική συγκυρία για την υλοποίηση της δράσης, καθώς οι εξελίξεις στη νομοθεσία έχουν δημιουργήσει ένα ευνοϊκό κλίμα για τη δημιουργία τέτοιων ομάδων.

 

  • Κατάλληλα Εκπαιδευτικά Τμήματα Επαγγελματικής Κατάρτισης για την εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων ή πιστοποιήσεων. Μπορεί, μάλιστα, να γίνει διαβούλευση και συνεργασία με εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς της περιοχής που θα μπορούσαν να αναπτύξουν προγράμματα κατάρτισης στα εξειδικευμένα επαγγέλματα που ενδιαφέρουν την περιοχή μας.

 

  • Διοργάνωση Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με στόχο την ενθάρρυνση ανάληψης επιχειρηματικής δράσης από τους ανέργους της περιοχής, η επιβράβευση και η υποστήριξή τους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής θεματικές περιοχές: α) Πρωτογενής τομέας: φυτική παραγωγή, ζωική παραγωγή, αλιεία, β) Περιβάλλον, γ) Αγροτική επιχειρηματικότητα, δ) Τουρισμός, ε) Υπηρεσίες στις επιστήμες υγείας, στ) Ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, κ.α.

 

  • Διοργάνωση Ημέρας Καριέρας με στόχο τη σύζευξη της προσφοράς και ζήτησης εργασίας,  και η ανάπτυξη δικτύωσης και σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των υφιστάμενων και των νέων επιχειρήσεων ή ανέργων.

 

  • Υποστήριξη Επιχειρηματικού Κόσμου, όπως δωρεάν διάθεση χώρου στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων με σκοπό την προβολή ανακοινώσεων προσφοράς εργασίας από επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Δήμο Αρταίων, έρευνα-μελέτη με σκοπό την καταγραφή και συλλογή των απόψεών τους για την αγορά εργασίας, τους υποψήφιους εργαζόμενους της περιοχής, τις ανάγκες των επιχειρήσεων τους σε ανθρώπινο δυναμικό κ.α.

 

  • Διεύρυνση χρονικού διαστήματος απασχόλησης στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, καθώς αναμένεται έκδοση προκηρύξεων κοινωφελούς εργασίας εντός του 2018 που θα απευθύνεται στους Δήμους της χώρας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ολόκληρο το σχέδιο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων www.arta.gr.

- Advertisement -

Τελευταία Νέα