ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΌλ. Γεροβασίλη: Τα παιδιά που είναι στη χώρα μας, είναι παιδιά όλων...

Όλ. Γεροβασίλη: Τα παιδιά που είναι στη χώρα μας, είναι παιδιά όλων μας

Το πρόγραμμα ένταξης των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση οργανώθηκε και θα υλοποιηθεί, δήλωσε κατηγορηματικά από τα Ιωάννινα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις στην Φιλιππιάδα και το Ωραιόκαστρο. Μάλιστα, διευκρίνισε πως η συστέγαση σε σχολεία της χώρας θα γίνει όπου χρειάζεται, «όμως σε διαφορετικά ωράρια, λόγω των διαφορετικών αναγκών, της διαφορετικής αφετηρίας εκκίνησης στην μάθηση που αφορούν τα παιδιά της Ελλάδας και τα παιδιά των προσφύγων».

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι υπάρχουν δύο παραδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, «τα παιδιά που γεννιούνται είναι παιδιά όλων, τα παιδιά που είναι στη χώρα μας, είναι παιδιά όλων μας». Η άλλη παραδοχή, συνέχισε, «είναι ότι οι Έλληνες πολίτες μέχρι στιγμής, εκτός από κάποια περιστατικά, έχουν δείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά, φιλοξενίας, αλληλεγγύης, γνωρίζοντας και έχοντας στο DNA μας τα ζητήματα της προσφυγιάς».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήρε τους Έλληνες πολίτες και τη χώρα, η οποία -όπως είπε- αντίθετα με άλλες που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Ενώ υπενθύμισε και την επίσκεψη του Πάπα, τις εισηγήσεις για την βράβευση των πολιτών και των γυναικών στα νησιά για τον ανθρωπισμό τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους κατοίκους της Μυτιλήνης.
Αναφερόμενη στα περιστατικά αντιδράσεων, η κ. Γεροβασίλη είπε πως αυτά «είναι φωνές, οι οποίες όχι απλά δεν είναι χρήσιμες, αλλά αγγίζουν και τα όρια της μισαλλοδοξίας», παράλληλα συμμερίστηκε την αγωνία των γονιών, που τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολείο, λέγοντας: «Θα πρέπει να πειστούν, διότι σε πολλούς δημιουργείται ένας φόβο. Ενδεχομένως δεν θα ήθελαν να το βλέπουν έτσι, αλλά καταλαβαίνω πολύ καλά, την αγωνία του γονιού με το παιδί του που πάει στο σχολείο. Ωστόσο, θα πρέπει και αυτοί οι γονείς, να αντιληφθούν όσα σας ανέφερα. Θα πρέπει να πειστούν. Εκεί θα πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους οι εκπαιδευτικοί, οι τοπικοί άρχοντες, οι δήμαρχοι, οι πολιτικοί, οι γιατροί, οι σύλλογοι, ούτως ώστε να μην επικρατήσουν τέτοιες νοοτροπίες και λογικές».

Απαντώντας στις αιτιάσεις ορισμένων γονιών, πως δεν έχουν ενημέρωση, η κ. Γεροβασίλη είπε πως πιθανόν να υπάρχει κενό ενημέρωσης. Όμως, επισήμανε πως υπάρχουν αρμόδιοι φορείς και οργανωμένες δομές, οι οποίες μπορούν να ενημερώσουν. «Από το δεν γνωρίζω και ρωτώ, μέχρι το αντιδρώ, υπάρχει μία διαχωριστική γραμμή, η οποία αλλάζει τα πράγματα» τόνισε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να θυμούνται ότι οι πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους, πέρασαν το Αιγαίο για να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου, ριψοκινδυνεύοντας μέσα στη θάλασσα, στις βάρκες με τα νεογέννητα παιδιά τους και συνέχισε: «Σε όσους δεν τα θυμούνται θα πρέπει να τους τα θυμίσουμε. Όλα αυτά, συγκροτούν και το σκεπτικό και της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, αλλά νομίζω και όχι μόνο. Και κυρίως, όλων των ανθρώπων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, και των εκπαιδευτικών, και πολιτών, που έχουν σταθεί στο ύψος τους. Αυτές οι φωνές θα επικρατήσουν και οι άλλες θα απομονωθούν. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα σχολεία θα λειτουργήσουν».

«Πολιτικές για τις ορεινές και απομονωμένες περιοχές επεξεργάζεται η κυβέρνηση»

Η ενίσχυση με μια συγκροτημένη και οργανωμένη κεντρική πολιτική, των ορεινών και απομονωμένων περιοχών, είναι στόχος και προσανατολισμός της κυβέρνησης, τονίζει η κ. Γεροβασίλη, η οποία βρίσκεται στο Μέτσοβο για να παρακολουθήσει, το 8ο Διεπιστημονικό -Διαπανεπιστημιακό συνέδριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας, με θέμα «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των ορεινών και γεωγραφικά απονεμομένων περιοχών».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε δηλώσεις της επισήμανε πως, για την ισόρροπη ανάπτυξη, είναι αναγκαίο, παράλληλα με τις νησιωτικές πολιτικές, να εφαρμοστούν ανάλογες και για τους ορεινούς όγκους και τις απομονωμένες περιοχές της χώρας. Μάλιστα ανέφερε πως αυτή η πολιτική, είναι αρχική στόχευση και πρόθεση της κυβέρνησης , ενώ παρέθεσε μία σειρά δράσεων, προς σε αυτή την κατεύθυνση. «Ξαναστείλαμε δασκάλους στα απομακρυσμένα χωριά, ξαναστείλαμε γιατρούς, ξανανοίγουμε κέντρα υγείας.

Αυτό δείχνει, τον προσανατολισμό στο να παραχθεί μια συγκροτημένη και οργανωμένη κεντρική πολιτική, όσον αναφορά τις ιδιαιτερότητες αυτών των περιοχών» πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη και υπογράμμισε πως, «η χώρα έχει ανάγκη από παραγωγική, οικονομική, πολιτιστική ανασυγκρότηση, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της». Επιπλέον έκανε την επισήμανση ότι η χώρα μας, έχει γεωγραφικό ανάγλυφο πολύπλοκο , που είναι συγκριτικό πλεονέκτημα , όταν όμως δεν αντιμετωπίζεται σωστά λειτουργεί ως μειονέκτημα, που πρέπει αυτό να αντιστραφεί.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός πως στο Μέτσοβο, πραγματοποιείται ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, με πολλούς φοιτητές και ερευνητές, κατά το οποίο, γίνεται πολύ σπουδαία δουλειά για το θέμα των ορεινών όγκων και των απομονωμένων περιοχών . «Βρίσκομαι για να παρακολουθήσω αυτό το συνέδριο, που θεωρώ πως, θα είναι πολύ χρήσιμος σύμβουλος .Τα αποτέλεσμα του μεταπτυχιακού και της δουλειάς που γίνεται, είναι ένας πολύτιμος σύμβουλος για την πολιτεία και την κυβέρνηση μας , το αντιμετωπίζω ως πηγή γνώσης», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πολιτικές για την ενίσχυση των ορεινών περιοχών , ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, «πρέπει να πατήσουν πάνω και στις έρευνες αυτές, σε βιώματα και πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ανθρώπους τους» , γιατί όπως υποστήριξε, «δεν είχαν τα εργαλεία να τα αναδείξουν και κίνητρα να παραμείνουν στον τόπο τους, να τονωθεί η τοπική οικονομία και να βελτιώσουν την ζωή τους».
Η κ. Γεροβασίλη, τόνισε ότι η ανάπτυξη των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών “είναι μία πρόκληση διαχρονικά για τις κυβερνήσεις και την πολιτεία”.

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα