ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟΗΕ: Κάθε εβδομάδα και μια καταστροφή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

ΟΗΕ: Κάθε εβδομάδα και μια καταστροφή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Δεν ήταν μόνον το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Γαλλία, η άνευ προηγουμένου χαλαζόπτωση που δημιούργησε στρώμα πάγου στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού και οι βουτιές στα… ζεστά νερά του Ανκορέιτζ, στην Αλάσκα, με 32 βαθμούς υπό σκιάν…

Οι φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή συμβαίνουν πλέον με ρυθμό μίας κάθε εβδομάδα, ωστόσο οι περισσότερες προσελκύουν ελάχιστη διεθνή προσοχή, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Καταστροφές όπως εκείνες που προκάλεσαν οι κυκλώνες «Ιντάι» και «Κένεθ» στη Μοζαμβίκη και η ξηρασία που πλήττει την Ινδία έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, αλλά την ίδια ώρα μεγάλος αριθμός «συμβάντων χαμηλότερου αντίκτυπου», που προκαλούν θανάτους, αναγκαστικές μετακινήσεις και δοκιμασίες σε χιλιάδες ανθρώπους, συμβαίνουν πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, δήλωσε η ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάμι Μιζουτόρι για την μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών. «Δεν αναφερόμαστε στο μέλλον, πρόκειται για το σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αυτό σημαίνει ότι η προσαρμογή στην κλιματική κρίση δεν μπορεί πλέον να θεωρείται μακροπρόθεσμο πρόβλημα, αλλά ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, που χρειάζεται αντιμετώπιση τώρα. «Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για την προσαρμογή και την ανθεκτικότητά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά η αξιωματούχος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόστος των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή φτάνει σήμερα στα 520 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ το πρόσθετο κόστος κατασκευής υποδομών ανθεκτικών στις επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης είναι περίπου 3%, ή συνολικά 2,7 τρισ. δολ. για τα επόμενα 20 χρόνια.

Πολλές από αυτές τις καταστροφές «χαμηλότερου αντίκτυπου» θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν χώρες και κοινότητες διέθεταν υποδομές έγκαιρης προειδοποίησης για την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων ή καλύτερες υποδομές άμυνας ενάντια στις πλημμύρες και την ξηρασία ή αν οι κυβερνήσεις ήταν σε θέση να γνωρίζουν ποιες περιοχές είναι πιο ευάλωτες. «Μιλάμε για τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής αλλαγής, αλλά, αν δεν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της προσαρμογής στις επιπτώσεις της, δεν θα επιβιώσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά στον «Guardian» η Μιζουτόρι.

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα