Με το… χαρτί της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας να τίθεται (προς το παρόν τουλάχιστον) εκτός τραπεζιού συζήτησης, το όλο σκηνικό των τελευταίων εικοσιτετραώρων, που είχε ως κυρίαρχη αποτύπωση τις ουρές έξω από τα υποκαταστήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παραπέμπει σε νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών.
Η φράση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, περί “κρίσιμου Απριλίου” όσον αφορά στην αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού αποκαλύπτει, ουσιαστικά, το μενού των συζητήσεων στις κυβερνητικές τηλεδιασκέψεις, με τα δομικά συστατικά της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, καθώς και της πειθαρχίας στις παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί να κρατούν το… τέμπο της έντασης, στην οποία θα κινηθούν οι επόμενες κινήσεις.
“Θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια. Και οι πολύ λίγοι, αυτοί οι οποίοι συνειδητά αποκλίνουν από αυτούς τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνετιστούν, ώστε να αντιληφθούν ότι με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν περισσότερο, και τελικά την υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου”, ήταν η πρωθυπουργική αποστροφή, στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης.
“Εάν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε”, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί στη Βουλή και στο πλαίσιο της κατάθεσης του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με το βλέμμα στραμμένο στις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία, αλλά και στις κυβερνητικές κινήσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που σχετίζονται με:
– Την ενίσχυση 800 ευρώ σε 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς.
– Την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους για 45 ημέρες.
– Την παροχή στους επιστημονικούς κλάδους βάουτσερ 600 ευρώ για τον Απρίλιο, μέσω προγράμματος κατάρτισης.
– Την παροχή στους ίδιους κλάδους της ενίσχυσης των 800 ευρώ, εφόσον συνεχιστεί η κρίση και το Μάιο.
– Την αναστολή πληρωμής οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
– Την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
– Τη μείωση κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης και της κύριας κατοικίας.
– Την ενεργοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους ηλικίας 18 έως 67 ετών σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.
– Τη σταδιακή εφαρμογή, από τις αρχές Μαΐου, προγραμμάτων για 100.000 ανέργους.
Όλα αυτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων και μετά τον Απρίλιο.
Τι φέρνουν οι επόμενες παρεμβάσεις
Το επόμενο κύμα των παρεμβάσεων, οι οποίες βρίσκονται στο… μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου, εν αναμονή των εισηγήσεων των ειδικών επιτροπών, σχετίζεται με την αυστηροποίηση του αριθμού των μετακινήσεων και το χρονικό περιορισμό τους.
“Περιμένουμε τις εισηγήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες και οι ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Η όποια απόφαση, πάντως, δεν πρόκειται να θίξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά ένα μικρό ποσοστό, το οποίο κάνει κατάχρηση στις μετακινήσεις του. Πάντως θέμα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν εξετάζεται”, είναι το μήνυμα στελεχών της κυβέρνησης.
“Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα. Θα πρέπει όλοι να μένουμε στο σπίτι. Όσοι κάνουν κατάχρηση για να είναι όλη την ημέρα έξω, θα νιώσουν σύσφιξη των μέτρων”, σημείωσε (Open) ο κ. Πέτσας. “Τέτοιου είδους μέτρα είναι να υπάρξει ένας περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς. Δηλαδή, να υπάρχει ένα δίωρο, ένα τρίωρο για μία συγκεκριμένη μετακίνηση. Ένας άλλος περιορισμός που μπορεί να μπει είναι ότι δε μπορεί να βγαίνει κανείς για περισσότερες από μία ή δύο φορές για συγκεκριμένες αιτίες”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σκιαγραφώντας τις κινήσεις, οι οποίες… αχνοφαίνονται στον ορίζοντα.