fbpx
Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021
Αρχική ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για το 5G - Τι φοβούνται πως θα προκαλέσει...

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για το 5G – Τι φοβούνται πως θα προκαλέσει το δίκτυο

Η εφαρμογή δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G (πέμπτης γενιάς) θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα των μετεωρολόγων να προβλέψουν σημαντικές καταιγίδες και αλλαγές στον καιρό.

Αυτή είναι η προειδοποίηση των μετεωρολόγων, οι οποίοι λένε ότι το ασύρματο σύστημα επόμενης γενιάς που ετοιμάζεται να λανσαριστεί τώρα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πιθανό να διαταράξει τα ευαίσθητα δορυφορικά όργανα που χρησιμοποιούν για την παρακολούθηση των αλλαγών στην ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα θα είναι ασθενείς προβλέψεις, φτωχότερες προειδοποιήσεις για μεγάλες καταιγίδες και το χειρότερο σενάριο περιλαμβάνει απώλειες σ ανθρώπινες απώλειες. λένε.

«Ο τρόπος εισαγωγής του 5G θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά μας να προβλέπουμε σημαντικές καταιγίδες», δήλωσε ο Tony McNally του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για αυτό», πρόσθεσε τονίζοντας την ανησυχία του για το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές.

Οι μετεωρολόγοι ισχυρίζονται πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούν τα νέα δίκτυα 5G θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις κρίσιμες παρατηρήσεις με παρεμβολές στους δορυφόρους καιρού. Τα όργανα πάνω στους δορυφόρους παρατηρούν την ατμόσφαιρα και μελετούν μεταβλητές όπως υδρατμούς, βροχή, χιόνι, κάλυψη νεφών και πάγου –  κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν τον καιρό.

Ένα παράδειγμα είναι η συχνότητα 23,8 gigahertz (GHz). Οι υδρατμοί εκπέμπουν ένα ελαφρύ σήμα σε αυτό το συγκεκριμένο φυσικό μήκος κύματος και τα δεδομένα αυτά παρακολουθούνται και μετρώνται από τους μετεωρολόγους. Οι υπεύθυνοι πρόβλεψης στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να υπολογίσουν πώς είναι πιθανό να αναπτυχθεί και να αλλάξει ένα καιρικό σύστημα.

«Αυτά τα δεδομένα είναι κρίσιμα για την ικανότητά μας να κάνουμε προβλέψεις», δήλωσε ο Niels Bormann του κέντρου καιρού του Reading. «Είναι ένας μοναδικός φυσικός πόρος και αν χάσουμε αυτή την ικανότητα, οι καιρικές προβλέψεις θα γίνουν σημαντικά χειρότερες».

Το πρόβλημα είναι ότι μερικά τηλεφωνικά δίκτυα 5G μπορεί να μεταδίδουν κοντά σε συχνότητα παρόμοια με εκείνη που εκπέμπεται από τους υδρατμούς και έτσι θα παράγουν ένα σήμα που μοιάζει πολύ με την φυσική παρουσία του στην ατμόσφαιρα. «Δεν θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τη διαφορά και έτσι θα έπρεπε να απορρίψουμε αυτά τα δεδομένα», πρόσθεσε ο Bormann. «Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ικανότητά μας να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις».

Ο επείγων χαρακτήρας του προβλήματος υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ και παρόμοιες υπηρεσίες σε άλλες χώρες, έχουν ήδη αρχίσει να προβαίνουν σε δημοπρασία για συχνότητες κοντά στη συχνότητα 23,8 GHz σε μελλοντικούς παρόχους δικτύων 5G. Επιπλέον, άλλες ζώνες που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του καιρού,  περιλαμβάνουν τη ζώνη 36-37 GHz, η οποία χρησιμοποιείται για τη μελέτη της βροχής και του χιονιού, τη ζώνη συχνοτήτων 50 GHz, η οποία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας και τη ζώνη 86-92 Ghz, η οποία βοηθά στην ανάλυση για τα σύννεφα και τον πάγο.

Όλα αυτά περιέχουν τμήματα κυματικών ζωνών τα οποία οι ΗΠΑ έκαναν διαθέσιμα για χρήση. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν άλλα έθνη θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και θα πουλήσουν αυτές τις συχνότητες, τους προσεχείς μήνες. Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί σε παγκόσμιο συνέδριο στην Αίγυπτο αργότερα εντός του έτους.

Σύμφωνα με τους ειδήμονες, η κίνηση των ΗΠΑ έχει ήδη υπονομεύσει την ικανότητά τους να συλλέγουν δεδομένα και υπόσχονται να ασκήσουν πιέσεις σε άλλα έθνη για να περιορίσουν τη χρήση κρίσιμων συχνοτήτων ώστε να διατηρήσουν την ικανότητά τους να παρέχουν ακριβείς προβλέψεις.

Κατηγορούν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και δικτύων ότι θα εκμεταλλευτούν το ραδιοφάσμα για τα μήκη κύματος και ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα προστατεύσουν τις φυσικές συχνότητες που είναι ζωτικής σημασίας για την παρατήρηση της Γης από το διάστημα.

«Όσο περισσότερο καιρό χάνουμε, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αντίκτυπος», δηλώνει ο μετεωρολόγος Jordan Gerth, του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison. «Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα».

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

Όλα έτοιμα για τον 17ο Κολυμβητικό Διάπλου Αμβρακικού & το 4ο Koronisia Sprint Triathlon

Δυο σημαντικά αθλητικά γεγονότα, με επίκεντρο την Κορωνησία και τις δυνατότητες που έχει στον τομέα του αθλητικού τουρισμού, διοργανώνονται από τον Δήμο Αρταίων, αυτό...

Στο κόκκινο ο υδράργυρος στην Ήπειρο

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, το ΕΚΑΒ και όλες οι υγειονομικές δομές για την αντιμετώπιση των συνεπειών του...

Φωτιά στη Σταμάτα Αττικής – Εκκενώνεται ο οικισμός Γαλήνη

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σταμάτα Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε δασική έκταση. Οι φλόγες βρίσκονται κοντά σε σπίτια, γι' αυτό...

Τουρισμός – Εστίαση: Οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν το υποχρεωτικό rapid test

Το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση - τουρισμό, οι οποίοι υποχρεούνται σε δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα,...