fbpx
Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Ο νόμος τιμωρεί τα trolls

Ο νόμος τιμωρεί τα trolls

Αντιμέτωποι με τον νόμο θα βρεθούν όσοι δημιουργούν προσβλητικά hashtags ή ανεβάζουν «πειραγμένες» φωτογραφίες στο Internet, με σκοπό τον διασυρμό ή τη γελοιοποίηση –γνωστοί και ως trolls.

Τον πόλεμο στα trolls κηρύσσει πρώτη η Βρετανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την ποινικοποίηση των προσβλητικών αναρτήσεων στο Internet. H εισαγγελική αρχή της χώρας καταρτίζει ήδη το νομικό πλαίσιο που θα φέρει τα trolls προ των ευθυνών τους, χωρίς όμως να περιορίζεται η ελευθερία του λόγου. Όσοι χρήστες παραβιάζουν τους κανονισμούς, παρενοχλώντας άλλα άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρθουν αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα.

Η Alison Saunders, διευθύντρια της βρετανικής εισαγγελίας δήλωσε στο BBC ότι «το Internet δεν είναι έναν ανώνυμος τόπος όπου οι χρήστες μπορούν να κάνουν αναρτήσεις χωρίς συνέπειες. Θα πρέπει να σκέφτονται τη συμπεριφορά τους. Εάν συμπεριφέρεστε με κατάφορα καταχρηστικό τρόπο απέναντι στους άλλους, τους εκφοβίζετε ή τους παρενοχλείτε, θα διωχθείτε με τον ίδιο τρόπο όπως και εκτός Internet».

Η ίδια πάντως, ξεκαθάρισε, ότι οι προσβλητικές πράξεις πρέπει να είναι σοβαρές. «Αν έχετε κάνει προσβλητικές ενέργειες, η νομοθεσία είναι αυτή που θα αποφασίσει πόσο προσβλητικές είναι και αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση», σημείωσε.

Στις πρακτικές που θα θεωρούνται ποινικά αδικήματα και θα τιμωρούνται από τον νόμο περιλαμβάνονται η πρακτική «doxxing» -δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στο Internet, όπως τηλέφωνο ή διεύθυνση- καθώς και η δημιουργία υποτιμητικού hashtag με σκοπό τον δημόσιο διασυρμό (mobbing).

Ποινικό αδίκημα θα θεωρείται και ο δημόσιος ευτελισμός ενός ατόμου χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς που αφορούν στη σεξουαλική του ζωή ή αναρτώντας «ενοχλητικό ή κακόβουλο» φωτογραφικό υλικό στα social media που εκθέτει τα θύματα. Πόσο επιβλαβές είναι αυτό το υλικό θα το κρίνει το δικαστήριο, καθώς οι φωτογραφίες που υποβάλλονται σε photoshop δεν είναι απαραίτητα προσβλητικές.

Αλλά και στην περίπτωση του «sexting» -ανταλλαγή φωτογραφικών σεξουαλικού περιεχομένου μέσω Internet– δεν είναι απαραίτητο ότι ο χρήστης θα διωχθεί, εάν τα άτομα που εμπλέκονται έχουν κοντινή ηλικία και διατηρούσαν σχέση. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, πάντως, την τελευταία δεκαετία έχουν δεκαπλασιαστεί οι υποθέσεις ποινικοποίησης των trolls στη Βρετανία.

Το ερώτημα, επίσης, είναι εάν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες θα διευκολύνουν τη μάχη κατά της ρητορικής μίσους, η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο Internet. Τα κοινωνικά μέσα όπως το Twitter και το Facebook προσπαθούν να ισορροπήσουν την ελευθερία του λόγου με τον αποκλεισμό των trolls και των εκφοβιστών.

Και στα δύο αυτά δίκτυα, δεν αφαιρείται το περιεχόμενο προληπτικά, όταν πρόκειται για ρητορική μίσους, αλλά μόνο μετά από καταγγελίες (αναφορές) των χρηστών. Ωστόσο, συνεργάζονται στενά με τις αρχές προκειμένου να εντοπίζουν τις υποθέσεις αυτές με στόχο την πάταξη του εκφοβισμού (bulling).

«Η συμπεριφορά μίσους δεν έχει θέση στο Twitter. Τηρούμε τη δέσμευσή μας για ελεύθερη ροή των tweets. Ωστόσο, υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και στη συμπεριφορά που ενθαρρύνει τη βία ή παρενοχλεί τους χρήστες με στοχευμένο τρόπο», ξεκαθαρίζει η Sinéad McSweeney, ανώτατο διευθυντικό στέλεχος Δημόσιας Πολιτικής της Twitter στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Euroleague

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Euroleague, με τον τεχνικό του Ολυμπιακού να αφιερώνει την διάκριση στους συνεργάτες του αλλά και στους Προέδρους της...

Δημοτικό Κολυμβητήριο Άρτας: Ανοίγει ξανά για όλους με αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις

Στην  τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Άρτας και πλέον από σήμερα αποδίδεται προς χρήση σε δημότες, αθλητές και σωματεία. Σήμερα...

Θεατρική Εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη

Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποίησε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 «Θεατρική Εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του...

Αυτά είναι τα πρώτα παιχνίδια που έρχονται στο ανανεωμένο PlayStation Plus

Η Sony δημοσιοποίησε τα πρώτα παιχνίδια που θα είναι διαθέσιμα με τα συνδρομητικά πακέτα PlayStation Plus Extra και Premium. Όπως ήδη γνωρίζουμε από τον προηγούμενο μήνα,...