O «γύρος» θα είναι το πρώτο ελληνικό Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος . Όπως ανέφερε, εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία αναγνώρισης των ΕΠΙΠ ώστε να πιστοποιηθεί και ο “ελληνικός γύρος”.
Με την πιστοποίηση, όπως σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης, θα υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση του ελληνικού γύρου, ο οποίος θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στην λίστα των αντίστοιχων προϊόντων της ΕΕ.
Όπως τα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασία Προέλευσης» και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης», έτσι και τα ΕΠΙΠ καθιερώνονται πλέον στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Ως εγγυημένα ιδιότυπα προϊόντα θεωρούνται τρόφιμα που παρασκευάζονται με παραδοσιακή πρακτική, από παραδοσιακές πρώτες ύλες ή συστατικά. Μάλιστα, για να καταχωρισθεί μια ονομασία ως ΕΠΙΠ πρέπει κι αυτή να χρησιμοποιείται παραδοσιακά.
Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι ο κλάδος του κρέατος δείχνει σιγά σιγά σημάδια ανάκαμψης και εξωστρέφειας. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι, το υπουργείο στοχεύει στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν τις εξαγωγές ελληνικών ποιοτικών κρεάτων και κρεατοσκευασμάτων στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις αραβικές χώρες.
Ακόμη, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του τομέα του κρέατος, που έλαβε τον τελευταίο χρόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Από τον Απρίλιο του 2018, είναι ενεργό το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης κρέατος από το σφαγείο μέχρι τα σημεία πώλησης του κρέατος. Είναι πλέον υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής των κρεοπωλείων. Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν δυναμικά οι ελληνοποιήσεις, υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τον κλάδο με εντατικούς ελέγχους επιστρατεύοντας όλο το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα (ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ, Περιφέρειες)».