ΑρχικήΥΓΕΙΑΟ FAO μας ενημερώνει για την αξία του επισιτισμού στο μέλλον της...

Ο FAO μας ενημερώνει για την αξία του επισιτισμού στο μέλλον της μετανάστευσης

«FAO 2017: Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης. Επενδύστε στην ασφάλεια τροφίμων και στην αγροτική ανάπτυξη!»

Η 16η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ως ανάμνηση της δημιουργίας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization, FAO) από τα Ηνωμένα Έθνη το 1945. Στα πλαίσια αυτής, πάνω από 150 χώρες διοργανώνουν εκδηλώσεις για να δείξουν πόσο σημαντικό είναι να συνεισφέρουν όλοι στη μάχη ενάντια στην πείνα ανά τον κόσμο. Το σλόγκαν για το 2017 είναι «Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης. Επενδύστε στην ασφάλεια τροφίμων και στην αγροτική ανάπτυξη».

Ο FAO μας ενημερώνει λοιπόν, για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον κόσμο όσον αφορά την πείνα και τη μετανάστευση, εκθέτει τους λόγους που οδηγούν σε αυτή καθώς και τους τρόπους που ο FAO βοηθά με τις δράσεις του. Μας απαριθμεί επίσης τους στόχους που πρέπει να θέσουμε τόσο συλλογικά, όσο και ο καθένας ατομικά, ώστε να επιτύχουμε την εξάλειψη της πείνας στον πλανήτη.

Πείνα και μετανάστευση: ποια είναι η κατάσταση στον κόσμο;

Γνωρίζατε ότι 800 εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο νηστικοί κάθε βράδυ; Πρακτικά δηλαδή 1 στους 9. Παρότι η παραγωγή τροφής είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες όλου του πλανήτη, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα πείνας, στην οποία οφείλεται εν μέρει το μεγάλο κύμα μετανάστευσης των τελευταίων ετών.

«Το 2015, ένας στους 7 ανθρώπους στον πλανήτη υπήρξε μετανάστης και αυτό αφορά περισσότερο νεαρά άτομα αφού 1 στους 3 ήταν μεταξύ 15 με 34 ετών»

Περισσότεροι ήταν οι εσωτερικοί μετανάστες, δηλαδή όσοι μετακινήθηκαν σε άλλη περιοχή της ίδιας χώρας, αν και αυτό θεωρείται το πρώτο βήμα για διεθνή μετανάστευση, τη μετακίνηση δηλαδή πληθυσμού σε μια ξένη χώρα (760 εκατομ. εσωτερικοί μετανάστες έναντι 240 εκατομ. διεθνών μεταναστών).

Η μετανάστευση αποτελεί συχνά πρόκληση για τη χώρα που υποδέχεται τους μετανάστες ειδικά στην περίπτωση που τα άτομα μετακινούνται σε μια αναπτυσσόμενη χώρα η οποία έχει λιγότερα χρήματα, τροφή ή ευκαιρίες εργασίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις. Παράλληλα, οι αγροτικές περιοχές από τις οποίες φεύγουν οι νεαροί συχνά μετανάστες απομένουν τελικά με λιγότερα εργατικά χέρια να παράξουν ή να διαθέσουν τροφή προς πώληση. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στην εσωτερική μετανάστευση. Από την άλλη, οι μετανάστες μπορούν να φέρουν νέες δεξιότητες, γνώσεις και κουλτούρες στη χώρα που τους υποδέχεται και να βοηθήσουν στην οικονομική της ανάπτυξη, αν τους δοθεί πρόσβαση σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, όταν τακτοποιηθούν, επενδύουν στη χώρα υποδοχής τους ή ενισχύουν τη χώρα από την οποία έφυγαν στέλνοντας χρήματα.

Λόγοι που οδηγούν στη μετανάστευση και πώς βοηθά ο FAO

Πείνα και φτώχεια

Από τα 2,1 δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στον κόσμο, το μεγαλύτερο ποσοστό ζει σε αγροτικές περιοχές. Αρκετοί παραμένουν στις περιοχές αυτές αφού η καλλιέργεια της γης είναι η μόνη τους επιλογή όμως μετά βίας παράγουν αρκετή τροφή για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Από την άλλη, συχνά δεν υπάρχουν αγορές σε κοντινή περιοχή για όσους μπορούν να εμπορευθούν τα προϊόντα τους. Συχνό είναι επίσης να μην έχουν πρόσβαση σε κάποια τράπεζα ώστε να πάρουν δάνειο για να ξεκινήσουν μια νέα δραστηριότητα. Τα προβλήματα αυτά συχνά οδηγούν στη μετανάστευση.

o fao mas enimeronei gia tin aksia tou episitismoy sto mellon tis metanastefsis 1

 

Ο FAO βοηθά τους ανθρώπους να συνεχίσουν να ζουν στο σπίτι τους δίνοντας στους αγρότες τα κατάλληλα εργαλεία και εκπαιδεύοντάς τους πώς να παράγουν περισσότερα αγροτικά προϊόντα ώστε να μπορούν να τα πουλήσουν και να ζήσουν. Τα νεαρά άτομα και τα παιδιά πηγαίνουν σε σχολεία ειδικά φτιαγμένα από τον FAO (Junior Farmer Field and Life Schools, JFFLS) όπου εκπαιδεύονται στην αγροτική παραγωγή και την επίλυση προβλημάτων. Ακόμη ο FAO βοηθά μέσω των κρατικών φορέων στην επιδιόρθωση και κατασκευή νέων δρόμων ώστε η πρόσβαση στις αγορές να είναι εφικτή για τους αγρότες. Ενθαρρύνει επίσης τα κράτη να εντάξουν όλο και περισσότερο τους νέους στην αγροτική παραγωγή μέσω της εκπαίδευσής τους αλλά και δίνοντας τους χρήματα να ξεκινήσουν μια επικερδή αγροτική δραστηριότητα. Επιπλέον, βοηθά τους μετανάστες σε μια ξένη χώρα να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ως εργάτες αλλά και να μπορέσουν να στείλουν χρήματα από αυτά που κερδίζουν πίσω στην πατρίδα τους.

Κλιματική αλλαγή

Η υγεία του πλανήτη επηρεάζεται δραματικά από την κλιματική αλλαγή λόγω των φυσικών καταστροφών που προκαλούνται και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το 2015 πάνω από 19 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκε να μεταναστεύσουν εξαιτίας τέτοιων φαινομένων, εκ των οποίων εκείνοι που πλήττονται περισσότερο είναι φτωχοί αγρότες, ψαράδες, βοσκοί και άνθρωποι που κατοικούν στο δάσος. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας είναι καταστροφικές για τα άτομα στις αγροτικές περιοχές αφού τα φυτά δεν επιβιώνουν, το έδαφος γίνεται άγονο και ανθυγιεινό ενώ το γρασίδι δε φυτρώνει ικανοποιητικά ώστε να τραφούν τα ζώα. Για τους λόγους αυτούς, οι άνθρωποι που ζουν από τη γη σε αυτές τις περιοχές αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

 

o fao mas enimeronei gia tin aksia tou episitismoy sto mellon tis metanastefsis 2

 

Ο FAO προσπαθεί να προετοιμάσει τους ανθρώπους αλλά και το έδαφος να ανακάμψουν γρήγορα από τις φυσικές καταστροφές εκπαιδεύοντας τους σε τεχνικές που «υπερνικούν» την κλιματική αλλαγή και να παράγουν τρόφιμα χωρίς να καταστρέφεται η θρεπτική αξία τους (Climate Smart Agriculture, CSA). Τους μαθαίνει πώς να παράγουν τρόφιμα χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ξηρασία κ.ά. Όταν η μετανάστευση είναι αναπόφευκτη, ο FAO βοηθά τους ανθρώπους να επιστρέψουν σύντομα στη γη τους μετά από κάποια φυσική καταστροφή ενώ βοηθά στο στήσιμο συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για όταν πρόκειται να συμβεί κάποιο αντίστοιχο φαινόμενο, ώστε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και χρήματα να είναι μικρότερο.

Πόλεμοι

Το 2015 πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν είτε σε άλλη χώρα είτε σε άλλη περιοχή της χώρας τους λόγω πολέμων. Κυρίως ήταν άνθρωποι από αγροτικές περιοχές: αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες κ.ά. Η μετακίνηση σε αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν περιορισμένες φυσικές πηγές δημιουργεί εντάσεις και συγκρούσεις με τους ντόπιους.

 

o fao mas enimeronei gia tin aksia tou episitismoy sto mellon tis metanastefsis 3

 

Ο FAO βοηθά τους ανθρώπους μετά τη λήξη ενός πολέμου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να καλλιεργήσουν και πάλι τη γη τους προσφέροντας βασικά εργαλεία αλλά και ζώα, σπόρους από φυτά που αποδίδουν γρήγορα ακόμη και μεταφέροντας χρήματα σε φτωχούς αγρότες. Παράλληλα, στις χώρες που υποδέχονται μετανάστες, ο FAO ενθαρρύνει την ένταξή τους στην κοινωνία και την εξομάλυνση των εντάσεων με τους ντόπιους μέσα από συζήτηση και διαπραγμάτευση.

17 στόχοι για να αλλάξουμε τον κόσμο μας!

Ως τώρα 193 χώρες έχουν συμφωνήσει να προσπαθήσουν να επιτύχουν κάποιους στόχους ώστε έως το 2030 να έχει εξαλειφθεί η πείνα και να ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο. Για να επιτευχθούν οι «17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», όπως ονομάζονται, μπορούμε όλοι μας με τον τρόπο μας να συνεισφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

 

o fao mas enimeronei gia tin aksia tou episitismoy sto mellon tis metanastefsis 4

Οι στόχοι είναι οι εξής:

  1. Μηδενική φτώχεια
  2. Μηδενική πείνα
  3. Καλή υγεία και ευημερία
  4. Ποιοτική εκπαίδευση
  5. Ισότητα των φύλων
  6. Καθαρό νερό και αποχέτευση
  7. Φτηνή και καθαρή ενέργεια
  8. Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη
  9. Βιομηχανική, καινοτομία και υποδομές
  10. Λιγότερες ανισότητες
  11. Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες
  12. Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
  13. Δράσεις για το κλίμα
  14. Ζωή στο νερό (υποθαλάσσια)
  15. Ζωή στη στεριά
  16. Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί
  17. Συνεργασία για τους στόχους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα