Νήσος Μύκονος: Ενημέρωση για τον διαβήτη εν πλω και δωρεάν μετρήσεις σακχάρου
Ενημέρωση εν πλω και δωρεάν μετρήσεις σακχάρου είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι επιβάτες που επιβιβάστηκαν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο πλοίο «Νήσος Μύκονος», το οποίο εκτελούσε τον δρομολόγιο Πειραιάς – Καβάλα, με ενδιάμεσους σταθμούς, την Σύρο, τη Μύκονο, την Ικαρία, τους Φούρνους, τη Σάμο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη και την Λήμνο.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πάμε Αιγαίο! …για ν’ αλλάξουμε τον Διαβήτη», που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, και εκπονείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, περισσότερα από 100 άτομα υποβλήθηκαν σε μέτρηση σακχάρου, πριν το πλοίο φτάσει στον πρώτο σταθμό του, το λιμάνι της Σύρου.
Ο Νικόλαος Κατρακάζος, αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, ανοίγοντας την εκδήλωση επεσήμανε την ανάγκη στελέχωσης των υγειονομικών δομών των νησιωτικών περιοχών, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε υποδομές. «Αγροτικά ιατρεία και νοσοκομεία πολλών νησιών λειτουργούν υποτυπωδώς, αδυνατώντας να προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα σε μόνιμους κατοίκους αλλά και επισκέπτες. Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την στελέχωση των δημοσίων δομών Υγείας ώστε να πιάνουν τόπο οι εισφορές των φορολογούμενων πολιτών» είπε ο κ. Κατρακάζος.
Η Ευτυχία Δήμου, Γενική Ιατρός, διευθύντρια ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, με μετεκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, αναφέρθηκε στους τύπους διαβήτη και τους αιτιολογικούς παράγοντες τους τονίζοντας ότι, «σύμφωνα με στοιχεία για το 2014, 720.000 άτομα πάσχουν από διαβήτη στην Ελλάδα, αλλά το 40% δεν το γνωρίζει. Επίσης, ένα στα 12 άτομα νοσούν, αλλά δηλώνουν αδιαφορία ως προς την διαχείριση του προβλήματος. Ραγδαία είναι και η αύξηση του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά λόγω αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας αλλά και της υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής έναντι του παραδοσιακού μεσογειακού μοντέλου».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Δήμου και στις επιπλοκές του διαβήτη (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβητικό πόδι, τύφλωση, νεφρική νόσο κ.α.) αλλά και τον ρόλο της κληρονομικότητας και των συνοσηροτήτων στην εξατομικευμένη ολιστική αντιμετώπιση του ασθενή (δίαιτα, σωματική άσκηση και φαρμακευτική αγωγή).
Κλείνοντας την παρουσίαση της, η κ. Δήμου τόνισε την ανάγκη υποστήριξης του ασθενή με σωστή εκπαίδευση ως προς την ορθή χρήση των αντιδιαβητικών φαρμάκων και της ινσουλίνης από την ιατρική ομάδα (διαβητολόγος, διαιτολόγος και νοσηλευτής) αλλά και την υποστήριξη του από την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο του.
Ο Παναγιώτης Μαχαίρας, διαιτολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, αναφέρθηκε στη σχέση της παχυσαρκίας με τον διαβήτη τύπου 2, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι 2 στους 3 άνδρες και 3 στις 4 γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 θα ήταν υγιείς αν είχαν φυσιολογικό βάρος.
Όμως, τόνισε ότι το σημαντικότερο βήμα για την διαχείριση του διαβήτη είναι η σταδιακή απώλεια βάρους, αφού πολλές φορές αρκεί για να επανέλθει η γλυκόζη του αίματος σε φυσιολογικές τιμές. Ακόμα, η άσκηση χαμηλής έντασης (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κ.α.) για 30 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα, έχει αποδειχθεί ότι στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής συντελεί στην πρόληψη αλλά και αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη.
Η δράση «Πάμε Αιγαίο! …για ν’ αλλάξουμε το διαβήτη» ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, όταν τα μέλη της αποστολής επιβιβάστηκαν και πάλι στο «Νήσος Μύκονος» από τη Σάμο για να επιστρέψουν στον Πειραιά. Εν πλω, περισσότεροι από 200 επιβάτες του πλοίου είχαν την ευκαιρία να υποβληθούν σε δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, ενώ πολλαπλάσιος αριθμός ατόμων ενημερώθηκε για την πρόληψη του διαβήτη και έλαβε απαντήσεις σε απορίες σχετικά με τις φυσιολογικές τιμές της γλυκόζης στο αίμα και την επίδραση της διατροφής και της γυμναστικής στον έλεγχο της νόσου.
Να σημειωθεί ότι, το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εκπονεί και υλοποιείται σε συνεργασία με την Hellenic Seaways.
Η δράση «Πάμε Αιγαίο! …για ν’ αλλάξουμε το διαβήτη» θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα, εντάσσοντας και νέους νησιωτικούς προορισμούς στο πρόγραμμα της.