ΑρχικήΔΙΕΘΝΗNew York Times: Η ένταση στο Αιγαίο συνδέεται με την έκδοση ή...

New York Times: Η ένταση στο Αιγαίο συνδέεται με την έκδοση ή μη των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Στην αναζωπύρωση της διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «για την κυριότητα δυο ακατοίκητων νησίδων στο Αιγαίο», αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times, κάνοντας παράλληλα λόγο για τον κίνδυνο να έρθουν στην επιφάνεια κι άλλες διπλωματικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Οι New York Times αναφέρονται και στην πτήση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, πάνω από τα Ίμια, κίνηση που ερμηνεύθηκε σαν «απάντηση» της ελληνικής κυβέρνησης στην επίσκεψη του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στα συγκεκριμένα νησιά λίγες μέρες πριν.

Αφού κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της διεκδίκησης των Ιμίων, η εφημερίδα επικαλούμενη αναλυτές, σημειώνει πως οι πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή σχετίζονται με την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για την μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Μάλιστα, ενδεχόμενη απόρριψη και του νέου αιτήματος της Άγκυρας περί έκδοσης των 8 στην Τουρκία, εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη συμφωνία για το προσφυγικό, που περιόρισε σημαντικά τις ροές από την Τουρκία και την Ευρώπη.

Η διαμάχη με φόντο τους 8 στρατιωτικούς δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική σύρραξη, σίγουρα όμως θα είχε άλλου είδους επιπτώσεις, δεδομένου ότι σημειώνεται σε μια στιγμή που οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, εκτίμησε ο Σινάν Ουλγκέν, Τούρκος ακαδημαϊκός που μίλησε στην εφημερίδα, η οποία προσπάθησε να επικοινωνήσει τόσο με το υπουργείο Εξωτερικών όσο και με την προεδρία της Τουρκίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πάντως, αρνήθηκε-σύμφωνα με το δημοσίευμα- να συνδέσει την δικαστική απόφαση για τους 8 Τούρκους με την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή των Ιμίων, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να απελάσει τους αξιωματικούς, πηγαίνοντας κόντρα στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

«Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος», σημείωσε ο εκπρόσωπος. «Ξεκαθαρίσαμε ότι οι άνθρωποι που μετείχαν σε αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά βέβαια η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι διαφορετικό από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει ήδη υποβάλλει και δεύτερο αίτημα για την έκδοση των 8 στρατιωτικών και σε περίπτωση που κι αυτό έχει την ίδια τύχη με το πρώτο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμά ο Σόνερ Καγκαπτέι, επικεφαλής τουρκικής έρευνας στο Washington Institute.

«Αν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο αίτημα, τότε ο Ερντογάν θα κλιμακώσει την ένταση περισσότερο και αυτό θα συμπεριλάβει τις συζητήσεις για το Κυπριακό, τη συμφωνία για το προσφυγικό και μία στρατιωτική κλιμάκωση στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα