fbpx
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Νέος τρόπος διαχείρισης της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού, από τη ΔΕΥΑ Άρτας

Νέος τρόπος διαχείρισης της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού, από τη ΔΕΥΑ Άρτας

  • Προς δημοπράτηση η κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Χαλκιάδων

Με νέο τρόπο θα διαχειρίζεται πλέον τη λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού Άρτας η ΔΕΥΑ. Το έργο δημοπρατήθηκε με ανοικτό διαγωνισμό και η σχετική σύμβαση, μεταξύ ΔΕΥΑ και αναδόχου, προϋπολογισμού 57.750 ευρώ, υπεγράφη τις προηγούμενες ημέρες. Ο νέος τρόπος διαχείρισης της λυματολάσπης έχει ως αποτέλεσμα, εκτός των περιβαλλοντικών οφελών και εξοικονόμηση πόρων περίπου κατά 10.000 ευρώ για την ΔΕΥΑ.

Να σημειωθεί, ότι η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Άρτας είναι κατασκευασμένη στην περιοχή του Γλυκορίζου και δέχεται μόνο αστικά λύματα, που επεξεργάζονται με τη μέθοδο της ενεργού ιλύος (λυματολάσπης) σε συνθήκες παρατεταμένου αερισμού.

Τα στερεά απόβλητα που αφορούν την μελέτη του εν λόγω έργου είναι:

  • Τα εσχαρίσματα (στερεά της προεπεξεργασίας των λυμάτων, που συγκρατούνται στη μηχανική εσχάρωση και καταλήγουν σε κάδο συλλογής και ανέρχονται σε 50 τόνους)
  • Το προϊόν της εξάμωσης (στερεά της προεπεξεργασίας των λυμάτων που συγκρατούνται στο μηχανικό διαχωριστή άμμου και καταλήγουν σε κάδο συλλογής και ανέρχεται σε 50 τόνους)
  • Η ιλύς (πρόκειται για την αφυδατωμένη ιλύ (λυματολάσπη) που ανέρχεται σε 725 τόνους. Προκύπτει με απομάκρυνση της περίσσειας ιλύος από τις δεξαμενές καθίζησης. Στη συνέχεια συμπυκνώνεται στον παχυντή βαρύτητας με αερόβια σταθεροποίησή της. Παχύνεται περαιτέρω μηχανικά και τελικά αφυδατώνεται σε ταινιοφλιτρόπρεσσα με προσθήκη κατιονικού πολυηλεκτρολύτη.

Η διαχείριση της λυματολάσπης από πλευράς του αναδόχου θα περιλαμβάνει τα εξής στάδια: την φόρτωση της ιλύος από τον Βιολογικό Καθαρισμό, την μεταφορά και την διάθεση στο φορέα διάθεσης. Στη συνέχεια, ο φορέας διάθεσης (εργοστάσιο επεξεργασίας ιλύος) θα ελέγχει και θα λειτουργεί την αδειοδοτημένη κατάλληλα εγκατάστασή του, όπου ο ανάδοχος θα αποθέτει προς επεξεργασία, διαχείριση ή αξιοποίηση τα στερεά απόβλητα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Άρτας.

Προς δημοπράτηση η κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Χαλκιάδων

Στο μεταξύ, ένα χρόνιο πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας των Χαλκιάδων οδεύει προς επίλυση, με τη δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Χαλκιάδων», προϋπολογισμού 992.000 ευρώ.

Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του εσωτερικού δικτύου του οικισμού των Χαλκιάδων, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία αυτού, τόσο για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδατος στους κατοίκους της περιοχής, όσο και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας μέσω υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών για την αποφυγή διαρροών. Το συνολικό μήκος των αγωγών του νέου δικτύου θα είναι 15.025,00 μ.

Προμήθεια ελαφρού φορτηγού κλειστού τύπου

Τέλος, η ΔΕΥΑ προμηθεύτηκε ένα ελαφρύ φορτηγό κλειστού τύπου που θα καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 14.426,14€, με σκοπό τη συνεχή επιτήρηση των πολλών δεξαμενών και αντλιοστασίων ύδρευσης για την προσφορά καλύτερης ποιότητας πόσιμου νερού στους δημότες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Πολλές ανοιχτές θέσεις εργασίας στην P&I στα Ιωάννινα

Σε 5 χρόνια λειτουργίας της Γερμανικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας P&I στην Ελλάδα, απασχολούνται ήδη στο κέντρο καινοτομίας στα Ιωάννινα 150 ταλαντούχοι και υψηλής κατάρτισης...

ΑΕΔΠ Άρτας: Νέα νίκη για τους παίδες – Ήττα για τους εφήβους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με νέα νίκη συνέχισε στο πρωτάθλημα η ομάδα παίδων , καθώς επιβλήθηκε της Α.Ε. Δόξας Λευκάδας με 58-26. Με 4 νίκες σε ισάριθμους...

Άρτα: Εξαπάτησε ιδιοκτήτρια επιχείρησης – Απέσπασε σχεδόν 4.000 ευρώ από τον λογαριασμό της

Το πώς άδειασε τον τραπεζικό λογαριασμό ιδιοκτήτριας επιχείρησης στην Άρτα εξιχνίασε η Ασφάλεια, ταυτοποιώντας τα στοιχεία του δράστη που είναι Έλληνας. Ο συγκεκριμένος είχε επικοινωνήσει...

Πανικός στη Χιλή μετά την κατάρρευση μέρος της κερκίδας του γηπέδου της Κόλο Κόλο, δεκάδες τραυματίες

Σοκαριστικές εικόνες στη Χιλή καθώς στην ανοιχτή προπόνηση της Κόλο Κόλο, στο Μονουμεντάλ του Σαντιάγο, κατέρρευσε μέρος της κερκίδας και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν...