fbpx
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜύθοι και πραγματικότητα γύρω από το επάγγελμα του ναυτικού

Μύθοι και πραγματικότητα γύρω από το επάγγελμα του ναυτικού

Δεν πάει ένας μήνας από τότε που ξεμπάρκαρα και γύρισα σπίτι μου, μετά από έξι μήνες περίπου και νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα γύρω από το επάγγελμα μας.

Ο λόγος που θέλω να τα ξεκαθαρίσω είναι ότι για ακόμα μία φορά, γυρίζοντας πίσω και συναντώντας και πάλι φίλους και γνωστούς, κατάλαβα ότι οι στεριανοί βλέπουν διαφορετικά πράγματα από την πραγματικότητα για το επάγγελμα μας.

Μεταξύ μας βέβαια όλοι όσοι δεν έχουν ταξιδέψει δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν, και σε καμία περίπτωση βέβαια δεν τους κατηγορώ.

Ας δούμε μερικούς από τους βασικούς μύθους για το επάγγελμα του ναυτικού…

1) Ο ναυτικός βγάζει πολλά και εύκολα χρήματα

Ίσως είναι η ποιο δημοφιλής έκφραση όταν κάποιος μιλάει για το επάγγελμα του ναυτικού. Νομίζω ότι η λέξη «εύκολο» δεν υπάρχει στο επάγγελμα του ναυτικού. Όσο αναφορά για το ότι παίρνουμε πολλά χρήματα θα ήταν καλύτερο αν λέγαμε ότι « ο ναυτικός παίρνει πολύ καλύτερα χρήματα από ένα στεριανό», τα οποία χρήματα δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι στη θάλασσα βγαίνουν με πολύ πόνο, ιδρώτα, μοναξιά, νοσταλγία για την οικογένεια μας και άλλα πολλά. Γνωρίζω ότι πλέον οι στεριανοί πονάνε και υποφέρουν και θα μπορούσα να δεχτώ ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης ένας ναυτικός ο οποίος έχει δουλειά (γιατί υπάρχουν και άνεργοι) είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από ένα στεριανό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι αυτό λεγόταν και προ οικονομικής κρίσης…

2) Οι ναυτικοί πίνουν αλκοόλ όλοι μέρα και παίρνουν ναρκωτικά

Ο μύθος του μύθου! Μπορεί πριν πολλά χρόνια οι ναυτικοί να έπιναν πολύν αλκοόλ και να χαρτόπαιζαν. Αυτά ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Οι εταιρείες πλέον ακολουθούν αυστηρότατες πολιτικές γύρω από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τον τζόγο. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι εταιρείες επιτρέπουν μόνο μπύρες και κρασιά, τα οποία είναι κλειδωμένα σε χώρο ο οποίος είναι υπό την εποπτεία του πλοιάρχου. Δίδεται στο πλήρωμα μόνο με εντολή πλοιάρχου σε πολύ περιορισμένη ποσότητα (1 το πολύ 2 κουτάκια ανά άτομο) και συνήθως σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πριν φύγει ο ναυτικός για να πάει στο καράβι δίνει ούρα και αίμα σε μικροβιολογικό εργαστήριο με σκοπό να του κάνουν έλεγχο για αλκοόλ και ναρκωτικά. Ακόμα οι εταιρείες κάνουν απροειδοποίητα τεστ για ναρκωτικά και αλκοόλ σε τυχαίο λιμάνι, στέλνοντας μικροβιολόγο ο οποίος παίρνει δείγμα από όλο το πλήρωμα. Όλοι μας γνωρίζουμε φυσικά ότι ίσως κάποια στιγμή κάποιος φέρει ένα μπουκάλι στο καράβι. Το θέμα είναι όμως ότι στην συντριπτική πλειονότητα όλα γίνονται με μέτρο και πάνω από όλα, όλοι ξέρουν πως θα υπάρξουν βαριές συνέπειες σε περίπτωση που κάτι γίνει.

3) Οι ναυτικοί σε κάθε λιμάνι πηγαίνουν με γυναίκες

Αν μιλάγαμε για πριν από πολλά χρόνια, θα συμφωνούσα. Το φαινόμενο αυτό τείνει να εξαφανιστεί εντελώς. Στην σημερινή εποχή υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις άλλα είναι ελάχιστες και έχουν κυρίως να κάνουν με τον τύπο πλοίου και τα λιμάνια που πηγαίνει. Στην εποχή που ζούμε ο μέσος όρος που κάθονται τα περισσότερα πλοία στα λιμάνια είναι ελάχιστος ενώ οι εργασίες κατά την διάρκεια παραμονής σε αυτά είναι πάρα πολλές. Από την άλλη, οι χώρες που κάποτε ήταν διάσημες για τις γυναίκες και την διασκέδαση έχουν αναπτυχθεί και έχουν εξαλείψει ή έχουν μειώσει σε τρομερό επίπεδο αυτά που κάποτε γινόντουσαν εκεί. Γύρισαν οι εποχές και ο ναυτικός αισθάνεται καλύτερα όταν βρίσκεται μακριά από λιμάνια αφού έτσι αποφεύγει πολύ κούραση και επιθεωρήσεις.

4) Οι ναυτικοί βλέπουν και γυρίζουν όλο τον κόσμο

Εν μέρει αυτό ισχύει. Σε συνέχει όμως από το προηγούμενο, είπαμε ότι ο χρόνος παραμονής στο λιμάνι αλλά και ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος, ώστε να μπορεί ο ναυτικός να βγαίνει σε κάθε λιμάνι. Να προσθέσουμε βέβαια ότι και να θέλουμε και να μπορούμε, υπάρχουν λιμάνια που απαγορεύεται να βγούμε. Συνοπτικά το αν θα βγεις στα λιμάνια εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες όπως: Η ειδικότητα (άλλο να είσαι υποπλοίαρχος και άλλο ανθυποπλοίαρχος ή δόκιμος), ο φόρτος εργασιών (παραλαβή προμηθειών), επιθεωρήσεις (επιθεωρήσεις vetting, ακτοφυλακής κ.τ.λ.), είδος λιμανιού (τσαμαδούρα, πλατφόρμα, ντόκος) και χρόνος παραμονής σε αυτά.

5) Οι μόνοι δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί είναι ότι λείπουν από το σπίτι και την οικογένεια τους

Σίγουρα είναι η μεγαλύτερη δυσκολία αλλά όχι και η μόνη… Οι δυσκολίες που έχει ο ναυτικός είναι πολλές και όχι μόνο μία. Έχει να αντιμετωπίσει τη θάλασσα και την φύση την ίδια, έχει να χειριστεί μηχανήματα και φορτία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων η ακόμα και εκατοντάδων, έχει να κάνει με πολιτισμούς και ανθρώπους πολύ διαφορετικής κουλτούρας και αντίληψης, πρέπει να προστατέψει τη θάλασσα το καράβι και τον ίδιο του τον εαυτό σε πολύ ακραίες συνθήκες, πρέπει συνέχεια να εξελίσσεται και να εμπλουτίζει τις γνώσεις του ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει και άλλα πολλά, τα οποία καθιστούν το επάγγελμα ιδιαίτερα απαιτητικό.

6) Οι ναυτικοί είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και χωρίς γνώσεις

Οι ναυτικοί στην σημερινή εποχή θα πρέπει να είναι άρτια καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι. Από το κατώτερο πλήρωμα μέχρι και τους αξιωματικούς. Όσο αναφορά τώρα τους αξιωματικούς, είτε μιλάμε για Πλοιάρχους είτε για Μηχανικούς, οι γνώσεις τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο θα πρέπει να είναι ανωτέρου επιπέδου. Οι απαιτήσεις, που πλέον υπάρχουν στο επάγγελμα, είναι τεράστιες και απαιτούν ο κάθε ένας από εμάς να ασχοληθεί πάρα πολύ, ώστε να μπορεί να έχει τα εφόδια να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία που σίγουρα θα του προκύψει.

Πέρα όμως των παραπάνω υπάρχουν και κάποια πράγματα που λένε για τους ναυτικούς και είναι πραγματικότητα…

1) Η μοναξιά

Μπορεί στην εποχή που ζούμε η τεχνολογία και οι συνθήκες στο καράβι να είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με κάποια χρόνια πριν, την μοναξιά όμως δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Καλές οι ταινίες, καλό το ιντερνέτ (πανάκριβο αν είναι καλής ποιότητας) καλή και η δορυφορική (όπου πιάνει) αλλά η μοναξιά παραμένει. Ατελείωτες ώρες περνάμε μόνοι μας μη έχοντας και άλλη επιλογή. Είναι κάτι που το καταλαβαίνουν οι στεριανοί και είναι και η πραγματικότητα.

2) Τους μήνες που καθόμαστε έξω δεν έχουμε ευθύνες και σκοτούρες

Η αλήθεια είναι περίπου έτσι. Λέω περίπου γιατί όταν ξεμπαρκάρουμε έχουμε αρκετά πράγματα κάποιες φορές να κάνουμε. Έχουμε σεμινάρια, σχολή (ΚΕΣΕΝ) και άλλοτε ανανεώσεις στα χαρτιά μας όπως πιστοποιητικά, Αμερικάνικη βίζα, διαβατήρια κ.τ.λ.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η δουλειά στην θάλασσα είναι πολύπλοκη πολυσύνθετη και καθόλου εύκολη. Πολλά από αυτά που νομίζει κάποιος είναι πολύ διαφορετικά από την πραγματικότητα.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα βασικότερα που μου έρχονται στο μυαλό και νομίζω ότι πολλοί από εσάς θα συμφωνήσουν με αυτά. Αν φυσικά θέλετε να επισημάνετε και κάποιο άλλο μη διαστάσετε να το γράψετε στα σχόλια.

Δεν κατηγορούμε αυτούς που δεν έχουν ταξιδέψει και δεν ξέρουν, οφείλουμε όμως να τα επισημάνουμε.

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα