fbpx
ΑρχικήΥΓΕΙΑΜουρουνέλαιο: Για ποιους λόγους είναι απαραίτητο για την υγεία μας;

Μουρουνέλαιο: Για ποιους λόγους είναι απαραίτητο για την υγεία μας;

Το μουρουνέλαιο είναι ένα δώρο της φύσης για τη δική μας υγεία, αλλά και των παιδιών μας. Μια θεραπευτική συνταγή, η οποία πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω και οι περισσότεροι από εμάς τη θυμόμαστε από τις αφηγήσεις των παππούδων μας, είναι ένα ισχυρό «όπλο υγείας» ως συμπλήρωμα διατροφής. Από το ανοσοποιητικό σύστημα και την προστασία της καρδιάς, μέχρι την όραση, τις αρθρώσεις και το δέρμα μας, το μουρουνέλαιο είναι μια επιστημονικά ενδεδειγμένη και φυσική λύση τόνωσης του οργανισμού.

Τι είναι όμως το μουρουνέλαιο και από πού παράγεται; Το μουρουνέλαιο παράγεται από το συκώτι των λευκών ψαριών, όπως της μουρούνας ή άλλων συγγενικών ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος, ο γάδος και ο ιππόγλωσσος.

Τι περιέχει το μουρουνέλαιο;

-Το μουρουνέλαιο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης A που είναι πολύ σημαντική για την όραση και την ανάπτυξη των οστών.

-Περιέχει επίσης βιταμίνη D, που και αυτή συμβάλλει στη διατήρηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στα σωστά επίπεδα στο αίμα, με αποτέλεσμα γερά οστά.

-Τέλος, περιέχει βιταμίνη K που βοηθά στην πήξη του αίματος και Ω-3 λιπαρά οξέα.

 

Πώς βοηθάει την υγεία το μουρουνέλαιο;

Προστασία από ιώσεις και κρυολογήματα. Πολύ σημαντικό, για την υγεία και των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων, είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του μουρουνέλαιου είναι ότι περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό φυσικών ωμέγα-3 λιπαρών και βιταμίνης D, διαφορετικό από κάθε άλλο συμπλήρωμα διατροφής. Ο συνδυασμός αυτός λειτουργεί ενάντια στις φλεγμονές και τις λοιμώξεις, θωρακίζοντας τον οργανισμό έναντι των εποχικών ιώσεων και της γρίπης.

Αρθρώσεις & Οστεοαρθρίτιδα. Οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση των Ω-3 λιπαρών οξέων, που αποτελούν κύριο συστατικό του μουρουνέλαιου, σε τμήματα αρθρώσεων γονάτων από άτομα που είχαν υποβληθεί σε αρθροπλαστική. Στα τμήματα που είχαν υποστεί επεξεργασία με Ω-3 λιπαρά οξέα δεν εντοπίστηκαν τα ένζυμα που ευθύνονται για την καταστροφή των χόνδρων, τα οποία όμως εντοπίστηκαν στα δείγματα που δεν είχαν υποστεί επεξεργασία με Ω-3.

Μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μουρουνέλαιο μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ διαπίστωσαν ότι το μουρουνέλαιο βοήθησε ασθενείς να μειώσουν τον πόνο και τις βλάβες στους χόνδρους των αρθρώσεων, που προκαλούνται από την οστεοαρθρίτιδα, καθώς και την ανάγκη για αντικατάσταση της άρθρωσης. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μουρουνέλαιο μειώνει εκείνα τα ένζυμα που σχετίζονται με τον πόνο και τις βλάβες στους χόνδρους που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα.

Υγιές δέρμα και μαλλιά. Οι βιταμίνες και τα λιπαρά οξέα που περιέχει το μουρουνέλαιο μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Οι θρεπτικές ουσίες του μουρουνέλαιου προσδίδουν στα μαλλιά μια πιο υγιή εμφάνιση, και τα υγιή μαλλιά φαίνονται πιο λαμπερά και είναι πιο απαλά. Τα θρεπτικά συστατικά από το μουρουνέλαιο μπορεί να καταστήσουν  την τρίχα ισχυρότερη και να βοηθήσουν στην προστασία από το σπάσιμο. Επιπρόσθετα από το ότι είναι πιο όμορφα, πιο υγιή, και ότι έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά μεγαλώνουν επίσης πιο γρήγορα.  Αυτό είναι εν μέρει επειδή τα υγιή μαλλιά χρειάζονται λιγότερα προϊόντα περιποίησης και είναι λιγότερο επιρρεπή σε σπάσιμο.  Για αυτούς τους λόγους, μερικοί άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα μουρουνέλαιου που συμβάλουν στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών.

Καρδιακά προβλήματα: Η ημερήσια πρόσληψη ποσότητας μουρουνελαίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης. Βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει το μέγεθος των αθηρωμάτων που αποφράσσουν τις αρτηρίες και την αρτηριακή πίεση.

Σωστή διατροφή και ζάχαρο: Ακόμη ένας έμμεσος τρόπος που το μουρουνέλαιο βοηθάει τον οργανισμό μας, είναι η σωστή διατροφή, με τα πιο ωφέλιμα λιπαρά. Καταναλώνοντας τα σωστά είδη λιπών (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο) όχι μόνο θα έχετε πιο υγιές και λαμπερό δέρμα, αλλά θα βελτιώσετε την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφά βιταμίνες και ανόργανες ουσίες και θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επίσης, τα υγιεινά λιπαρά σε ένα γεύμα βοηθούν να επιβραδύνει η διάσπαση των υδατανθράκων σε ζάχαρη, κάτι που σας βοηθάει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.

 

Λειτουργεί ενάντια στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα προλαμβάνουν την εκδήλωση της ωχράς κηλίδας. Άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν βρεθεί να είναι χρήσιμα στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι τα καροτενοειδή, που μπορεί να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Το μουρουνέλαιο είναι πλούσι και σε καροτενοειδή. Μάλιστα η βιταμίνη Α στην πραγματικότητα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε λιπαρές ουσίες βουτύρου και στο μουρουνέλαιο το 1913.

Ενισχύει τη «δύναμη» του μυαλού. Το μουρουνέλαιο περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D, η οποία συνδέθηκε με τη γνωστική ικανότητα του ατόμου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος.

Βοηθάει την υγιή εγκυμοσύνη. Η έλλειψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση προεκλαμψίας και είναι πιο πιθανό να χρειάζονται καισαρική τομή στον τοκετό. Η μειωμένη βιταμίνη D στον οργανισμό συνδέεται επίσης με τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης και την βακτηριακής κολπίτιδα σε έγκυες γυναίκες. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι και τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονται με την αύξηση των τροφικών αλλεργιών του παιδιού κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πάντως, ότι το μουρουνέλαιο με τις 400 IU βιταμίνης D που περιέχει συνήθως ανά δόση είναι απίθανο να προκαλέσει υπερβιταμίνωση, δεδομένου ότι τα ασφαλή όρια ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D για τις εγκυμονούσες είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) 4000 IU.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα