Οι γονείς που δίνουν στα μικρά παιδιά σοκολάτες και γλυκά όταν κλαίνε ή είναι ανήσυχα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα ή να υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Το να παρηγορήσετε ένα παιδί που κλαίει προσφέροντάς του ένα γλειφιτζούρι μπορεί να σταματήσει τα δάκρυά του για λίγο. Οι γονείς που είναι «συναισθηματικοί τροφοδότες» μπορούν να ενθαρρύνουν το «συναισθηματικό φαγητό», μια συνήθεια που συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και τις διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. “Τώρα υπάρχουν ακόμα ισχυρότερες ενδείξεις ότι το στυλ της διατροφής που ακολουθούν οι γονείς επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών όπως και τη σχέση που αναπτύσσουν τα παιδιά με ότι τρώνε και πίνουν όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους”, δήλωσε ο Rafael Perez-Escamilla, καθηγητής επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Yale. «Η συναισθηματική σίτιση είναι αυτό που κάνουν οι γονείς όταν δίνουν στα παιδιά τους να φάνε ή να πιούνε για να τα ηρεμήσουν π.χ. όταν είναι πολύ θυμωμένα», πρόσθεσε.
«Όταν βασίζεστε στο πρόχειρο φαγητό, τα γλυκά και τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη για να τα παρηγορήσετε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και αργότερα σε προβλήματα όπως η βουλιμία και το ασταμάτητο τσιμπολόγημα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Silje Steinsbekk Steinsbekk, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Trondheim. Και συμπλήρωσε: “δεν σου έρχεται να φας ένα καρότο αν είσαι λυπημένος”.
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις τροφές και τις διατροφικές συνήθειες πάνω από 800 παιδιών στη Νορβηγία, αρχίζοντας από την ηλικία 4. Έλεγξαν τα παιδιά και στην ηλικία των 6, 8 και 10 ετών. Περίπου τα 2/3 των παιδιών σε όλες τις ηλικίες συχνά έτρωγαν για να αισθανθούν καλύτερα, κρίνοντας από τα ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν οι γονείς τους. Προσέφεραν στα παιδιά φαγητό για να τα παρηγορήσουν στις ηλικίες των 4 και 6 και καταγράφηκε μεγαλύτερη συναισθηματική κατανάλωση στις ηλικίες των 8 και 10 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι στα παιδιά που όντως παρηγορήθηκαν τρώγοντας κάτι, οι γονείς συνέχισαν συστηματικά να χρησιμοποιούν το φαγητό για τον σκοπό αυτό. “Η συναισθηματική σίτηση αυξάνει τη συναισθηματική κατανάλωση και το αντίστροφο”, δήλωσε ο Steinsbekk.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν και μια άλλη τάση: Τα παιδιά που θύμωναν ή αναστατώνονταν ευκολότερα στην ηλικία των 4 ετών ήταν πιο πιθανό να τρώνε για να αισθάνονται καλύτερα και να ταΐζονται από τους γονείς για το σκοπό αυτό. «Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό καθώς οι γονείς στρεσάρονται πολύ όταν τα παιδιά τους φωνάζουν ή κλαίνε χωρίς να σταματούν», είπε ο Perez-Escamilla. Υπάρχουν όμως καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα συναισθήματα του θυμού ή της λύπης είναι εντελώς φυσιολογικά. Οι γονείς θα πρέπει, αντί να χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσο απόσπασης της προσοχής των παιδιών τους από αυτά τα συναισθήματα, να τα αφήνουν να ταυτίζονται και να τα βοηθούν να βρίσκουν άλλους τρόπους αντιμετώπισης. Είναι ένα κανονικό και αναγκαίο κομμάτι της ανάπτυξής τους.
“Τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν τις διατροφικές τους συνήθειες παρατηρώντας πώς τρώνε οι γονείς τους. Εάν τους βλέπουν να πίνουν αναψυκτικά και να τρώνε junk food και γλυκά όταν είναι αναστατωμένοι ή στεναχωρημένοι, τότε αυτά τα παιδιά θα κάνουν ακριβώς το ίδιο όταν βιώνουν παρόμοια συναισθήματα» παρατήρησαν οι επιστήμονες. Πρόσθεσαν όμως ότι «οι γονείς δεν χρειάζεται να είναι τέλειοι. Αν κάποιες φορές προσφέρουν στα παιδιά τους κάτι φαγώσιμο για να τα παρηγορήσουν, δεν είναι και το τέλος του κόσμου, φτάνει να βασίζονται σε άλλες στρατηγικές σε καθημερινή βάση».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Child Development.