fbpx
ΑρχικήΤΑΞΙΔΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜεγανήσι: Ο ειδυλλιακός προορισμός του Ιονίου με τα θαλάσσια σπήλαια και τα...

Μεγανήσι: Ο ειδυλλιακός προορισμός του Ιονίου με τα θαλάσσια σπήλαια και τα πανέμορφα φιόρδ

Όταν ακούμε για φιόρδ ο νους μας πάει συνήθως στη Νορβηγία –και δικαίως, καθώς εκεί είναι τόσο επιβλητικά, ώστε μοιάζουν με πλημμυρισμένα φαράγγια ποταμών. Ωστόσο τέτοιους δαντελωτούς, μακρόστενους θαλάσσιους όρμους έχει κι ένας ειδυλλιακός προορισμός στο δικό μας Ιόνιο πέλαγος: μπορεί η κλίμακά τους να είναι μικρότερη, όμως πολλοί τα θεωρούν ως τα ωραιότερα στην Ελλάδα.

Ο λόγος για το Μεγανήσι, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Θεωρείται το μεγαλύτερο ανάμεσα στα λεγόμενα «Πριγκηπόνησα», έχοντας έκταση 20,1 τ.χλμ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι μόνιμοι κάτοικοί του ανέρχονται σε 1.041 άτομα.

Στον Όμηρο έχει το όνομα Τάφος και ο βασιλιάς του Αγχίλαος απεικονίζεται ως φίλος του Οδυσσέα. Σε μεταγενέστερα χρόνια δεν αποκλείεται να αποτέλεσε άντρο πειρατών, πάντως από τον 7ο αιώνα π.Χ. και μετά ακολούθησε την τύχη της γειτονικής Λευκάδας. Άλλωστε η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από την ανατολική ακτή αυτής, από το παραθαλάσσιο Νυδρί, από το οποίο υπάρχουν τακτικά δρομολόγια. Η διαδρομή διαρκεί 25 λεπτά, με τα πλοία να φτάνουν στα Σπήλια (το γραφικό λιμανάκι του Σπαρτοχωρίου) και στο Βαθύ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μεγανησιώτες πήραν μέρος και στην Επανάσταση του 1821. Από εκεί καταγόταν μάλιστα και ο οπλαρχηγός Δήμος Τσέλιος, που απαθανατίστηκε στο περίφημο άσμα «Ο Γερο-Δήμος».

Επιλογές για διαμονή

Πρωτεύουσα του Μεγανησίου είναι το Κατωμέρι, όπου βρίσκεται και το Φανάρι, η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού. Οι υπόλοιποι κάτοικοι μοιράζονται ανάμεσα στο προαναφερόμενο Σπαρτοχώρι και στο Βαθύ. Σε όλα αυτά τα χωριά θα βρείτε καταλύματα διαφόρων ειδών, που θα ικανοποιήσουν κάθε προϋπολογισμό. Οι περισσότεροι επισκέπτες διαλέγουν ενοικιαζόμενα δωμάτια ή βίλες –θα βρείτε αρκετές Airbnb προσφορές– ωστόσο υπάρχουν και επιχειρήσεις που λειτουργούν ως ξενοδοχεία και ξενώνες.

Επιλογές για καφέ και ποτό

Όπως και σε πολλά άλλα μέρη με σημαντική τουριστική ανάπτυξη, στο Μεγανήσι τα περισσότερα παραλιακά μαγαζιά ανοίγουν το πρωί ως καφέ και μετατρέπονται σε μπαρ κατά τις βραδινές ώρες, σερβίροντας παράλληλα και διάφορες επιλογές φαγητού.

Θα βρείτε λοιπόν πολλές επιλογές. Ενδεικτικά, σημειώνουμε εδώ τα εξαιρετικά beach bar «Fanari» και «Jammin In Paradise» στο Κατωμέρι –πάνω στη δημοφιλή παραλία Φανάρι– το μπαρ «Boom Boom» στο Βαθύ με τα υπέροχα μαρτίνι και το «The Pistrina Project» (επίσης στο Βαθύ), το οποίο αποτελεί στέκι τόσο για πρωινό καφέ, όσο και για βραδινή έξοδο. Στο Σπαρτοχώρι, πάλι, θα βρείτε το δημοφιλές beach bar «Agrios» –από τα παλιότερα του είδους του σε όλο το Μεγανήσι.

Επιλογές για φαγητό

Το Μεγανήσι βρίθει καλών επιλογών για φαγητό. Σίγουρα, πάντως, θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον ένα πέρασμα από την ταβέρνα «Errikos», στο Βαθύ: είναι η πιο διάσημη του νησιού για όσους αγαπούν το φρέσκο ψάρι, έχει ιστορία από το 1978 και αποτελεί στέκι για celebrities που το επισκέπτονται με ιδιωτικά σκάφη. Συστήνεται το μυδοπίλαφο και το μπουρδέτο, αλλά ό,τι και να πάρετε θα σας ικανοποιήσει.

Από εκεί και πέρα –καθαρά ενδεικτικά– εξαιρετική επιλογή στο Βαθύ είναι και η οικογενειακή ταβέρνα «Σταύρος» (με θαυμάσιο μουσακά και χειροποίητη ταραμοσαλάτα), αλλά και η «Marinata», η οποία τα καλοκαίρια έχει μπόλικη διεθνή πελατεία. Δίπλα στην πλατεία σερβίρεται σπιτική ελληνική κουζίνα στην ταβέρνα «Rose Garden» (ονομαστά τα κεφτεδάκια και τα γεμιστά της), ενώ στο λιμάνι θα βρείτε τον «Γάντζο», που μαγειρεύει με ντόπιες πρώτες ύλες και λέγεται πως έχει το καλύτερο σουβλάκι στο Μεγανήσι. Κι αν επιθυμήσετε ιταλική κουζίνα, θα πάτε στο ρεστοράν «Τηλεβόες».

Στον Αθερινό (στο λιμάνι του Κατωμερίου, δηλαδή) υπάρχει και το εστιατόριο «Νιάγκας» –ένα οικογενειακό μαγαζί με καλή ελληνική κουζίνα. Για μεσογειακή κουζίνα συστήνεται επίσης το «Il Paradiso» στον Άγιο Ιωάννη, ενώ για πίτσα και ζυμαρικά προορισμός σας θα γίνει το Σπαρτοχώρι, όπου βρίσκεται το «Tropicana».

4 πράγματα που αξίζει να δει κανείς, αν βρεθεί στο Μεγανήσι

Παρά το μικρό του μέγεθος και το γεγονός ότι δεν έχει τη φήμη των μεγαλύτερων Επτανήσων γύρω του, το Μεγανήσι διαθέτει τα προαναφερόμενα φιόρδ, αλλά και κάποιες ακόμα ολόδικές του ομορφιές, που το καθιστούν εξαιρετικό προορισμό στο Ιόνιο για όσους αναζητούν πιο ήσυχες θερινές εξορμήσεις, από τις οποίες δεν λείπει όμως και το κοσμοπολίτικο πρόσημο: μια ανάσα από εδώ, άλλωστε, βρίσκεται ο πολυφωτογραφημένος Σκορπιός της οικογένειας Ωνάση. Ανεξάρτητα επίσης από το πού θα διαλέξετε να μείνετε, αξίζει να περάσετε για βόλτα και από τα 3 χωριά του, ενώ συστήνεται να αναζητήσετε το λάδι και το κρασί που παράγεται στους τοπικούς ελαιώνες και αμπελώνες.

Επισκεφθείτε τις παραλίες του νησιού

Τα φιόρδ που υπάρχουν στο Μεγανήσι έχουν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό πολλών μικρών παραλιών, οι οποίες τα καλοκαίρια πυκνώνουν από κόσμο. Σαν εικόνα μπορεί να μην είναι κάτι το ιδιαίτερο, όλες όμως είναι δίπλα σε εξαίσια, γαλαζοπράσινα νερά, αλλά και σε άφθονο πράσινο, καθώς τα δέντρα κατεβαίνουν συνήθως μέχρι τις ακτές. Η πιο διάσημη παραλία, όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι το Φανάρι, κοντά στην πρωτεύουσα Κατωμέρι.

Άλλες καλές επιλογές που συστήνονται για βόλτα και βουτιά είναι ο Άγιος Ιωάννης με τη χαρακτηριστική αμμόγλωσσα (στο 1 χιλιόμετρο περίπου, όπως πηγαίνετε προς το Βαθύ), η Ρόκα, το Λιμονάρι, τα Σπήλια, ο Αθερινός, η Ελιά, το Αμπελάκι και το Πασουμάκι. Πέρα από αυτές, βέβαια, θα ανακαλύψετε πολλούς μικρούς μα γραφικούς όρμους, ενώ αν έχετε δικό σας σκάφος πρέπει να αναζητήσετε την απομονωμένη μα πανέμορφη Μπερέτα στο έρημο νότιο μέρος του νησιού.

Δείτε τη Σπηλιά του Παπανικολή

Το Μεγανήσι διαθέτει κάμποσες θαλάσσιες σπηλιές δίπλα σε γαλαζωπά, πεντακάθαρα νερά, αλλά η λεγόμενη «Σπηλιά του Παπανικολή» είναι με διαφορά η πιο διάσημη ανάμεσά τους, καθώς ο θρύλος λέει ότι εδώ είχε τη μυστική του βάση το περίφημο υποβρύχιο Παπανικολής, το οποίο έδρασε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σπήλαιο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και έχει μήκος 120 μέτρα και βάθος 30 μέτρα. Εξωτερικά το πλάτος φαίνεται μεγάλο (γύρω στα 60 μέτρα), μα στενεύει σημαντικά στο εσωτερικό (γύρω στα 23 μέτρα). Θα σας αποζημιώσει ωστόσο η μοναδική αμμουδιά που σχηματίζεται στο εσωτερικό του.

Δείτε τη Σπηλιά του Κύκλωπα

Η δεύτερη πιο διάσημη θαλασσινή σπηλιά μετά από αυτήν του Παπανικολή βρίσκεται στον όρμο Καλόπουλου, πάνω ακριβώς από τα Σπήλια, σε ύψος 50 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Είναι γνωστή ήδη από τα αρχαία χρόνια και λέγεται έτσι γιατί βρίσκεται ανάμεσα σε όσες θεωρούνται υποψήφιες ως τόποι του ομηρικού Πολύφημου –του Κύκλωπα δηλαδή στον οποίον έπεσαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του. Όλα αυτά, βέβαια, εξαρτώνται από το πώς διαβάζει κανείς γεωγραφικά την «Οδύσσεια» και το κατά πόσο δέχεται την ιστορική της βάση.

Περάστε από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη

Μικρό μοναστήρι, στην ομώνυμη βοτσαλωτή παραλία στο δυτικό τμήμα του νησιού, το οποίο θεωρείται αρκετά παλιό. Η παράδοση το θέλει να θεμελιώθηκε πριν το 1477, αλλά να το καταστρέφουν στη συνέχεια πειρατές, που πέταξαν την εικόνα του αγίου Ιωάννη στη θάλασσα –σώθηκε όμως θαυματουργά, καθώς πιάστηκε στα δίχτυα ενός ντόπιου ψαρά.

 

Το 1800 ο γόνος μιας πλούσιας οικογένειας της περιοχής, ο Ιωάννης Πατρίκης, έστειλε μια καλόγρια για να το ξαναχτίσει, η οποία λέγεται πως έφτασε μέχρι και τον Τσάρο της Ρωσίας προκειμένου να αναζητήσει πόρους. Ο τάφος της βρίσκεται ανάμεσα στα θεμέλια του παλιού και του νέου τοίχου του ιερού.

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα