fbpx
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Με λαμπρότητα η Άρτα τίμησε την πολιούχο της, Αγία Θεοδώρα

Με λαμπρότητα η Άρτα τίμησε την πολιούχο της, Αγία Θεοδώρα

Με επισημότητα και λαμπρότητα η Άρτα τίμησε φέτος την πολιούχο της, Αγία Θεοδώρα. Η λιτανεία πραγματοποιήθηκε με θρησκευτική κατάνυξη, αφού οι πιστοί, μετά από τόσον καιρό απαγορεύσεων λόγω πανδημίας, είχαν φέτος τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη λιτάνευση των Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Θεοδώρας μέσα στην πόλη της Άρτας. Τα σχολεία λόγω των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας δεν συμμετείχαν φέτος στη λιτανεία, όμως οι σύλλογοι της περιοχής μας έδωσαν το παρών προσφέροντας στις ιερές αυτές στιγμές επισημότητα και λαμπρότητα. Όσον αφορά τον εορτασμό της πολιούχου μας, την Πέμπτη το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, ενώ την Παρασκευή το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος- Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου και ακολούθησε η λιτάνευση των Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Θεοδώρας μέσα στην πόλη της Άρτας.

Μετά το πέρας της λιτανείας, το δικό τους μήνυμα για την ημέρα έστειλαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος και φορείς της περιοχής μας.

Αναλυτικά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος επεσήμανε ότι “πρέπει να συνεχίζουμε να θυσιαζόμαστε για τους άλλους, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μιμηθούμε την Αγία Θεοδώρα η οποία σε όλη της τη ζωή δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να ταπεινώνει τον εαυτό της, ξέροντας ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν μειωνόταν το μεγαλείο Της, αλλά ότι γινόταν ακόμη πιο σπουδαία εξαιτίας αυτής της ταπεινώσεως που είχε. Θέλω να πω ότι όλο αυτό το διάστημα των δύο χρόνων που στερηθήκαμε τέτοια ανταμώματα, δεν κάναμε τίποτε άλλο παρά θυσιαζόμασταν για να μπορέσει να ζήσει ο υπόλοιπος κόσμος. Χαρακτηριστικά πέρυσι, λειτουργήσαμε εμείς οι κληρικοί κεκλεισμένων των θυρών λόγω της πανδημίας, όμως ξέραμε ότι ήμασταν όλοι μαζί ενωμένοι στην ψυχή, όλοι μαζί, εμείς που ήμασταν υγιείς ενωμένοι με εκείνους τους ασθενείς που ήταν μέσα στις κλινικές COVID, με όλους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που άφησαν τα σπίτια τους για να προσφέρουν στο συνάνθρωπο. Και νομίζω ότι βγήκαμε νικητές, με απώλειες ναι, αλλά πιστεύω ότι λόγω της υπευθυνότητας που επιδείξαμε όλοι, αυτές ήταν οι λιγότερες δυνατές απώλειες. Ελευθερία δεν είναι να κάνουμε ό,τι θέλουμε, ελευθερία είναι να κάνουμε εκείνο που είναι σωστό και συμφέρον. Εύχομαι να ξεπεράσουμε ως ανθρωπότητα τις διχόνοιες που έχουν πέσει μεταξύ των λαών και με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία να δοξάζουμε το όνομα του Θεού για να ζήσει ο κόσμος”.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, δήλωσε “Η Αγία Θεοδώρα είναι μια προσωπικότητα συνυφασμένη με την ιστορία της Άρτας και της Ηπείρου. Είθε η χάρη Της να μας ευλογεί όλους και να δίνει προκοπή, υγεία, και σε όλους τους Αρτινούς και τις Αρτινές κάθε καλό! Προπαντός όμως, σε αυτή τη δύσκολη εποχή να δίνει ειρήνη σε όλον τον κόσμο. Η σκέψη μας είναι στο λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες και αυτές τις ώρες”.

Ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ στην Άρτα, Χρήστος Γκόκας, τόνισε “Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλον τον κόσμο. Είναι σε δοκιμασία δύο βασικά αγαθά : της υγείας και της ειρήνης. Με την πανδημία έχουμε ακόμη δρόμο, χρειάζεται να προσέχουμε, και επιπλέον έχουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, σε μια ανεξάρτητη χώρα την Ουκρανία, έχουμε παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, και σύντομα θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η πολεμική αυτή κρίση, αλλά και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά λόγω της ενεργειακής κρίσης. Υγεία εύχομαι σε όλους και δύναμη!”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, δήλωσε “Το βίο της Αγίας Θεοδώρας, που στηριζόταν στην ταπεινότητά Της και την απλότητά Της, πρέπει να τον εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας. Θα ζητήσουμε τη βοήθειά Της για υγεία και ειρήνη, με όλα αυτά που συμβαίνουν.”

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, τόνισε “Η χάρη και η φώτιση της Αγίας να μας καθοδηγεί όλους, όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά ώστε να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο μας, να συνεργαζόμαστε και να κάνουμε χρήσιμα πράγματα για τον τόπο μας, αλλά και να καθοδηγεί όλον τον κόσμο, με όλα αυτά που συμβαίνουν με τον πόλεμο τώρα στην Ουκρανία. Με αφορμή το ότι είμαστε σήμερα εδώ, θέλω να πω ότι το έργο του Δήμου Αρταίων όσον αφορά την ανάπλαση και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Αγίας Θεοδώρας βαίνει προς ολοκλήρωση, προσφέροντας κάτι όμορφο στους Αρτινούς”.

Τέλος, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα, Όλγα Γεροβασίλη, επεσήμανε “Δύο χρόνια μετά βρεθήκαμε να τιμήσουμε ξανά την Αγία Θεοδώρα, χάσαμε πολλούς συμπολίτες μας από την πανδημία, άδικα θα πω διότι δεν έγιναν όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν μέσα στην πανδημία, δεν στηρίχτηκε το ΕΣΥ κι έτσι χάσαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Και αργότερα ξεκίνησε μια άλλη αγωνία για το σήμερα και το αύριο, και εννοώ τον πόλεμο, και θυμίζω ότι ο πόλεμος δεν έχει νικητές, έχει μόνο ηττημένους, ηττημένους λαούς, ηττημένες οικογένειες, θύματα και όλα όσα έπονται όπως τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που θα μας επηρεάσει όλους. Αυτό που θέλω να πω σήμερα είναι ότι ο φόβος, η αγωνία, η ανασφάλεια, πρέπει να μετατραπούν σε πολιτική σκέψη και ο αγώνας για δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη, για δημοκρατία, οφείλει και θα παραμείνει διαρκής!”.

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Το ζήτημα των παράνομων ιδιαίτερων μαθημάτων,αρκετών οικοδιδασκάλων καθώς και άλλων δομών απασχόλησης παιδιών που , υπερβαίνοντας τις νόμιμες αρμοδιότητές τους, παραδίδουν και φροντιστηριακά μαθήματα...

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Στις 29 Απριλίου η κλήρωση στη Μανίλα

Ήδη 17 χώρες, μεταξύ αυτών και οι Ελλάδα, έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 25 Αυγούστου έως...

Συνελήφθη στα Ιωάννινα ημεδαπός για διακίνηση ηρωίνης

Συνελήφθη στις (29-11-2022) το βράδυ στην πόλη των Ιωαννίνων από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Γραμματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας για έβδομη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των...