Η διοργάνωση του Δήμου Αρταίων, η οποία φέτος για πρώτη φορά τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Περιφέρειας Ηπείρου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του παραγωγικού κόσμου της περιοχής και τις δυο ημέρες κατά τις οποίες διεξήχθη
αποδεικνύοντας ότι γίνεται θεσμός και ένα μέσο προβολής και ανάδειξης της αξίας των εξαίρετων τοπικών προϊόντων του Αρτινού κάμπου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, κάτι που φάνηκε και με τη συμμετοχή Γερμανών εμπειρογνωμόνων και τις Β2Β συναντήσεις με παραγωγούς και επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα.
![](http://arta.artinoi.gr/news/photos/161128144822_e.jpg)
>Λειτουργήσαμε Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο μας, και Δημιουργήσαμε ενημερωτικό κόμβο στην ιστοσελίδα του Δήμου μας arta.gr, με τίτλο ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, στον οποίο οι παραγωγοί της περιοχής μας μπορούν να ενημερώνονται για ό, τι τους αφορά,
>Πρόσφατα εκμισθώθηκε το εκθετήριο τοπικών προϊόντων στα Ψαροπλιά, ενώ στα υπόλοιπα καταστήματα εστίασης που εκμισθώθηκαν από το Δήμο τέθηκε ως όρος η εγκατάσταση αποχυμωτών τοπικών προϊόντων,
>Ενισχύσαμε την παρουσία του Δήμου μας σε Εκθέσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, όπως είναι η Philoxenia και η ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΗ με στόχο την προβολή και ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα τοπικά μας προϊόντα.
»Για το επόμενο έτος προγραμματίζουμε να μεταφέρουμε τη συγκεκριμένη Γιορτή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να αναδειχθούν και να προωθηθούν τα τοπικά μας προϊόντα στις δυο μεγαλύτερες αγορές της χώρας. Βασικός μας στόχος είναι άμεσα να τοποθετηθούν αποχυμωτές στα κυλικεία των σχολείων καθώς και να προτείνουμε την τοποθέτηση αποχυμωτών σε όλα τα καταστήματα εστίασης της περιοχής μας. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια συνεργασία παραγωγών και καταστημάτων εστίασης, μέσω ενός Συμφώνου Ποιότητας και Συνεργασίας, έτσι ώστε τα τοπικά μας προϊόντα να μπουν σε όλα τα μενού των εστιατορίων της περιοχής, δημιουργώντας έναν Αρτινό γαστρονομικό οδηγό, ενώ θα πρέπει να επιδιωχθεί η καθετοποίηση της παραγωγής, μέσω σύστασης ομάδων παραγωγών, έτσι ώστε τα προϊόντα να πηγαίνουν από το χωράφι, στο ράφι, μέσω μιας ελκυστικής συσκευασίας, δίνοντας έτσι υπεραξία στο προϊόν και από εκεί στα τραπέζια των καταναλωτών».
![](http://arta.artinoi.gr/news/photos/161128144822_f.jpg)
Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Αγροτική Παραγωγή και Επιχειρηματικότητα», στην οποία γνωστοί ομιλητές ανέπτυξαν συγκεκριμένα θέματα.
Ο Ομότιμος Καθηγητής Δενδροκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιλτιάδης Βασιλακάκης αναφέρθηκε στις καινοτόμες καλλιέργειες, ο Καθηγητής Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, Χαράλαμπος Καρυπίδης, μίλησε για τη διατροφική αξία των προϊόντων του Αρτινού Κάμπου, ο Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του αγροτικού παραγωγικού συστήματος, ενώ ο Ανδρέας Βαρέλης, Προϊστάμενος Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Άρτας ανέλυσε τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 και τις προοπτικές ανάπτυξης της γεωργίας στην Π.Ε. Άρτας.
Ο Βασίλης Παρόλας, Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας –Πρέβεζας ανέπτυξε το θέμα «Συνεργατική απάντηση στην κρίση», ενώ ο Ευάγγελος Νταλής, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Άραχθος», μίλησε για τις νέες ομάδες παραγωγών.
Στην εκδήλωση υπήρξαν και τρεις μεταφορές εμπειριών από τους Άγγελο Καραμπίκα, διοργανωτή της Έκθεσης «ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΗ», Γεώργιο Παπακίτσο, ιδιοκτήτη εταιρίας εμφιάλωσης πορτοκαλάδας και λεμονάδας Άρτας και Φίλιππο Μπέη, ιδιοκτήτη της εταιρίας «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Flavors». Τέλος, ο Δήμος Αρταίων στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων σε επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, φέτος βράβευσε για την προσφορά τους στο «επιχειρείν» τους κ.κ. Παπακίτσο και Μπέη.
Η καινοτομία της φετινής εκδήλωσης ήταν η παρουσία Γερμανών εμπειρογνωμόνων, μελών της Ελληνογερμανικής συνέλευσης των δημάρχων, οι οποίοι πραγματοποίησαν Β2Β συναντήσεις με Αρτινούς παραγωγούς και επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα. Η βραδιά έκλεισε με εκτέλεση και παρουσίαση συνταγών με βάση τα τοπικά προϊόντα από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
Τέλος, την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις των Γερμανών εμπειρογνωμόνων σε συσκευαστήρια (συμβατικών και βιολογικών προϊόντων) της περιοχής, ενώ στο Δημοτικό Σχολείο Καλαμιάς πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Γιορτή με τη συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων της Άρτας, μέλη των οποίων μαγείρεψαν τοπικές συνταγές, τις οποίες δοκίμασαν και βράβευσαν τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
Ο Δήμος Αρταίων θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση και επιτυχία της 3ης Γιορτής Πορτοκαλιού –Μανταρινιού-Ακτινιδίου-Ελιάς: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ΚΕΔΕ και την Περιφέρεια Ηπείρου που έθεσαν την διοργάνωση υπό την αιγίδα τους, τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης και συγκεκριμένα τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας-Φιλιππιάδας, το Επιμελητήριο Άρτας και το ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τα μέλη τους που συμμετείχαν, όπως και τον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας.