Από καλύτερη αφετηρία σε σχέση με την περσινή εμπορική περίοδο αναμένεται να ξεκινήσουν τη διαδρομή τους στις αγορές του εξωτερικού τα πορτοκάλια Μέρλιν του κάμπου της Άρτας, η συγκομιδή των οποίων ξεκινά γύρω στα μέσα Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η τιμή που θα διακινηθούν προς τις αγορές του εξωτερικού (προς όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το 70% της ποικιλίας εξάγεται και το 15% πηγαίνει προς χυμοποίηση), είναι τα 20 λεπτά. Η αντίστοιχη περσινή τιμή για την εξαγωγή ήταν 17 έως 18 λεπτά. Μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα, «Ύπαιθρος Χώρα», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας, επισημαίνει ότι «η φετινή σεζόν θα δώσει 20% με 30% μειωμένη παραγωγή συγκριτικά με πέρυσι για τα Μέρλιν και τα κοινά πορτοκάλια, με τα δέντρα να δίνουν καρπούς 100.000 τόνων. Αυτό -κατά τον ίδιο- αποδίδεται στις αυξημένες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της καρπόδεσης σε συνδυασμό με την έλλειψη μελισσών στον κάμπο λόγω των ραντισμάτων». Όπως εξηγεί ο ίδιος «αυτός είναι ένας λόγος που συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στο να μη γίνεται καρπός μετά την ανθοφορία».
Για τη διαμόρφωση μιας αντικειμενικής εικόνας σχετικά με την τιμή της ποικιλίας των κοινών πορτοκαλιών της περιοχής, που συγκομίζονται Φεβρουάριο και Μάρτιο, είναι ακόμα νωρίς. Μικρό μέρος της παραγωγής τους εξάγεται, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό, 60% έως 70%, κατευθύνεται για χυμοποίηση. Η μέση τιμή των εξαγώγιμων ποσοτήτων της ποικιλίας πέρυσι κυμάνθηκε στα 12-14 λεπτά για τον παραγωγό, ενώ καλύτερη ήταν η τιμή για την εγχώρια αγορά, στα 16 λεπτά, λόγω της διαφορετικής διαδικασίας προώθησης.
Για τα χυμοποιήσιμα και στις δύο περιπτώσεις (Μέρλιν και κοινά), η μέση τιμή πέρυσι ήταν τα 10 λεπτά κατά μέσο όρο (συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ενίσχυσης των συνδεδεμένων). Όπως αναφέρει ο κ. Γκίζας, επειδή πέρυσι τα χυμοποιήσιμα εντάχθηκαν στο καθεστώς της συνδεδεμένης, το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα μπορεί να εκτιμηθεί ως θετικό για τον καλλιεργητή.