fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜαύρη χήρα αράχνη: Κινδύνευσε 36χρονος στο Αίγιο – Σκυταλοδρομία για να φτάσει...

Μαύρη χήρα αράχνη: Κινδύνευσε 36χρονος στο Αίγιο – Σκυταλοδρομία για να φτάσει το αντίδοτο

Αράχνη τσίμπησε έναν 36χρονο στο Αίγιο με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ανησυχία προκλήθηκε γιατί η αράχνη ανήκε στο είδος της «μαύρης χήρας» που το τσίμπημά της μπορεί να αποβεί μοιραίο. Αρχικά ο ανδρας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Ρίο.

Στον ασθενή χορηγήθηκε τελικά ο αντίδοτος ορός που έφτασε στην Πάτρα από την Αθήνα με περιπολικό σε μια πραγματική σκυταλοδρομία. Ο ασθενής τσιμπήθηκε την ώρα που πραγματοποιούσε αγροτικές εργασίες και μένει να δούμε την αντίδραση του οργανισμού του στο αντίδοτο που του χορηγήθηκε.

Στα τέλη του φετινού Ιουλίου, βρέφος 10 μηνών σε περιοχή της Αμφιλοχίας δέχτηκε δάγκωμα από μαύρη αράχνη. Το παιδί μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών όπου χορηγήθηκε αντιαραχνικός ορός. Για να φτάσει γρήγορα το φάρμακο χρειάστηκε, μάλιστα, να στηθεί ολόκληρη γέφυρα μεταξύ Αθήνας και Πάτρας.

Μέσα στα πρώτα 15 λεπτά, όσο το δηλητήριο αρχίζει και μπαίνει στο νευρικό μας σύστημα, θα νιώσουμε πόνο και κράμπες στην περιοχή γύρω από το δάγκωμα. Στην πρώτη ώρα, οι μηροί, η πλάτη και οι ώμοι θα εμφανίσουν σπασμούς, καθώς το δηλητήριο αναγκάζει το νευρικό σύστημα να απαλλαγεί από τους νευροδιαβιβαστές που κρατούν λειτουργικούς τους μυς. Κάτι που κάνει την όρθια στάση, ακόμα και το να κάθεσαι, ιδιαιτέρως απαιτητικό. Για τις επόμενες δύο ώρες, το θύμα θα πονά αφόρητα και η κοιλιά του θα γίνει άκαμπτη.

Μέχρι τη 12η ώρα μετά το δάγκωμα, η αναπνοή θα έχει γίνει δύσκολη, οι σπασμοί θα έχουν γενικευτεί στο σώμα ενώ ίσως εκδηλωθούν παραισθήσεις. Μετά τις 12 ώρες, τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποχωρούν, αν και πραγματική βελτίωση της κατάστασης δεν θα υπάρξει πριν περάσουν αρκετές μέρες. Η μυϊκή αδυναμία πάντως και οι σπασμοί μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και για βδομάδες ή και μήνες.

Πήρε το όνομά της τόσο από το χρωματιστό σχήμα κλεψύδρας στην κοιλιά τους, όσο και από το γεγονός ότι οι θηλυκές αράχνες αυτού του είδους σκοτώνουν και τρώνε τις αρσενικές μετά το ζευγάρωμα επιδεικνύοντας μια μακάβρια συμπεριφορά. Η «μαύρη χήρα» είναι μια από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrodectus. Το τσίμπημά της είναι αρκετά επίπονο ενώ το δηλητήριό της λέγεται ότι είναι 15 φορές ισχυρότερο από εκείνο του κροταλία, όπως αναφέρει το anagnostis.gr.

Στους ανθρώπους, τα τσιμπήματα προκαλούν μυϊκούς πόνους, ναυτία και παράλυση του διαφράγματος που μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι περισσότεροι άνθρωποι που δαγκώνονται δεν υφίστανται σοβαρές ζημιές – πόσο μάλλον το θάνατο. Ωστόσο το δάγκωμά της  σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ή ασθενείς μπορεί να φέρει και το θάνατο. Γι’αυτό και στην περίπτωση του μόλις 10 μηνών κοριτσιού στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση μεταξύ Αθήνας και Πάτρας ώστε να αποσταλεί ο ειδικός ορός που ήταν και σωτήριος για το μωρό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το National Geographic οι θάνατοι από τσιμπήματα της συγκεκριμένης αράχνης είναι αρκετά σπάνιοι. Οι συγκεκριμένες αράχνες δεν είναι επιθετικές και δαγκώνουν μονάχα όταν νιώσουν ότι απειλούνται για αυτοάμυνα. Τα ζώα που κινδυνεύουν περισσότερο από το δάγκωμα της μαύρης χήρας είναι έντομα και αρσενικές μαύρες αράχνες. Το μέγεθός της ενήλικης θηλυκής φθάνει τα 2 εκατοστά σε μήκος, ενώ η αρσενική αράχνη έχει σχεδόν το μισό μέγεθος από τη θηλυκή.

 

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα