-Ικανοποιήθηκε το αίτημα του Δήμου Αρταίων για δημιουργία νέου υποσταθμού
Ένα πολύ σημαντικό αίτημα του Δήμου Αρταίων, η επίλυση του οποίου είχε διεκδικηθεί τόσο με κατ’ ιδίαν συναντήσεις στην Αθήνα (με αρμοδίους Υπουργούς, στελέχη της ΔΕΗ, του διαχειριστή του δικτύου και αρμόδιους φορείς), όσο και με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε δεκτό και προχωρά στην υλοποίηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.).
Πρόκειται για την άρση του προβλήματος του υπερκορεσμού του δικτύου της ΔΕΗ στην Άρτα και την εγκατάσταση Υποσταθμού στο ΚΥΤ Αράχθου, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή μας, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις.
«Νιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς σκύψαμε από την πρώτη στιγμή στο πρόβλημα και σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής μας είχαμε στις πρώτες θέσεις των διεκδικήσεών μας την αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Η Άρτα ήταν από τις ελάχιστες περιοχές στη χώρα που στερούνταν την ευκαιρία για νέες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λόγω υπερκορεσμού του Δικτύου. Ως εκ τούτου, αγρότες, ιδιώτες, αλλά και φορείς που προγραμμάτιζαν συγκεκριμένες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ δεν μπορούσαν να τις υλοποιήσουν» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος παρέστη στη χθεσινή ημερίδα της Ρ.Α.Ε. μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Ζέρβα και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για Ενεργειακά Θέματα, ΑΠΕ και Αστικής Κινητικότητας Γιώργο Πανέτα.
Και συνεχίζει: «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που και εμείς ως Δήμος Αρταίων αντιμετωπίσαμε, καθώς δεν μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά στα πλαίσια του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) για το 7ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας και το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και πάλι με την ένταξη σε πρόγραμμα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Άρτας. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είδε το πρόβλημα και πλέον, όπως ανακοινώθηκε σε εκδήλωση στα Ιωάννινα, αυτή η αδικία θα αποκατασταθεί».
Όπως τονίστηκε και στη χθεσινή εκδήλωση της Ρ.Α.Ε., ο νέος υποσταθμός θα είναι ισχύος 25 MVA και εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, ενώ θα είναι έτοιμος σε περίπου ενάμιση χρόνο. Από αρχές του έτους θα μπορούν να γίνονται αιτήσεις για νέα έργα ΑΠΕ, ενώ ο Δήμος Αρταίων θα προβεί στη σύσταση ενεργειακής κοινότητας.
Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την εμφάνιση του προβλήματος, η Δημοτική Αρχή συνομίλησε με φορείς του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή και έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και αποφάσισε ομόφωνα (απόφαση υπ’ αριθμ. 155/2017) να στηρίξει το αίτημα των παραγωγών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις.
Ο Δήμαρχος με συνεχείς συναντήσεις στην Αθήνα, με αρμοδίους Υπουργούς, στελέχη της ΔΕΗ, του διαχειριστή του δικτύου και αρμόδιους φορείς, προέτασσε την ανάγκη επίλυσης του θέματος και τον Σεπτέμβριο του 2017 κατέθεσε πρόταση για νέο υποσταθμό της ΔΕΗ στην Άρτα, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε και νέα ομόφωνη απόφαση (την υπ’ αρίθμ. 163/2018) όπου τονιζόταν η ανάγκη άμεσης επίλυσης του θέματος.