ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΛίμνη Ζηρού: Από τις στάχτες στην ελπίδα – Εθελοντές και μαθητές δίνουν...

Λίμνη Ζηρού: Από τις στάχτες στην ελπίδα – Εθελοντές και μαθητές δίνουν ζωή στο καμένο δάσος

Εκεί που τον περασμένο Αύγουστο ο πύρινος εφιάλτης άφηνε πίσω του μόνο στάχτη και αποκαΐδια, τώρα ξεφυτρώνει η ελπίδα. Σε ένα σκηνικό γεμάτο αντιθέσεις, στην καρδιά του δασικού οικοσυστήματος της Λίμνης Ζηρού, δεκάδες μαθητές πήραν τις τσάπες στα χέρια για να δώσουν ξανά ζωή στο «πληγωμένο» τοπίο.

Λίμνες και ποτάμια

Η δράση ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε η Επιθεώρηση Δασικής Πολιτικής Ηπείρου αγκαλιάστηκε με θέρμη από μαθητές και εθελοντές και ήταν η έμπρακτη απάντηση στην καταστροφή και το μαύρο που ακόμη κυριαρχεί.

dentrofiteusi ziros

Από τη μία, οι όρθιοι καμένοι σκελετοί των δέντρων που θυμίζουν τη μανία της φωτιάς. Από την άλλη, η εντυπωσιακή φυσική αναγέννηση του δάσους, που αποδεικνύει ότι η φύση ξέρει να γιατρεύει τις πληγές της αρκεί να την αφήσουμε ήσυχη.

Η ακτινογραφία της καταστροφής: 53.000 στρέμματα στάχτη

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του εγχειρήματος, αρκεί να δει τους αριθμούς που σοκάρουν.

Οι πυρκαγιές του Αυγούστου επηρέασαν ολόκληρο το οικοσύστημα.

Κατηγορία Έκτασης Στρέμματα που κάηκαν
Δασικές εκτάσεις 21.000
Γεωργική γη (Δήμος Ζηρού) 7.000
Εκτάσεις στον Νομό Άρτας 17.000
Εντός αστικού ιστού 7.000
ΣΥΝΟΛΟ 53.000

Αν δεν υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις με βελανιδιές η καταστροφή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Οι βελανιδιές άντεξαν στην φωτιά, ανέκοψαν την ορμή της και έχουν την δύναμη της φυσικής αναγέννησης.

 

 

dasos zirou

dasos zirou

Οι νέες δεντροφυτεύσεις που γίνονται αποτελούνται κυρίως από πλατύφυλλα που είναι ανθεκτικά και μπορεί να λειτουργήσουν ως αντιπυρική ζώνη.

Το στοίχημα για τη Λίμνη Ζηρού κερδίζεται μέρα με τη μέρα. Και όσο υπάρχουν παιδιά που γεμίζουν τα χέρια τους με το χώμα του δάσους και άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες το «μαύρο» του Αυγούστου θα μπορέσει να αποτελέσει μία κακή ανάμνηση.

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα