Αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Νικήτα κάτοικοι, φίλοι της παραλίας Μύλος , φορείς θα κάνουν την πρώτη συγκέντρωση για τη σωτηρία της παραλίας Μύλος από τις ξαπλώστρες που έχει πλημμυρίσει. Έχουν κληθεί ο δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης . Για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας μίας από τις ομορφότερες παραλίας στον κόσμο.
Παράλληλα εξέδωσαν και το παρακάτω ψήφισμα το οποίο θα φτάσει σε κάθε υπεύθυνο ώστε να σταματήσει αυτή η καταστροφή:
Ο Δήμος Λευκάδας, αλλά και σύσσωμοι οι φορείς, κάτοικοι και επαγγελματίες του νησιού της Λευκάδας, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην καταστροφή και στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της τελευταίας ανέγγιχτης από τον κακώς εννοούμενο πολιτισμό και την στρεβλή εμπορική εκμετάλλευση, παραλίας και σύμβολο του χωριού του Αγ. Νικήτα.
Η παραλία « Μύλος», σπάνιας οικολογικής αξίας, αποτελούμενη από αμμόλοφους, αποικιζόμενη από σειρά σπάνιων ειδών αμμοφίλων, μεταξύ αυτών και «Κρίνα της θάλασσας, τα οποία έχουν καταγραφεί σε λιγοστές μόνο περιοχές του δικτύου natura στην Ελλάδα και συγκαταλέγονται στην κατηγορία « σημαντικά είδη χλωρίδας», ο τόπος που φιλοξενεί θαλάσσιες χελώνες για την επώαση των αυγών τους, ο οικότοπος που συνειδητά προστατεύτηκε από σειρά γενεών ντόπιων ακόμα και από την χάραξη δρόμου προκειμένου να μην επιβαρυνθεί, η παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά και το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα, οδεύει στην ολοκληρωτική καταστροφή με αποκλειστική υπαιτιότητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ Α.Ε) και της Κτηματικής Yπηρεσίας Λευκάδας.
Με μια άνευ προηγουμένου, ως προς την νομιμότητα και σκοπιμότητα, απόφαση το ΕΤ.Α.Δ, αρχικά μίσθωσε τμήμα του παλαιού αιγιαλού της παραλίας. Την 12-5-2018, διαπιστώθηκε, ότι στο ως άνω μισθωμένο μέρος του παλαιού αιγιαλού της ως άνω παραλίας, διενεργούνταν εργασίες ισοπέδωσης χαμηλών αμμόλοφων της παραλίας, αλλαγή του τοπογραφικού ανάγλυφου καθώς και εκχέρσωση θέσεων και εκρίζωση αμμόφιλων, προχωρώντας σε εργασίες επιχωματώσεων και διαμορφώσεων του εδάφους ενώ όπως αποδεικνύεται και από το φωτογραφικό υλικό, άγνωστοι εργάτες, οι οποίοι κατά δήλωση τους ενεργούσαν για λογαριασμών των μισθωτών, ετοιμάζονταν να κάνουν χρήση τσιμέντου, εντός περιοχής των αμμόλοφων να επιχειρούν τσιμεντόστρωση για δημιουργία κατασκευή που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος.
Ενώ κατόπιν κλήσης της αστυνομίας, ετράπησαν σε άτακτη φυγή, μη ολοκληρώνοντας το καταστροφικό τους έργο αλλά και μη λογοδοτώντας για το ήδη πραττόμενο. Ενώ η ως άνω εγκληματική δράση, απασχόλησε και τον ηλεκτρονικό τύπο.
Η ως άνω προδήλως παράνομη δραστηριότητα παρότι καταγγέλθηκε τόσο από τον εκλεγμένο εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας Αγ. Νικήτα Λευκάδας (αρ. πρωτ 5165/31-5-2018), όσο και από τον Δήμαρχο Λευκάδας (αρ. πρωτ 10587/29-5-2018) στο Ε.Τ.Α.Δ, δεν έτυχε μέχρι σήμερα καμίας απάντησης.
Στις 4-6-2018 η Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας, η οποία υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας & Κοινοφελών Περιουσιών, δυνάμει των υπ’ αριθμ. 25/2018 και 26/2018 Μισθωτηρίων της, παραχώρησε σε ιδιώτες το δικαίωμα απλής χρήσης κοινόχρηστης έκτασης Αιγιαλού – Παραλίας, συνολικής έκτασης 895 τ.μ (495 τ.μ + 400 τ.μ), για ομπρέλες – ξαπλώστρες & τραπεζοκαθίσματα. Στη ως άνω απόφαση, κατέληξε, άνευ προτάσεως του Δήμου Λευκάδας για δημοπράτηση του σχετικού τμήματος Αιγιαλού και παραλίας, έναντι ευτελέστατου συνολικού ετήσιου μισθώματος (10 € /τ.μ) σε σχέση με τις τιμές παραχώρησης όμορων παραλιών της Λευκάδας (όταν τιμή εκκίνησης πχ στο Αγιοφύλλι είναι τα 166,66 € / τ.μ), ενάντια στις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας και κυρίως του τουριστικού κοινού που την επέλεγε, διότι ακριβώς ήταν ανέγγιχτη από τον πολιτισμό και δημιουργούσε την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα παρθένο μέρος.
Η εν λόγω παραχώρηση, παραβίασε εξ’ αρχής, κάθε έννοια νομιμότητας, αφού κάθε τέτοια γίνεται υπό το πρίσμα της προστασίας των ακτών και της προστασίας του οιικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών και με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υπό παραχώρηση συγκεκριμένου τμήματος του Αιγιαλού και δεν επέρχεται αλλοίωση στην φυσική μορφολογία του.
Την 11-7-2017 οι ως άνω μισθωτές, μετέτρεψαν την παραλία του Μύλου σε αμιγώς εμπορευματοποιήμενη παραλία, στηριζόμενοι σε προδήλως παράνομες, καταχρηστικές απευθείας αναθέσεις μισθώσεων, απολύτως καταστροφικές για το περιβάλλον του οικότοπου, ενάντια στην βούληση της τοπικής κοινωνίας, αφού η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί το σύμβολο για το χωριό του Αγίου Νικήτα και προσελκύει εκείνο το κομμάτι των τουριστών, οι οποίοι με τις ανάλογες ευαισθησίες για το περιβάλλον, επιλέγουν να βρίσκονται σε παραλίες φυσικές, μακριά από την εμπορευματοποίηση.
Είναι, πλέον ξεκάθαρο, ότι πρόκειται για μια στυγνή γραφειοκρατική απόφαση, που δεν βασίζεται στη λογική της προστιθέμενης αξίας για τον τόπο αλλά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μικρονοϊκών ιδιωτικών συμφερόντων.
Είναι, επίσης ξεκάθαρο πως ο ιθύνων νους που προχώρησε σε αυτήν την ανήκουστη απόφαση, δεν είχε γνώση ούτε για την τοποθεσία των παραλιών αλλά ούτε και για την μοναδικότητα του περιβαλλοντικού θησαυρού του Μύλου.
Εμμένουμε στην διατήρηση της φυσιογνωμίας της παραλίας « Μύλος» στον Αγ. Νικήτα Λευκάδας και δεν θα ανεχτούμε την έμμεση ή άμεση αλλοίωση της.
Επειδή πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να υποταχθούν τα πάντα στην λογική του κέρδους.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟ την οριστική ανάκληση των αποφάσεων παραχωρήσεων απλής χρήσεως της παραλίας ‘ΜΥΛΟΣ’, όπως και της μίσθωσης του παλαιού Αιγιαλού και την επιστροφή της στην προτεραία κατάσταση, τόσο από την Κτηματική Υπηρεσία όσο και από το ΕΤ.Α.Δ.
Λευκάδα
Οι Διαμαρτυρόμενοι φορείς, κάτοικοι & επαγγελματίες