fbpx
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Lew: Το πραξικόπημα ενισχύει την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Lew: Το πραξικόπημα ενισχύει την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ελπίζει ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία θα διαμορφώσουν θετικότερο κλίμα υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δηλώνει ότι η σημερινή αναταραχή στην Τουρκία κάνει περισσότερο από ποτέ σημαντική τη λύση του οικονομικού προβλήματος της γειτονικής Ελλάδας, ώστε η τελευταία να λειτουργήσει ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή.

Σε συνέντευξη στους Financial Times, ο Λιου (σ.σ. που αύριο συναντά τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο) χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα για να ενισχύσει το επί μακρόν επιχείρημα ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να αναδιαρθρώσουν το χρέος, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να μπει η δοκιμαζόμενη οικονομία σε σταθερή τροχιά.

«Θα ήλπιζα [η πρόσφατη τοπική αναστάτωση] να αλλάξει το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, γιατί από μόνο του αυτό είναι σωστό να γίνει και γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά σημαντική θέση και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το οικονομικό της μέλλον», δήλωσε ο Λιου.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να διατηρήσουν «φιλική» στάση στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., ενώ επέκρινε το ότι έχασαν την ευκαιρία να επιδιορθώσουν νωρίτερα τις προβληματικές ιταλικές τράπεζες.

Ο κ. Λιού σημείωσε πως ακόμα και πριν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας ως σημείο διαμετακόμισης των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη από την Συρία, το Ιράκ και αλλού είχε οδηγήσει στο να ξαναέλθει στο προσκήνιο η γεωπολιτική σημασία της χώρας.

«Πρέπει να φτιάξεις τα θεμέλια για να έχεις μια ισχυρή Ελλάδα» είπε ο ίδιος, καλώντας τους Έλληνες ηγέτες να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες για να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, μαζί με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους.

Οι δηλώσεις του κ. Λιού έγιναν πριν από την επίσκεψη του στην Ελλάδα, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα καλέσει την κυβέρνηση του να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα βγάλουν την χώρα από την μακρά ύφεση.

Η ημέρα της κρίσης για το τεράστιο βάρος χρέους της Ελλάδας έχει αναβληθεί επανειλημμένα λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στους πιστωτές της χώρας, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγκρούεται με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και τη Γερμανία για το τι πρέπει να γίνει.

Η Γερμανία έχει αντιταχθεί σθεναρά στο να δοθεί μια ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα – το οποίο θα ανάγκαζε τους πιστωτές να αποδεχτούν απώλειες – ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διάσωση χωρίς μια ουσιαστική ελάφρυνση.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, είπε πρόσφατα στους F.T.: «Πιστεύουμε ότι για να είναι βιώσιμο το χρέος, πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση. Κατά την γνώμη μας αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς ονομαστικό “κούρεμα”».

Ο κ. Λιού εξέφρασε ανακούφιση για το ότι τα δύο στρατόπεδα φαίνεται να συμφωνούν, τουλάχιστον επί της αρχής, σε μια αναδιάρθρωση χρέους που δεν θα μείωνε το ποσό που θα έπαιρναν πίσω οι πιστωτές.

«Νομίζω ότι έχουμε περάσει ένα σημείο καμπής και υπάρχει ευρεία συμφωνία πως δεν χρειάζεται να γίνει αναδιάρθρωση χρέους» σημείωσε ο κ. Λιού, προσθέτοντας: «Οι λεπτομέρειες φυσικά θα έχουν πολύ μεγάλη σημασία».

Όσον αφορά την ψήφο της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε., ο κ. Λιού δήλωσε πως οι ηγέτες των κρατών μελών πρέπει να περιορίσουν την τεράστια αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις του Brexit στο άμεσο μέλλον προσεγγίζοντας; Τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς αισθήματα εχθρότητας.

«Είναι κρίσιμο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να το αντιμετωπίσουν με πραγματισμό, με ευέλικτο τρόπο και με φιλική διάθεση. Υπάρχει η ανάγκη για βεβαιότητα. Η μόνη βεβαιότητα που μπορεί να υπάρξει βραχυπρόθεσμα είναι ο τρόπος που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις» σημείωσε.

«Μίλησα για φιλική στάση, αλλά θα το ξαναπώ. Το να στριμωχτεί ο καθένας στην γωνία του είναι ένας τρόπος να το προσεγγίσεις. Όσο πιο κοντά φτάσει στο να είναι μια συζήτηση που αντανακλά την σημασία της ενότητας, ακόμα και αν έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από πριν, τόσο το καλύτερο» υπογράμμισε.

Σχετικά με τις ιταλικές τράπεζες, που απειλούν με το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης καθώς λυγίζουν υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Λιού ανέφερε: «Ορισμένα από τα ζητήματα θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στα χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν».

Πρόσθεσε ωστόσο, πως δεν πρέπει να διογκώνεται η σημασία των προβλημάτων του ιταλικού τραπεζικού τομέα. « Το μέγεθος των τραπεζών και το μέγεθος της ζημίας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι ανάλογο με αυτό των ιδρυμάτων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες το 2007 και το 2008» τόνισε.

Τελευταία Νέα

Σημαντικά έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Π.Ε. Άρτας

Ψηφίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίασή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2021. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει για την ΠΕ Άρτας...

Λουκέτο σε καφετέρια στην Πρέβεζα και 88 πρόστιμα στην Ήπειρο

Καμπάνα σε μία ακόμη καφετέρια έπεσε από την Αστυνομία καθώς δεν τηρούσε τα μέτρα αποφυγής διάδοσης της πανδημίας. Πρόκειται για κατάστημα στην Πρέβεζα στο οποίο...

Λουτράκι: Νεαρός μαχαίρωσε αστυνομικό στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ελέγχου

Πρόκειται για ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή του Λουτρακίου, όπου ένας νεαρός μαχαίρωσε αστυνομικό. Πολλά είναι τα περιστατικά που βλέπουν καθημερινά το ως...

Καλλιθέα: Γιαγιά μαχαίρωσε την 30χρονη κόρη της μπροστά στα εγγόνια

Αιματηρή κατάληξη είχε ο άγριος καυγάς ανάμεσα σε μια μητέρα και μια κόρη στην Καλλιθέα. Οι δυο γυναίκες μετά από έντονη λογομαχία πιάστηκαν στα χέρια και...