fbpx
ΑρχικήΥΓΕΙΑKυτταρίτιδα: Ο καλοκαιρινός εφιάλτης

Kυτταρίτιδα: Ο καλοκαιρινός εφιάλτης

Πρόκειται για το μεγαλύτερο «εφιάλτη» στην εμφάνιση των γυναικών! Aφορά σχεδόν όλες τις γυναίκες από την εφηβεία και μετά, ανεξαρτήτως βάρους, καθώς, όπως προέκυψε από τελευταίες έρευνες σε ολόκληρο τον κόσμο, 8 στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα. Kυτταρίτιδα: Ο καλοκαιρινός εφιάλτης.
Ειδικά όμως τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι, η όψη της «φλούδας πορτοκαλιού» στους γλουτούς δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην αυτοπεποίθησή μας, αφού με τα μαγιό και τα ελαφριά ρούχα, που το καλοκαίρι μας επιβάλει να φοράμε, γίνεται αδύνατον να την κρύψουμε.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες, ανεξάρτητα από το εάν έχουν επιπλέον κιλά. Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε ανώμαλη συγκέντρωση λίπους και νερού μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού.
Στα σημεία της κυτταρίτιδας ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα παρουσιάζει ανώμαλη όψη με «λακκάκια» και «λακκουβίτσες» μοιάζοντας με το «φλοιό πορτοκαλιού».
Η κυτταρίτιδα είναι μια ενδογενής αλλαγή στη συνοχή του δέρματος που εμφανίζεται ως επί το πλείστον στις γυναίκες από την εφηβεία και μετά. Ωστόσο, πολλοί είναι και οι άνδρες που πάσχουν από κυτταρίτιδα. Τα σημεία του σώματος όπου εμφανίζεται κυρίως κυτταρίτιδα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά, τα μπράτσα και οι γάμπες.
Δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία μας, αποτελεί όμως ένα αισθητικό πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία πολλών γυναικών.

Υπάρχουν πολλές αιτίες στις οποίες αποδίδουν οι ειδικοί την εμφάνιση της κυτταρίτιδας! Αυτές είναι:

Διατροφή: Ένα από τα βασικά αίτια της κυτταρίτιδας είναι η διατροφή. Μια δίαιτα φτωχή σε νερό και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, ανθρακούχα αναψυκτικά, ζάχαρη, αλκοόλ και αλάτι ευνοούν την αφυδάτωση του οργανισμού και κατά συνέπεια την κατακράτηση υγρών και την κυτταρίτιδα.
Θα πρέπει κανείς να εισάγει στν διατροφή του λαχανικά, βιταμίνες κυρίως C, πολύ νερό και να μειώσει την πρόσληψη αλατιού.

Έλλειψη άσκησης: Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν κυτταρίτιδα. Γι’ αυτό το λόγο η κυτταρίτιδα εμφανίζεται πολύ συχνά σε γυναίκες που κάνουν δουλειά γραφείου και παραμένουν καθισμένες για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η αερόβια άσκηση, λόγω της αυξημένης καύσης λίπους που προκαλεί, προφυλάσσει από την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι μισή ώρα περπάτημα την ημέρα είναι αρκετό για να μειώσει την κυτταρίτιδα κατά 30% μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Παραπανίσια κιλά: Είναι λογικό η κυτταρίτιδα να είναι εντονότερη σε υπέρβαρους και παχύσαρκους, καθώς στην ομάδα αυτή τα λιποκύτταρα είναι πιο ευμεγέθη και η συσσώρευση και παγίδευσή τους κάτω από την επιδερμίδα εντονότερη. Ωστόσο, η κυτταρίτιδα δεν είναι νόσος μόνο των υπέρβαρων, αφού εμφανίζεται και σε γυναίκες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος.

Κληρονομικότητα: Υπάρχει σαφής κληρονομικότητα στην εμφάνιση κυτταρίτιδας. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη όμως ο βαθμός που η επίδραση του περιβάλλοντος πάνω στα γονίδιά μας. Επειδή η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην ανάπτυξη κυτταρίτιδας, είναι πιθανότερο να εμφανίσετε εάν έχει και η μητέρα σας.

Ορμονικοί παράγοντες: Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης επηρεάζουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Επίσης, η λήψη αντισυλληπτικών οδηγεί συχνά σε κατακράτηση υγρών, αύξηση του σωματικού βάρους και κυτταρίτιδα. Επίσης άνδρες με ορμονικές διαταραχές, όπως μειωμένη έκκριση τεστοστερόνης ή που λαμβάνουν αντιανδρογόνα (π.χ. για θεραπεία καρκίνου του προστάτη) μπορεί να εμφανίσουν κυτταρίτιδα.

Κακή λεμφική κυκλοφορία: Σε διαταραχές αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας είναι συχνή η εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Αν λοιπόν υπάρχουν κιρσοί, ευρυαγγείες και πρησμένα πόδια θα πρέπει να προηγείται εξέταση από αγγειολόγο με triplex αγγείων πριν την θεραπεία της κυτταρίτιδας. Η άσκηση βελτιώνει την αιματική και λεμφική ροή.
Άλλοι παράγοντες είναι η δυσκοιλιότητα, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου & το στρες, η υπερκατανάλωση καφέ & αλκοόλ.

 

Τα 3 σταδία της κυτταρίτιδας

Οιδηματώδης κυτταρίτιδα: Σε αυτό το στάδιο η κυτταρίτιδα εμφανίζεται με οίδημα που οφείλεται σε διαταραχή του μικροκυκλοφορικού και της λεμφικής ροής. Το δέρμα γίνεται λιγότερο ελαστικό και όταν συμπιέζεται με τα δάχτυλα παίρνει τη λεγόμενη όψη φλούδας πορτοκαλιού.

Ινώδης κυτταρίτιδα: Σε αυτήν την περίπτωση το δέρμα χάνει την ευλυγισία του, καθώς ο οργανισμός μεταβολίζει πιο αργά με αποτέλεσμα να σκληραίνει ο υποδόριος ιστός. Τα κύτταρα λίπους εγκλωβίζονται στους ιστούς και αρχίζουν να δημιουργούν μικρο-όζους. Το δέρμα δείχνει πιο χλωμό και καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη η καύση του λίπους.

Σκληρώδης κυτταρίτιδα: Αυτός ο τύπος οφείλεται στην απότομη επιβράδυνση της κυκλοφορίας του αίματος και στη διαταραχή του λεμφικού συστήματος. Η δημιουργία μικρο-οζιδίων και η ανεπαρκής οξυγόνωση των ιστών προκαλούν τη σκλήρυνση των συνδετικών ιστών. Εμφανίζεται με πόνο κατά την ψηλάφηση και την άσκηση ελαφριάς πίεσης στο δέρμα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ελέγχοντας τους παράγοντες που προκαλούν την κυτταρίτιδα, είναι δυνατό να την περιορίσουμε. Η σωστή διατροφή, η πρόσληψη άφθονων υγρών και ο περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχουν τροφές «αντικυτταριδικές», δηλαδή τροφές που βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Είναι οι τροφές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες (φρούτα και λαχανικά), εκείνες που συνδυάζουν υψηλό κάλιο και χαμηλό νάτριο καθώς και εκείνες που διαθέτουν υψηλά ποσοστά ασβεστίου. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης ότι το ασβέστιο βοηθά στην καύση του λίπους.  Επιπλέον, η συστηματική φυσική άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης.

Ωστόσο, σε πολλές γυναίκες το πρόβλημα της κυτταρίτιδας επιμένει, ακόμα και αν χάσουν βάρος και κάνουν συστηματική γυμναστική. Εάν ανήκετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία, η αισθητική δερματολογία μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε οριστικά από την κυτταρίτιδα με απόλυτα ασφαλή τρόπο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

 

- Advertisement -

Τελευταία Νέα