Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αίγυπτος ετοιμάζονται να υπογράψουν συμφωνία για θέματα ενέργειας στις 26 Αυγούστου, αναφέρει ο κυπριακός τύπος…
Η Τουρκία όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες «απειλεί» παρασκηνιακά την κυπριακή κυβέρνηση θέλοντας «οπωσδήποτε» μερίδιο από την συμφωνία αυτήν .
Την ίδια στιγμή επίσης η Άγκυρα επίσημα και ανεπίσημα υλοποιεί προσπάθειες για την επαναπροσέγγιση των σχέσεων της με το Κάιρο και τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, θέλοντας να ¨παίξει το δικό της παιχνίδι».
Μόλις χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μ.Γιλντιρίμ απεύθυνε ανοικτή πρόσκληση για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
Ο λόγος είναι επικείμενη συμφωνία Αιγύπτου –Κύπρου για το φυσικό αέριο. Οι Τούρκοι παίζουν στη κυριολεξία τα ρέστα τους και αυτό όπως επισημαίνουν πολλοί έγκυροι γεωπολιτικοί αναλυτές, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την περιοχή και φυσικά για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η τουρκική αλαζονεία και επιθετικότητα θα «χτυπήσει κόκκινο», ειδικά μετά τα πογκρόμ διώξεων στο εσωτερικό της τουρκικής επικράτειας και τις απειλές στην Αθήνα για τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς.
Δεν νομίζουμε όμως ότι η αιγυπτιακή πλευρά είναι τόσο ανοικτή σε μια τέτοια προσέγγιση , ή τουλάχιστον σε μια άμεση ενεργειακή συμφωνία, παρά την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας.
Άλλωστε η παλαιότερη εμπλοκή του Ερντογάν στα εσωτερικά της Αιγύπτου με την υποστήριξη του πρώην Προέδρου Μ.Μόρσι, αποτελεί «οδηγό» για την μελλοντική συμπεριφορά των νεο-οθωμανών προς την Αίγυπτο.
Ενδεχομένως όμως να έχουμε ακόμη και «τεχνητό» πολεμικό επεισόδιο από τους Τούρκους, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο, στην φρενήρη προσπάθεια τους να «λάβουν» το μερίδιο που τους «αναλογεί», πάντα σύμφωνα με τους ίδιους .
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελμόλα, θα επισκεφθεί την Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα και στα πλαίσια αυτά θα υπογράψει με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη.
Η συμφωνία αφορά την αξιοποίηση του αερίου που θα πωλείται από τη Λευκωσία στο Κάιρο. Αυτή η συμφωνία, η πρώτη μεταξύ τριών διακρατικών εταιρειών που τυγχάνει επεξεργασίας από τις δύο κυβερνήσεις, και συνιστά μια σημαντική εξέλιξη στο πεδίο της ενέργειας, καθώς συγκεκριμενοποιεί τη χρήση του αερίου που θα μεταφέρεται από την κυπριακή ΑΟΖ προς τους τερματικούς σταθμούς της Αιγύπτου ή και προς ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς.
Αυτό από εμπορικής πλευράς προσφέρει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα προς τις εταιρείες, ως προς τον τρόπο αξιοποίησης του φυσικού αερίου και διευκολύνει την εμπλοκή τους στην διαδικασία.
Αίγυπτο και Κύπρος προχωρούν στην συνεργασία και στο πεδίο της ενέργειας με το αέριο μετά την συμφωνία αυτή να «κατευθύνεται» προς την Αίγυπτο, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Αυτό δεν το θέλουν με τίποτα οι Τούρκοι αξιωματούχοι, και αυτό είναι το μόνο απόλυτα διακριβωμένο .
Την ίδια περίοδο υπάρχουν συζητήσεις για την προετοιμασία της νέας τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου σε επίπεδο κορυφής, που χρονικά τοποθετείται το φθινόπωρο. Μια συμμαχία την οποία η Άγκυρα θα την ¨πολεμήσει» όσο τίποτα στον κόσμο.
Το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορά ακριβώς το ποίος θα ελέγχει τα κοιτάσματα, διότι σίγουρα αυτό θα γίνει από κονσόρτσιουμ ενεργειακών κολοσσών με εμπειρία στην εξόρυξη υποθαλασσίων κοιτασμάτων.
Το θέμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ένοπλη σύρραξη είναι το από που θα διέρχονται οι αγωγοί. Η Τουρκία και το Ισραήλ προκρίνονται ως κύριοι διαμετακομιστικοί σταθμοί για αυτό και «συμφώνησαν άρον –άρον να εξοαμλύνουν τις σχέσεις τους , ενώ η Αίγυπτος και ο αγωγός SOUTH STREAM δια μέσου της Μαύρης θάλασσας αποτελούν την εναλλακτική λύση.
Πρόκειται για τεράστια συμφέροντα και σχέδια τα οποία θα «προσελκύσουν» πολεμικούς στόλους και μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή αυτή. Η Ελλάδα όπως και να έχει το ζήτημα θα αποτελέσει την «γέφυρα» που θα ενώσει την Μέση Ανατολή και την Ασία με την Ευρώπη. Η Τουρκία όμως παραμονεύει παντού και συνεχώς.
Με πληροφορίες από philenews.com