fbpx
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
Αρχική ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κρύβουν τις σκληρές φωτογραφίες απ’ τα πακέτα

Κρύβουν τις σκληρές φωτογραφίες απ’ τα πακέτα

Στόχος είναι να αποτρέψουν τους καπνιστές από το να τα αγοράσουν: εικόνες οργάνων που έχει καταστρέψει ο καρκίνος, πνεύμονες καπνιστών ή κατεστραμμένα δόντια επάνω στα πακέτα των τσιγάρων και στα σακουλάκια του καπνού. Σε ορισμένα καταστήματα ωστόσο οι πελάτες βλέπουν τις εικόνες μόνο μετά την αγορά του πακέτου, καθώς οι έμποροι κρύβουν τις σοκαριστικές εικόνες με πλαστικές κάρτες, οι οποίες είναι πανομοιότυπες με το πακέτο των τσιγάρων αλλά χωρίς τη σχετική προειδοποίηση.

Ο σύλλογος Φόρουμ κατά του Καπνίσματος έφερε στη δημοσιότητα αυτή την παραπλανητική πρακτική. Στο μεταξύ, στο Βερολίνο και τη Λειψία οι αρμόδιες αρχές αντέδρασαν ήδη. Οι καπνοβιομηχανίες ωστόσο από την πλευρά τους δεν βλέπουν καμία νομική παράβαση.

Στην περιοχή Σαρλότενμπουργκ του Βερολίνου για παράδειγμα ήδη οι αρχές επιπλήττουν τους εμπόρους που βάζουν στα πακέτα τους τις κάρτες μπροστά από τις εικόνες. «Τους ζητούμε να τις απομακρύνουν» είπε ο προϊστάμενος των αρχών δημόσιας τάξης Λουτζ Μπέτζγκεν. Διαφορετικά το επόμενο βήμα θα είναι ένα χρηματικό πρόστιμο.

Αντιδράσεις και πρώτα αποτελέσματα

«Το κάπνισμα σκοτώνει» «Το κάπνισμα σκοτώνει»

Από τις 20 Μαΐου ισχύει στη Γερμανία η ευρωπαϊκή οδηγία για τα προϊόντα καπνού, σύμφωνα με την οποία πρέπει πάνω στα πακέτα των τσιγάρων να υπάρχουν εικόνες που θα αποτρέπουν τους καπνιστές να αγοράσουν τσιγάρα. Οι εικόνες μαζί με τα προειδοποιητικά μηνύματα, όπως «Το κάπνισμα σκοτώνει», πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα της μπροστινής και της πίσω όψης του πακέτου. Παλαιότερα αυτά τα μηνύματα ήταν μικρότερα.

Από την πλευρά του ομοσπονδιακού υπουργείου Διατροφής και Γεωργίας τα πράματα είναι ξεκάθαρα, εφόσον ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «οι προειδοποιήσεις οφείλουν να μην καλύπτονται μερικώς ή ολικώς τη στιγμή της πώλησης των προϊόντων».

Ο γερμανικός Σύλλογος Καπνοβιομηχάνων ωστόσο αντιδρά. «Είναι στη διακριτική ευχέρεια του εμπόρου, πώς θα παρουσιάσει τα προϊόντα στο κατάστημά του» τονίζει το λόμπι των παραγωγών που προμηθεύει τους εμπόρους με προϊόντα καπνού. «Είναι δύσκολο, εξαιτίας του μεγέθους των εικόνων, να έχει κανείς εικόνα της ποικιλίας των προϊόντων και να εντοπίσει την επιθυμητή μάρκα στα ράφια» λέει ο Γιαν Μίκε, διευθυντής του Συλλόγου.

Το Φόρουμ κατά του Καπνίσματος μιλά για μία απαράδεκτη πρακτική: «Τη στιγμή που ο πωλητής πάρει το πακέτο από το ράφι, ο αγοραστής έχει ήδη αποφασίσει να το αγοράσει». Ο σύλλογος εκτιμά ότι ένα στα δύο πακέτα πωλούνται με τις φωτογραφίες καλυμμένες.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι πωλήσεις καπνού στη Γερμανία μειώθηκαν. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο πωλήθηκαν 11% λιγότερα τσιγάρα από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Η Στατιστική Υπηρεσία αποδίδει το γεγονός στα νέα μέτρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Κυπελλούχος κόσμου η Άννα Μαρία Τριφύλλη

Στο Μαυροβούνιο η Ελληνίδα πυγμάχος Άννα Μαρία Τριφύλλη ήταν εντυπωσιακή καταφέρνοντας να επικρατήσει στον τελικό της κατηγορίας των 48 κιλών απέναντι σε μια πολύ καλή αντίπαλο...

Πεντάστερο στην οδό Καλλάρη στα Ιωάννινα

Ξενοδοχείο στο Ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, που πέρασε από τις περιπέτειες των πλειστηριασμών τώρα μετατρέπεται σε πεντάστερο. Πρόκειται για μονάδα στην οδό Καλλάρη η οποία...

Ξεκινούν οι διαγραμμίσεις για κοινόχρηστους χώρους στην Άρτα

Η περίοδος από την αρχή του έτους έως και τις επόμενες ημέρες, μεταξύ άλλων, σηματοδοτείται και από τις αιτήσεις των ιδιοκτητών κλάδου εστίασης και...

Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ: 17×17 για την Δόξα – “Κλείδωσε” και μαθηματικά την πρωτιά

Εύκολο απόγευμα για την ΑΕ Δόξας-Πύρρου Άρτας στο ΔΑΚ Αερογέφυρας, η οποία επικράτησε του Παναιτωλικού με 84-57. Αυτή ήταν η 17η νίκη για την...