fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚορωνοϊός: "Πάσχα στο Σπίτι" - ελπίδες από Μάιο - Τι περιλαμβάνει το...

Κορωνοϊός: “Πάσχα στο Σπίτι” – ελπίδες από Μάιο – Τι περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης που ανακοινώνεται σήμερα

Τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στην εκτίμηση, υπό την προϋπόθεση τήρησης των περιορισμών με θρησκευτική ευλάβεια, ότι η σταδιακή άρση των μέτρων μπορεί να συμβεί στα μέσα Μαΐου.

Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας θα κρίνει τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων. Τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στην εκτίμηση, υπό την αυστηρή προϋπόθεση τήρησης των  περιορισμών με θρησκευτική ευλάβεια από τους πολίτες, ότι η σταδιακή άρση των μέτρων μπορεί να συμβεί στα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν οι εξελίξεις από το μέτωπο της ανάσχεσης του κορωνοϊού είναι θετικές, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν με σταδιακή άρση των μέτρων με προτεραιότητα, την κυκλοφορία, στη συνέχεια την επαναλειτουργία των σχολείων και των καταστημάτων και τέλος με την  ομαλοποίηση των πτήσεων από και προς τους προορισμούς που έχουν διακοπεί. Ωστόσο, θα παραμείνουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ηλικιακών ομάδων που είναι ευάλωτες.

«Πάσχα στο Σπίτι»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μέτρα θα ισχύσουν σε απόλυτη εφαρμογή και τον Απρίλιο, χωρίς να αποκλείεται και η αυστηροποίηση τους,  μάλιστα η επόμενη καμπάνια που ετοιμάζεται είναι το, «Πάσχα στο Σπίτι».

Δεν ήταν άλλωστε καθόλου τυχαία, η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, που απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει φέτος έξοδος για το Πάσχα ο. «Δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος πασχαλινή έξοδος. Η καραντίνα σίγουρα θα ισχύσει μέχρι τότε καλό είναι να το λέμε από τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ακόμα είπε πως σήμερα, θα εκδώσει εγκύκλιο προς κτηνοτρόφους και σφαγείς να λάβουν υπόψιν τους ότι φέτος δεν θα γίνει η καθιερωμένη κατανάλωση αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα. Εξήγησε πως ενώ η χώρα τα έχει πάει καλά στην διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού θα ήταν «πολύ μεγάλο λάθος» να μεταδοθεί στην επαρχία από την Αθήνα που έχει τα πιο πολλά κρούσματα. Κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή έναν μήνα.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης που ανακοινώνεται σήμερα

Σήμερα ανακοινώνεται το ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό. Οι νέες παρεμβάσεις αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τα τελευταία μέτρα που θα ανακοινωθούν σε αυτό το στάδιο για τον μήνα Απρίλιο, ενώ θα δοθούν διευκρινήσεις για μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Το σημερινό πακέτο θα περιλαμβάνει:

  • Περισσότερα και οριζόντια μέτρα.
  • Θα προστεθούν νέοι ΚΑΔ.
  • Η στήριξη των επιστημόνων (π.χ. δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, λογιστές). Θα δοθούν διευκρινήσεις για τον τρόπο που θα ενισχυθούν.
  • Μέτρα για τις  επιταγές, τον ΦΠΑ αλλά και τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται.
  • Σε αβεβαιότητα βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αναφορικά με την έκπτωση που ανακοινώθηκε για όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σήμερα θα ανακοινωθούν οι τελικές ρυθμίσεις και η μορφή διατάξεων για την έκπτωση 25%
  • Η ενεργοποίηση από τις 2 έως και της 10 Απριλίου των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα διοχετεύσει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τη λογική του αναβαλλόμενους φόρου που ισχύει μόνο για τις τράπεζες. Η επιλογή θα γίνει με βάση την πτώση του τζίρου, του αριθμού των εργαζομένων και τα κατεστραμμένα αποθέματα. Η επιχείρηση θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα πάρει για να ανακτήσει την κερδοφορία και την πρόσβασή της στον τραπεζικό δανεισμό. Μόλις τα καταφερει θα επιστρέψει ένα μέρος ή και το σύνολο του ποσού αυτού με ένα χαμηλό επιτόκιο.
  • Η επιδότηση για τους μήνες από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο των επιτοκίων αλλά και του τόκου υπερημερίας ενήμερων επιχειρηματικών δανείων που θα συνεχίσουν να πληρώνονται έστω και με καθυστέρηση με την διάθεση 1 δισ. ευρώ.
  • Υπάρχει επίσης η σκέψη να υποστηριχτούν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καταβάλλουν το νωρίτερο δυνατό το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους τους ως το καλοκαίρι.
  • Το υπουργείο ανάπτυξης προετοιμάζει ένα εγγυοδοτικό πρόγραμμα ύψους 7,8 δισ. ευρώ (6 δισ. από το ΕΣΠΑ και 1,8 από το Ταμείο για τον κορονοϊό) τα οποία αναμένονται να ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της, αλλά και από το ΕΣΠΑ. Η τράπεζα θα είναι και ο εγγυητής.
  • Θα ξεκαθαρίσει το τοπία και για την καταβολή του δώρου του Πάσχα.

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί, στις 10:00 πμ, από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Το επόμενο στάδιο θα είναι οι στοχευμένες πολιτικές και δράσεις για τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα τις ενέργειας, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, τα αεροδρόμια και άλλους κλάδους που έχει εντοπιστεί ότι υπάρχουν προβλήματα. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι σήμερα να γίνει μια γενναία  διεύρυνση των ΚΑΔ και με ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να μην επανέλθει σε αυτήν τη συζήτηση.

- Advertisement -

Τελευταία Νέα