Μετά την περίοδο της πρώτης καραντίνας του Μαρτίου-Απριλίου 2020 και τη σταδιακή επανεκκίνηση των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων, η ΕΠΟ αποφάσισε να παρατείνει τη σεζόν 2019-2020 έως την 31η Αυγούστου 2020. Η δε σεζόν 2020-2021 ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2020 με τα δύο πρώτα παιχνίδια του νέου πρωταθλήματος της Super League να πραγματοποιούνται στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη βάσει των χτεσινών (10.11.2020) ανακοινώσεων αναστέλλονται εκ νέου οι αγώνες της Super League 2.
Η Ελληνική Κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας στο πλαίσιο παροχής οικονομικής βοήθειας στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις εξέδωσε μια λίστα εργαζόμενων που έλαβε το ποσό των € 800 ως αποζημίωση για τον Μάρτιο 2020. Αρχικά η λίστα ήταν σύντομη και δεν περιελάμβανε τις ΠΑΕ ενώ προοριζόταν μόνο για ποδοσφαιριστές που είχαν προσληφθεί με το ηλεκτρονικό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Σε ότι δε αφορά τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, παρατηρήθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις ποδοσφαιρικές ομάδες καθώς οι περισσότερες ανέστειλαν τις πληρωμές μισθών των ποδοσφαιριστών για το Μάρτιο και τον Απρίλιο 2020 ενώ ορισμένες άλλες εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να μην πληρώνουν τους ποδοσφαιριστές τους λόγω οικονομικής αδυναμίας , συνεπεία της για μεγάλο χρονικό διάστημα αναστολής των ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά και τη μεταγενέστερη πραγματοποίησή τους χωρίς θεατές και έσοδα από τα εισιτήρια και τους χορηγούς. Παράλληλα κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού υπήρξαν ήδη μεμονωμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων και των ποδοσφαιριστών για τους τρέχοντες μισθούς των τελευταίων, καθώς και για τους μισθούς της επόμενης σεζόν σχετικά με συμβόλαια που δεν έληξαν την 30 Ιουνίου 2020, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν σοβαρές μειώσεις στα συμβόλαια.
Η θέση όλο αυτό το διάστημα του ΠΣΑΠ ήταν ότι δεν θα δεχτεί τη μείωση κατά 83% στις δόσεις των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών για την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, όπως προτάθηκε από τις ομάδες της Super League μετά από πολλές τηλεδιασκέψεις του σωματείου με τους ηγέτες των ποδοσφαιρικών συλλόγων. Το ίδιο διάστημα όλες οι υποβληθείσες προσφυγές βάσει του Ελληνικού Κανονισμού Ιδιότητας και Μεταγραφών Ποδοσφαιριστών παρέμειναν σε αναστολή και δεν εκδικάστηκαν στην Επιτροπή Ιδιότητας και Μεταγραφών της ΕΠΟ μέχρι την 30 Ιουνίου 2020.
Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σημειώθηκε υψηλό ενδιαφέρον σε σχέση με νέους επενδυτές από διάφορες χώρες του εξωτερικού (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ), για την αγορά ή την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ελληνικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, με ελάχιστες όμως περιπτώσεις να τελεσφορήσουν.
Συμπερασματικά, οι δύσκολες στιγμές που περνάμε απαιτούν δραστικές λύσεις, ειδικά σε σχέση με τα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα. Οι νομικές δυνατότητες που παρουσιάζονται είναι πιθανό να είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η πρώτη λύση στα παραπάνω ζητήματα θα πρέπει να είναι η προσέγγιση των μερών και η συνεργασία τους, προκειμένου να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις προς όφελος τόσο των ομάδων όσο και των ποδοσφαιριστών (win-win), βάσει των αρχών της καλής πίστης και των χρηστών ηθών που θα πρέπει να διέπουν τη δραστηριότητα των συναλλαγών γενικότερα.
Της Πέννυς Απ. Κονιτσιώτη*
*Δικηγόρος MSc