fbpx
Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα του νέου ''Εξοικονομώ''

Κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα του νέου ”Εξοικονομώ”

Φόβους ότι θα χαθούν τα χρήματα από το Εξοικονομώ ΙΙ εκφράζουν εκπρόσωποι της αγοράς και των φορέων και καταγγέλλουν ότι το πρόγραμμα κινδυνεύει να ναυαγήσει εξαιτίας της κωλυσιεργίας που σημειώνεται από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας. Ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ ), η αναθεώρηση του οποίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για να «ξεκολλήσει» το πρόγραμμα εκκρεμεί από το 2014 ενώ το υπουργείο τον τελευταίο χρόνο αναβάλει από μήνα σε μήνα την προκήρυξη του νέου προγράμματος.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από τις καθυστερήσεις αυτές έχουν χαθεί 10 δις. ευρώ από την αγορά και τον κλάδο της κατασκευής και τα άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενα επαγγέλματα τα οποία ουσιαστικά αναμένουν την προκήρυξη του προγράμματος για να «ζήσουν».

Όπως επισημαίνουν, ακόμη και αν το πρόγραμμα προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι (κάτι που δεν θεωρούν πολύ πιθανό) για να πάρει «εμπρός» το σύστημα θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες. Μάλιστα, θεωρούν πιο ρεαλιστικό σενάριο το πρόγραμμα να προκηρυχθεί αρχές φθινοπώρου.

Για την ώρα έχουν παγώσει όλα τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη χώρα μας για το κομμάτι της ενεργειακής αναβάθμισης και ο κλάδος βρίσκεται σε στασιμότητα.

Το θέμα έχουν θέσει αρκετές φορές οι φορείς της αγοράς στο υπουργείο, οι οποίοι «δείχνουν» τον κίνδυνο που απορρέει από την αιρεσιμότητα. Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα Ενέργειας, Μιχάλη Βερροιόπουλο, ο κ. Παντελής Πατενιώτης, Μηχανικός Δημοσίων Έργων και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης, «η χώρα αντιμετωπίζει για μια ακόμη φορά την παραπομπή της στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, επειδή δεν έχει συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία 2010/31/ΕΕ, που αφορά στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Τα πρόστιμα που έχουν ήδη προταθεί ή εφαρμοστεί για άλλες χώρες είναι της τάξης των 20.000 με 30.000 ευρώ ημερησίως». Παράλληλα, αναφέρει ότι « λόγω της αιρεσιμότητας 4.1 «Υλοποίηση ενεργειών για την προώθηση οικονομικά αποτελεσματικών βελτιώσεων στην αποδοτικότητα της χρήσης ενέργειας από τους τελικούς χρήστες, καθώς και για την προώθηση οικονομικά αποτελεσματικών επενδύσεων στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα κατά την κατασκευή ή ανακαίνιση κτιρίων», δεν είναι δυνατόν να προκηρυχθούν δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με την απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, από τα σχετικά Επιχειρησιακά Προγράμματα..

Συνεπώς η χώρα μας κινδυνεύει να στερηθεί παντελώς των κονδυλίων αυτών τα οποία σύμφωνα με μελέτες – προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τους φορείς Ecofys και Ecorys, ανέρχονται για τη χώρα μας στο ύψος των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου μέχρι το 2020».

 

Το τρέχον ΕΣΠΑ αφορά την προγραμματική περίοδο 2014 ως 2020. Η κυβέρνηση από την στιγμή που ανέλαβε, τον Ιανουάριο του 2015, μέχρι σήμερα, Μάιο του 2017, συνεχώς σχεδιάζει και κάνει δηλώσεις για τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, ιδιαίτερα στον κτιριακό τομέα, ειδικά για το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ» που θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους, αλλά δυστυχώς δεν παράγει αποτέλεσμα. Όπως αναφέρουν σε όλα τα σχετικά fora οι παράγοντες του επιχειρείν και οι θεσμικοί φορείς, δεν έχει πέσει ακόμη ούτε ένα ευρώ για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στην αγορά από το νέο ΕΣΠΑ.

Παρά τα χαμένα χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για το νέο «εξοικονομώ», μόλις τον περασμένο Νοέμβριο κατάφερε το αρμόδιο Υπουργείο να αναθέσει εκπόνηση των σχετικών εργαλείων για τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Και από κοντά τις προδιαγραφές για τα «κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης», που αποτελούν τη δεύτερη προϋπόθεση που πρέπει να υλοποιηθεί πριν η χώρα ξεπεράσει την «αιρεσιμότητα» που έχει θέσει η Κομισιόν για χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας».

 

 

 

πηγη

Τελευταία Νέα

Μαρούσι: 20 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν χτες, 17 Απριλίου 2021, από την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα από τη σπουδαία ομάδα του Αμαρουσίου. Ο τελικός έγινε στη Βαρσοβία με την ομάδα...

Lockdown: Κορονοπάρτι δίχως αύριο στις πλατείες – Ξεσάλωμα ξανά στην Κυψέλη από δεκάδες νέους

Για ακόμη μία φορά βούλιαξαν από κόσμο κεντρικές πλατείες της Αθήνας με χιλιάδες νέους να συγκεντρώνονται χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και να...

Εκδόθηκε το ΦΕΚ – Με 20 πιστούς οι Ναοί

Εκδόθηκε το ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύουν  μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα το πρωί. Οι Ιεροί Ναοί όλης της...

Άρτα: Εξαρθρώθηκε συμμορία που δραστηριοποιούνταν σε κλοπή περιπτέρων

Η εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας και το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, οδήγησε στην εξάρθρωση...