fbpx
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Καταποντίστηκε ο ιαματικός τουρισμός στην Ήπειρο!

Καταποντίστηκε ο ιαματικός τουρισμός στην Ήπειρο!

Έντονο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται για επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό και ανάπτυξη ενός φυσικού πόρου που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα πολλών περιοχών, όμως η πραγματικότητα που καταγράφεται είναι ιδιαίτερα σκληρή!

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, στον οποίο μετέχουν και ΟΤΑ από την Ήπειρο, συνθέτουν μία εικόνα θλίψης..Ο ιαματικός τουρισμός φθίνει, ενώ σε αρκετές περιοχές έχει καταρρεύσει πλήρως.

Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Ήπειρος, καθώς μέσα σε μία δεκαετία, οι επισκέψεις έχουν καταποντιστεί! Από τις 42.936 που είχαν καταγραφεί το 2005 –πρώτη χρονιά με διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία- έπεσαν στις 4.894 το 2015!

Δέκα φορές κάτω δηλαδή μέσα σε δέκα χρόνια. Η μεγάλη πτώση ξεκινά από το 2011… Έκτοτε, κάθε χρόνο και λιγότεροι φτάνουν στα Ιαματικά Λουτρά της Ηπείρου.

Αναλυτικά:
Το 2005 «κόβονται» 42.936 εισιτήρια, το 2006 τα εισιτήρια ανέρχονται στις 45.570, το 2007 στις 46.892, το 2008 στις 44.919, το 2009 τα εισιτήρια ανέρχονται στις 46.189, το 2010 στις 41.552…

Από το 2011 ξεκινά η μεγάλη πτώση..

Το 2011 τα εισιτήρια περιορίζονται στις 26.569, το 2012 πέφτουν στις 6.860, το 2013 στις 5.521, το 2014 φτάνουν στις 5.930 και το 2015 είναι η χειρότερη χρονιά με 4.894 εισιτήρια.

Τα στοιχεία από την Ήπειρο προέρχονται από τρεις δημοτικές επιχειρήσεις και μία ιδιωτική. Σημειώνεται ότι εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού λειτουργούν στο Δήμο Κόνιτσας, στο Δήμο Πρέβεζας και στο Χανόπουλο Άρτας.

Μέχρι το 2005 στη χώρα μας υπήρχαν 112 ανακηρυγμένοι Ιαματικοί Φυσικοί Πόροι και το 2006 αποφασίστηκε με νόμο του κράτους ότι για κάθε πηγή θα έπρεπε να κατατεθεί φάκελος με τα πλήρη στοιχεία της, όπως η θερμοκρασία νερού και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, ώστε να αναγνωριστούν οι πόροι ως ιαματικοί.

Μέχρι σήμερα μόλις 34 φυσικοί πόροι έχουν αναγνωριστεί, ενώ περιμένουν να πάρουν ΦΕΚ, άλλοι 60 φάκελοι από την Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων ώστε να προχωρήσει ο χαρακτηρισμός τους. Σε επίπεδο επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών σήμερα λειτουργούν 38 δημοτικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες με τη μορφή ανωνύμων ή κοινωφελών επιχειρήσεων, 31 ιδιωτικές επιχειρήσεις και επτά κρατικές.

Το αρνητικό φαινόμενο της έντονης πτώσης του αριθμού των εισιτηρίων των λουτρικών μονάδων αποδίδεται σε διαφορετικούς παράγοντες. Κυριότερος φαίνεται να είναι οι περικοπές των χορηγήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους δικαιούχους, που αφορούν:

– αριθμό των εγκρινόμενων αιτήσεων

– χρονική διάρκεια εγκρινόμενης θεραπείας

– αποκλεισμό πιθανών επισκεπτών των λουτρικών μονάδων από άλλες γεωγραφικές περιοχές

– εξαίρεση κάποιων παθήσεων από τον κατάλογο των εγκρινόμενων παροχών.

 

 

 

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Λύγισε στα πέναλτι ο εξαιρετικός ΝΟΒ

Μία ακόμα εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε η Βουλιαγμένη, με την Μπαρτσελονέτα να χρειάζεται τα πέναλτι για να κάμψει την αντίσταση της ομάδας του Βουγιασίνοβιτς. Η κανονική...

Ενημερωτική ημερίδα φοιτητών σχετικά με την διατροφική αξία των αλιευμάτων του Αμβρακικού

Συνεχίζεται η στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στα υψηλής διατροφικής αξίας αλιεύματα του Αμβρακικού Κόλπου από το Επιμελητήριο Άρτας. Μετά τις δυο ημερίδες...

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Άρτας εγκαινιάζει την λειτουργία του

Με καθυστέρηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η Δημοτική Αρχή, μετά από έξι συνεχόμενες παρατάσεις που δικαιούνταν από τον Νόμο ο...

Ευχαριστήριο Δελτίο Τύπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου “Νικόλαος Σκουφάς”

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου "Νικόλαος Σκουφάς" ευχαριστεί όλους όσους εργάστηκαν και βοήθησαν να πραγματοποιηθούν με επιτυχία,τον Απρίλιο του 2023, οι θεατρικές...