fbpx
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Καμία περικοπή στις συντάξεις αγροτών που συνεχίζουν να καλλιεργούν

Καμία περικοπή στις συντάξεις αγροτών που συνεχίζουν να καλλιεργούν

Καμία περικοπή δεν θα υποστούν οι συντάξεις αγροτών που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι τον Μάιο του 2016, για αγροτικό φορολογητέο εισόδημα που θα έχουν, ή για την επιδότηση που θα συνεχίσουν να παίρνουν. Αυτό διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, οι μειώσεις κατά 60% στους συνταξιούχους που απασχολούνται θα προκύψουν σε νέους συνταξιούχους, δηλαδή σε όσους πήραν ή θα πάρουν σύνταξη μετά την 13 Μαϊου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016).

Ωστόσο οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ απαλλάσσονται από τις όποιες περικοπές έως το τέλος του 2024 και γλυτώνουν από τον «κόφτη» του 60% όσοι εξακολουθούν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

Η διευκρίνιση αυτή έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον αγροτικό κόσμο, αφού μέχρι τις 15 Μαΐου λήγει η προθεσμία των φετινών δηλώσεων για τις ενισχύσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να έπρεπε να αποφασίσουν εάν θα διαλέξουν να μείνουν στο χωράφι, ή αν θα πάρουν τη σύνταξή τους.

Τέλος, σε ότι αφορά την καταβολή του ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι, θα πληρώνουν εισφορές για το φορολογητέο αγροτικό εισόδημα ή για την επιδότηση, με τον αντίστοιχο συντελεστή που θα ισχύει κάθε φορά, όλοι οι εργαζόμενοι, ή ετεροεπαγγελματίες, ή συνταξιούχοι, πλην των ασφαλισμένων του ΟΓΑ.

Η αγροτική σύνταξη

Για αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ που υποβάλλονται εντός του 2017, το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών:

α) Κατά ποσοστό 93,80% από το ποσό που προκύπτει με βάση τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του ΟΓΑ, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι του ισχύ του ν.4387/2016, με την επιφύλαξη του άρθρου 40.

β) Κατά ποσοστό 6,20% από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

Τα ανωτέρω ποσοστά μεταβάλλονται (αυξομειώνονται) τα επόμενα χρόνια, ώστε καταληκτικά από 1-1-2031 και εφεξής να χορηγείται μόνο εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ν. 4387/2016.

Υπενθυμίζεται πως για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται -πλην ΟΓΑ- προβλέπονται περικοπές κατά 60% της σύνταξής τους, ενώ μικρότερες περικοπές θα υποστούν όσοι εργάζονταν ήδη τον Μάιο του 2016 καθώς διέπονται από τις προηγούμενες διατάξεις.

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Εθνική Πύλη Αναπηρίας: Τι είναι και τι προφέρει σε 500.000 άτομα με ειδικές ανάγκες

Ξεκινά τη λειτουργία της η Εθνική Πύλη Αναπηρίας, μέσω του gov.gr. Την δημιουργία της είχαν εξαγγείλει οι υπουργοί Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου...

Πώς ξοδεύουν οι νέοι Έλληνες τα χρήματά τους

Εμφανίζονται σπάταλοι και απαιτητικοί, ωστόσο έχουν ανησυχίες για την ποιότητα της εργασίας και το κλίμα   Έχουν ισχνά οικονομικά αλλά συχνά ακριβά γούστα. Αρκετοί από αυτούς...

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όταν το μπαλόνι ανεβαίνει;

Η κρίση των κατασκοπευτικών μπαλονιών τροφοδοτεί τις εντάσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, θέτοντας τις Βρυξέλλες σε δεσμό.   ΒΕΡΟΛΙΝΟ — Το έπος του κινεζικού κατασκοπευτικού...

Ο 7,7 Ρίχτερ σεισμός που συγκλόνισε την Τουρκία – 1800 τουλάχιστον οι νεκροί – Κατέρρευσαν κτίρια

Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ, κι ένας δεύτερος 7,5 Ρίχτερ μερική ώρα αργότερα, έπληξε την Τουρκία τη Δευτέρα. Μεγαλώνει διαρκώς ο κατάλογος των θυμάτων, μετράει...