Ο φίλος
Ο ήλιος επηρεάζει καθοριστικά την ψυχική διάθεση. Ακόμα και η ολιγόωρη έκθεση στις ακτίνες του προκαλεί την έκκριση ενδορφινών από τον εγκέφαλο. Πρόκειται για χημικές ουσίες (νευροδιαβιβαστές) που μας «φτιάχνουν το κέφι», γι’ αυτό άλλωστε αποκαλούνται και «ορμόνες της ευτυχίας».
Η ευεργετική επίδραση στον οργανισμό είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν κάνουμε γυμναστική στο ύπαιθρο σε ώρες ηλιοφάνειας (όχι βέβαια στο λιοπύρι).
Δεν χρειάζεται έντονη γυμναστική, το απλό περπάτημα ή λίγο τζόκινγκ αρκεί, γιατί τότε εξασφαλίζουμε παράλληλα και τη σύνθεση της απαιτούμενης βιταμίνης D στο (ακάλυπτο από τα ρούχα και χωρίς αντηλιακό) δέρμα και την ενδυνάμωση των οστών από την άσκηση.
Επίσης, ο ήλιος μας ζεσταίνει και μειώνει την ανάγκη για φαγητό, γι’ αυτό άλλωστε είναι πιο εύκολο να κάνουμε δίαιτα το καλοκαίρι και να χάσουμε κάποια περιττά κιλά.
Άσε που το ελαφρύ μαύρισμα κρύβει τις ατέλειες της σιλουέτας και μας κάνει να φαινόμαστε πιο αδύνατοι, τονώνοντας την αυτοπεποίθησή μας. Φυσικά, υπάρχει μια παγίδα: μπορεί να πεινάμε λιγότερο, αλλά διψάμε περισσότερο.
Συνεπώς, πρέπει να ξεδιψάμε πρωτίστως με νερό και όχι με κοκτέιλ, οινοπνευματώδη και «νέκταρ» φρούτων (χυμούς με μπόλικη ζάχαρη), γιατί όλα αυτά τα δροσερά ποτά και ηδύποτα μπορούν να εξελιχθούν σε «βόμβες» θερμίδων.
Τέλος, ο ήλιος μάς κάνει να βλέπουμε τα πράγματα πιο καθαρά και μας χαλαρώνει, με συνέπεια να μειώνονται η επιθετικότητα και ο εκνευρισμός. Σε ένα ηλιόλουστο ειδυλλιακό σκηνικό κανείς δεν έχει διάθεση για καβγά.
Και ο εχθρός
Δεν πρέπει όμως ποτέ να ξεχνάμε πως ο ήλιος, εκτός από «φάρμακο», μπορεί να αποδειχτεί και… φαρμάκι. Είναι φίλος, αλλά… άσπονδος!
Ο πιο γνωστός κίνδυνος που σχετίζεται με την ηλιακή ακτινοβολία αφορά την πρόωρη γήρανση του δέρματος και το ακόμα χειρότερο ενδεχόμενο του δερματικού καρκίνου, με το μελάνωμα να ηχεί περισσότερο απειλητικά στ’ αυτιά μας.
Tο μελάνωμα (ο πιο επιθετικός και δύσκολα αντιμετωπίσιμος καρκίνος του δέρματος) πλήττει κυρίως τους ανθρώπους της πόλης που εκτίθενται απότομα στον ήλιο το καλοκαίρι για λίγες εβδομάδες, χωρίς αντηλιακό, με τα άτομα που έχουν υποστεί τουλάχιστον 5 ηλιακά εγκαύματα στην παιδική τους ηλικία να έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα μετά τα σαράντα.
Ακόμα πιο επιβλαβές είναι το σολάριουμ, το οποίο είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο και οκταπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.
Άλλοι κίνδυνοι που κρύβονται στις καυτές ακτίνες του ήλιου είναι οι ακτινικές υπερκερατώσεις που παρουσιάζονται στο 25% των Ελλήνων άνω των 45 ετών και εξελίσσονται σε ακανθοκυτταρικό ή βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας που δεχόμαστε ετησίως και ευθύνεται για τις ακτινικές υπερκερατώσεις προέρχεται από την ακούσια έκθεσή μας στον ήλιο στο πλαίσιο της καθημερινής μας ζωής στην πόλη και δεν οφείλεται στην ηλιοθεραπεία και στα παιχνίδια της παραλίας.