fbpx
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Καλλίνικος: Δεν είναι "μουσείο" η Παρηγορήτρια!

Καλλίνικος: Δεν είναι “μουσείο” η Παρηγορήτρια!

Τοποθέτηση με αφορμή τη σύσκεψη στο Δήμο για την τουριστική ανάπτυξη

Έκανε αίσθηση από πλευράς του Σεβασμιότατου η δημόσια αναφορά του και ο προβληματισμός του για την Παρηγορήτρια, καθόσον έθεσε ζήτημα για την λειτουργία μουσείου σ’ ένα χώρο θρησκευτικό, υπογραμμίζοντας «καλό είναι να μπαίνει ο ένας στην ψυχολογία και το πνεύμα του άλλου.

Στη συνέχεια ο κ. Καλλίνικος επισήμανε: Όσον αφορά τα θρησκευτικά μνημεία, κι εγώ έχω έναν λόγο παραπάνω να το πω αυτό λόγω Παρηγορήτριας, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός γίνεται για να πάνε οι προσκυνητές να προσκυνήσουν έναν τόπο λατρείας με ό,τι σημαίνει προσκύνηση. Μπορεί να ξεκινήσει κάποιος από τη Γερμανία για να δει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της Παρηγορήτριας.

Αν όμως μιλάμε για θρησκευτικό τουρισμό στο Δεσποτάτο της Ηπείρου να ξέρετε ότι τα λεωφορεία που φεύγουν από τις ενορίες και τις μητροπόλεις για να πάνε να προσκυνούν τα θρησκευτικά μνημεία δεν εξετάζουν αν είναι Βασιλική μετά τρούλου ή αν είναι τρίκλητη βασιλική. Έρχονται για να προσκυνήσουν. Να απονείμουν λατρεία. Που σημαίνει ότι ο χώρος λατρείας πρέπει να είναι χώρος λατρείας κι όχι μουσείο!».

Ο κ. Καλλίνικος επισήμανε ότι το έχει ήδη αναφέρει και στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων του νομού, κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας: «την ευχαριστώ και για τη συνεργασία μέχρι τώρα και παρότι λείπει σήμερα πρέπει να πω ότι έχω μάθει τα καλύτερα και ζω τα καλύτερα στο θέμα της συνεργασίας, όμως έχω ένα μεγάλο θέμα μέσα μου για το θέμα της Παρηγορήτριας.

Το ότι λειτουργεί ως μουσείο κι όχι ως ναός, και κάθε φορά πρέπει να παίρνει άδεια για να γίνει μια ακολουθία και που είναι δεδομένες και συγκεκριμένες μέσα στο χρόνο. Θέλω όμως να μπείτε όλοι στην ψυχολογία αυτή. Τα θρησκευτικά μνημεία είναι τόποι λατρείας και δεν ξεκινάει κανείς από καμία ενορία για να έρθει να δει την αρχιτεκτονική του ναού. Έρχεται να προσκυνήσει.

Είναι λίγοι αυτοί που θα έρθουν να δουν το μνημείο λόγω αρχιτεκτονικής. Οπότε συγχωρήστε με γιατί δεν έχω ακόμη πολύ καιρό εδώ όμως σας μιλώ περισσότερο και από την εμπειρία μου ως κληρικός, διότι οι τοπικοί φορείς αυτό πρέπει να δείτε, την πρόσβαση και τη διαμονή.

Έχουμε για παράδειγμα εμείς εδώ τοπικό άγιο, τον Άγιο Παρθένιο στο Βελεντζικό. Σας λέω, λοιπόν, ότι πάω κάτω στην Αργολίδα και τους λέω ότι έχουμε εδώ την κάρα του αγίου Παρθενίου. Πού να πάει το πούλμαν στο Βελεντζικό.

Και καλά πήγανε. Πού θα μείνουν; Οπότε εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, όμως κατανοήστε από μέρους μας αυτό που λέμε: Το ένα είναι η πρόσβαση και το άλλο τα καταλύματα για τους προσκυνητές και ότι είναι χώροι λατρείας. Όταν ο άλλος πάει να προσκυνήσει, πάει να λατρέψει Θεό κι όχι να δει την αρχιτεκτονική του μνημείου την οποία θα τη δει σε δεύτερο χρόνο, όχι σε πρώτο όμως».

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Ήπειρος: Δεύτερη πιο φιλόξενη περιοχή για το 2023

Το Booking.com ανακοίνωσε τα βραβεία Traveller Review Awards 2023 Μία σπουδαία διάκριση κέρδισε η Ήπειρος καθώς βρέθηκε μεταξύ των 10 πιο φιλόξενων περιοχών στο πλαίσιο των...

Από σήμερα η καταβολή αύξησης 7,75% σε 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους

Ξεκινά από σήμερα, 26 Ιανουαρίου 2023 και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, η καταβολή των συντάξεων και πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν...

Κακοκαιρία: «Σαρώνει» τη Δυτική Ελλάδα, μεγάλα προβλήματα στη Ζάκυνθο

Σήμερα αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα αναφορικά με την κακοκαιρία, ωστόσο σε αρκετές περιοχές αντιμετώπισαν ήδη μεγάλα προβλήματα. Τη Δυτική Ελλάδα έπληξε η...

Ολοκληρώνονται οι έρευνες της Exxon Mobil στην Κρήτη – Πότε θα γίνει η πρώτη γεώτρηση

Τα μέχρι τώρα ευρήματα γεννούν υψηλές προσδοκίες για τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες που διενεργεί η...