fbpx
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
Αρχική ΥΓΕΙΑ Καλά και κακά ροφήματα όταν διαβάζουμε...

Καλά και κακά ροφήματα όταν διαβάζουμε…

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται κατά 85% από νερό. Είναι σημαντικό να είμαστε καλά ενυδατωμένοι όταν διαβάζουμε. Το νερό είναι αναντικατάστατο για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού μας. Προσπαθούμε να πίνουμε τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό ημερησίως. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και πονοκεφάλους που σίγουρα δε βοηθάνε στο διάβασμα.
Τι άλλο μπορούμε να πιούμε όταν διαβάζουμε και σε ποια ποτά θα πρέπει να πούμε όχι;
  • Φυσικοί χυμοί: Υπέροχο σνακ πλούσιο σε βιταμίνες. Ενυδατώνουν, φρεσκάρουν, τονώνουν, δροσίζουν και δίνουν ενέργεια στον εγκέφαλο για διάβασμα. Μπορούμε να φτιάξουμε ανάμικτους χυμούς στο μπλέντερ ή τον αποχυμωτή για μεγαλύτερη ποικιλία και πολλές βιταμίνες.
  • Γάλα: Πλούσιο σε πρωτεΐνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Θρεπτικό σνακ. Μπορούμε να το πιούμε χλιαρό για να χαλαρώσουμε πριν τον ύπνο ή δροσερό. Μπορούμε να το αναμίξουμε με φρούτα για ένα θρεπτικό και νόστιμο smoothie. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλατα από ξηρούς καρπούς (γάλα αμυγδάλου) ή να προσθέσουμε στα smoothies μας γιαούρτι. Φυσικά, το γάλα δεν ενδείκνυται για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Καφές: 1 φλυτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να τονώσει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη. Αποφεύγουμε να πιούμε καφέ αργά το απόγευμα γιατί μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου. Δεν το παρακάνουμε διότι θα προκαλέσει υπερδιέγερση και νευρικότητα. Συνοδεύουμε τον καφέ μας με νερό, γιατί ο καφές είναι διουρητικός και μπορεί να μας αφυδατώσει.
  • Πράσινο τσάι: Μας δίνει μία μικρή ποσότητα καφεΐνης ενώ ταυτόχρονα μας παρέχει αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Το πράσινο τσάι περιέχει γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, μία ουσία που φαίνεται να προάγει την εγκεφαλική λειτουργία. Μπορούμε, λοιπόν, να αντικαταστήσουμε ένα φλυτζάνι καφέ με πράσινο τσάι, όταν νιώθουμε την ανάγκη να ξυπνήσουμε και να τονωθούμε.
  • Αναψυκτικά: Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, καθώς η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν, μπορεί να μας τονώσει πρόσκαιρα αλλά η μεγάλη και απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος θα μας προκαλέσει δυσκολία συγκέντρωσης και αμέσως μετά μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και κούραση. Επιπλέον τα αναψυκτικά δίνουν κενές θερμίδες. Μας παχαίνουν χωρίς να μας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά. Αποφεύγουμε ιδιαίτερα τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, καθώς η υπερδοσολογία της μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα.
  • Ενεργειακά ποτά: Παρόλο που δίνουν μία τεχνητή αίσθηση εγρήγορσης, στην πραγματικότητα προκαλούν υπερδιέγερση και αδυναμία συγκέντρωσης και ανάκλησης της μνήμης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Στίβος: Ο Τεντόγλου πρώτος στο Παρίσι

Μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον είχαμε στο Diamond League που διεξήχθη στο Παρίσι. Ο Μίλτος Τεντόγλου πήρε μία ακόμα νίκη τη φετινή χρονιά δείχνοντας ότι βρίσκεται...

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Αρταίων για τα «Ελευθερία 2023»

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» υποδέχετε το Φετινό Πολιτιστικό Καλοκαίρι ο Δήμος Αρταίων. Ένα πρόγραμμα που ετοίμασε η Δημοτική αρχή και...

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φέρνει στα Ιωάννινα το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού και ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα φέρνει στα Ιωάννινα η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Τα Plasmata II...

Μπάσκετ: Στην Εθνική ομάδα κωφών Γυναικών η Χρύσα Σιαπλαούρα της Δόξας!

Μεγάλη τιμή για τον αθλητισμό της Άρτας, καθώς η αθλήτρια της Α.Ε Δόξας- Πύρρου Άρτας, Χρύσα Σιαπλαούρα, κλήθηκε στην τελική 12άδα της Εθνικής ομάδας...