fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚακοκαιρία Ιανός: Υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσει ισχύ τυφώνα – Πώς θα προστατευτούμε

Κακοκαιρία Ιανός: Υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσει ισχύ τυφώνα – Πώς θα προστατευτούμε

Μια εκτίμηση που κανείς δεν θέλει να επιβεβαιωθεί κάνει η ιστοσελίδα που ασχολείται με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη, Severe Weather Europe. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα λέει για τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» ότι είναι ένα από τα πιο ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά όλων των εποχών που έχουν εμφανιστεί στη Μεσόγειο.

Στο άρθρο με τίτλο: «Νέα προγνωστικά δεδομένα θέλουν τον κυκλώνα Ιανό να προκαλεί εξαιρετικά επικίνδυνο χτύπημα στην Ελλάδα την Παρασκευή» ο συντάκτης κάνει λόγο ακόμα και για την πιθανότητα ο Ιανός να αποκτήσει χαρακτηριστικά ισχύος τέτοια που αντί για μεσογειακός κυκλώνας να μετατραπεί σε τυφώνα κατηγορίας 1.

Ανάμεσα σε άλλα, ο συντάκτης του άρθρου Μάρκο Κόροσετς αναφέρει: «Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πλέον πως ο Ιανός θα μπορούσε να γίνει ένας από τους ισχυρότερους μεσογειακούς τροπικούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η ελάχιστη κεντρική πίεση αναμένεται να μειωθεί στα 980 mbar, με ισχυρούς ανέμους να φτάνουν στην ισχύ της κατηγορίας 1 με δύναμη τυφώνα. Οι μέγιστες ριπές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 200 km/h, επομένως, είναι πιθανό να υπάρξει σοβαρός αντίκτυπος για τη Δυτική Ελλάδα απόψε και έως την Παρασκευή το πρωί. Τεράστιες ποσότητες βροχοπτώσεων θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες πλημμύρες.

Ο Ιανός εμβαθύνει και ενισχύεται σήμερα, σταδιακά στρεφόμενος προς την Ελλάδα. Σοβαρή κατάρρευση με καταστροφικούς ανέμους και πλημμύρες αναμένεται αύριο – Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου. Το Medicane θα ξεκινήσει την προσέγγισή του στα νησιά του Ιονίου αργά το απόγευμα, πιθανόν να φέρει τους πιο δυνατούς ανέμους στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.

Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις

Μαζί με τους σοβαρούς καταστροφικούς ανέμους, ο Ιανός αναμένεται να φέρει καταρρακτώδεις και υπερβολικές βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα επικίνδυνες πλημμύρες. Τοπικά έως και 400 mm βροχόπτωσης είναι πιθανό να καταγραφούν μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα (περίοδος 36 ωρών). Οι εξωτερικές ζώνες των καταιγίδων μεταφοράς μπορούν να παράγουν ανεμοστρόβιλους κατά μήκος της ακτής απόψε, λόγω της έντονα ενισχυμένης διάτμησης και αστάθειας χαμηλού επιπέδου. Η εκτιμώμενη ελάχιστη κεντρική πίεση του κυκλώνα ήταν περίπου 990 mbar την Πέμπτη το πρωί. Με μέγιστους δυνατούς ανέμους περίπου 50-55 κόμβους (90-100 km / h) και την ένταση αυτή να αυξάνεται.

Κακοκαιρία Ιανός: Υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσει ισχύ τυφώνα – Πώς θα προστατευτούμε 11

 

Ο Ιανός θα ενταθεί σε ένα ισοδύναμο σύστημα τυφώνα κατηγορίας 1, το οποίο θα διατηρηθεί μέχρι την κατάρρευσή του την Παρασκευή το πρωί. Μαζί με τους σοβαρούς καταστροφικούς ανέμους, οι καταιγίδες που σχετίζονται με τον κυκλώνα Ianos αναμένεται να προκαλέσουν καταρρακτώδεις και υπερβολικές βροχοπτώσεις. Ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες βροχής αναμένονται σε όλη τη δυτική-κεντρική Ελλάδα. Τοπικά έως και 250-400 mm βροχόπτωσης είναι πιθανό έως την Παρασκευή το απόγευμα (περίοδος 36 ωρών), όπως φαίνεται από το διάγραμμα Ventusky παρακάτω.

Κακοκαιρία Ιανός: Υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσει ισχύ τυφώνα – Πώς θα προστατευτούμε 14

Η τοπογραφία θα διαδραματίσει επίσης ρόλο στην ποσότητα των βροχοπτώσεων, καθώς θα σχηματιστεί ισχυρή ορογραφική βροχόπτωση. Ένας συνδυασμός που ενισχύει σημαντικά τους κινδύνους εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.

Υψηλός κίνδυνος έχει εκδοθεί για τη δυτική-κεντρική Ελλάδα στο ανατολικό τμήμα του Ιονίου Πελάγους με απειλή για σοβαρές καταιγίδες, ικανές να παράγουν σοβαρούς καταστροφικούς ανέμους, ανεμοστρόβιλους και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις με πλημμύρες. Η περιοχή κινδύνου SIG και HIGH υπογραμμίζει την υψηλότερη και την πιο σημαντική απειλή για δυνητικά καταστροφικές πλημμύρες που σχετίζονται με το ίχνος του Medicane Ianos.

Κακοκαιρία Ιανός: Υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσει ισχύ τυφώνα – Πώς θα προστατευτούμε 17

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής τρεις οδηγίες:

  • Σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, να αποφύγουν τους υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
  • Να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να ασφαλίσουν ερμητικά τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Να μην διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους είτε πεζή είτε με αυτοκίνητο

Τα έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια στους αυτοκινητοδρόμους

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενόψει της εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, έχει ζητήσει με κατεπείγουσα επιστολή από τους παραχωρησιούχους, την εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης και την άμεση σύγκληση του προβλεπόμενου Συντονιστικού Οργάνου.

Επιπροσθέτως, ζητήθηκε να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

– Επιφυλακή επιτόπου του έργου όλου του τεχνικού προσωπικού του Παραχωρησιούχου και του Λειτουργού και μέρους του προσωπικού τυχόν υπερεργολάβων

– Επιφυλακή επιτόπου του έργου όλου του προσωπικού που είναι αναγκαίο για την αυξημένη λειτουργία των Κέντρων Διαχείρισης Κυκλοφορίας και του Τηλεφωνικού Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης

– Επιφυλακή επί τόπου του έργου όλου του προσωπικού περιπολίας και Οδικής Βοήθειας

– Ετοιμότητα όλων των οχημάτων και μηχανημάτων του Παραχωρησιούχου, του Λειτουργού και των Υπερεργολάβων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρεμβάσεις, όπως αντλητικά συγκροτήματα γερανοφόρα, φορτηγά, φορτωτές κτλ, και διασπορά σε επικίνδυνες θέσεις

– Διπλασιασμός των οχημάτων συνεχούς περιπολίας

– Διπλασιασμός των οχημάτων οδικής βοήθειας και διασπορά σε επικίνδυνες θέσεις

– Εφοδιασμός των οχημάτων περιπολίας με αντλίες, αλυσοπρίονα κλπ και ενίσχυση του προσωπικού περιπολίας με δύο εργατοτεχνίτες ανά όχημα

– Συνοδεία κάθε οχήματος περιπολίας με ένα όχημα έργου πχ φορτηγό ή φορτωτή για την εξασφάλιση της λειτουργίας σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος

– Εξασφάλιση της λειτουργίας του οδοφωτισμού νωρίτερα του προβλεπόμενου χρόνου όπου χρειαστεί

– Ετοιμότητα διακοπής ή εκτροπής της κυκλοφορίας εφόσον επισημανθεί πτώση αντικειμένου στο οδόστρωμα

– Απαγόρευση συνέχισης πορείας οχημάτων που δεν έχουν επάρκεια καυσίμων ή δεν λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες

– Απαγόρευση συνέχισης πορείας φορτηγών με φορτίο που μπορεί να πέσει στο οδόστρωμα

– Απαγόρευση συνέχισης πορείας σε φορτηγά που δεν έχουν φορτίο και παρουσιάζουν μεγάλη επιφάνεια προβολής από τους ανέμους.

– Απαγόρευση συνέχισης πορείας σε φορτηγά που έχουν ρυμουλκούμενο όχημα

– Απαγόρευση κυκλοφορίας τροχόσπιτων

– Ενημέρωση των οδηγών για μικρές ταχύτητες και τήρηση μεγάλων αποστάσεων από τα προπορευόμενα οχήματα. Τονίζεται η ανάγκη να υπάρχει προσωπικό ενημέρωσης και ελέγχου στις πύλες που η διέλευση των οχημάτων γίνεται με πομποδέκτη

– Συνεργασία και συντονισμός μεταξύ Παραχωρήσεων για έγκαιρη ενημέρωση για την κατάσταση και ενδεχόμενη συνδρομή σε μείζονα συμβάντα

– Εξασφάλιση ότι οι αντλίες θα μπορούν να δουλέψουν σε περίπτωση βροχόπτωσης

– Άμεση τελική επιθεώρηση και καθαρισμός των σχαρών και φρεατίων

– Καθαρισμός των σχαρών και κατά την διάρκεια της βροχόπτωσης

– Άμεση άρση όλων των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που έχουν γίνει για εργασίες συντήρησης

Κλειστά σχολεία σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Ιόνιο

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Σύμφωνα με την περιφέρεια, «η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας».

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, «το σύνολο του μηχανισμού της περιφέρειας έχει τεθεί σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής, ενώ ο περιφερειάρχης σε μήνυμά του προς τους πολίτες της περιοχής και ιδιαίτερα όσους κατοικούν κοντά σε παράκτιες περιοχές ή περιοχές με ποτάμια και μεγάλα ρέματα ή περιοχές που έχουν υποστεί κατά το παρελθόν σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες ή ισχυρούς ανέμους, τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις υπαίθριες εργασίες και εάν είναι δυνατό, να μετακινηθούν σε σπίτια και περιοχές που βρίσκονται μακριά από ακτές και μεγάλα ποτάμια».

Κλειστά θα είναι τα σχολεία και σε Ζάκυνθο, ΚεφαλονιάΙθάκη, σύμφωνα με όσα τόνισε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης.Παράλληλα, δεν θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες και στον Δήμο Τριφυλίας. Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια είναι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη. Στο μεταξύ, δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός».

 

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα