fbpx
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕισβολή Τουρκίας στη Συρία: Πρόσχημα το ISIS, στόχος οι Κούρδοι

Εισβολή Τουρκίας στη Συρία: Πρόσχημα το ISIS, στόχος οι Κούρδοι

Η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα εδάφη της Συρίας, στα σύνορα των δύο χωρών, που ξεκίνησε την Τετάρτη, κλιμακώνεται με την Άγκυρα να ενισχύει τις δυνάμεις της με τις ευλογίες και των ΗΠΑ.

Η Τουρκία ανακοίνωσε την εισβολή προβάλλοντάς κυρίως τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), όμως η βασική επιδίωξη δεν είναι άλλη από την απώθηση των Κούρδων της Συρίας, που επίσης μάχονται κατά των τζιχαντιστών, ανατολικά του Ευφράτη και εν γενεί η αποτροπή της δημιουργίας μιας αυτόνομης κουρδικής οντότητας κατά μήκος των τουρκικών συνόρων με τη Συρία. Μεταξύ άλλων η Άγκυρα φοβάται κάτι τέτοιο θα ενίσχυε το PKK και τις αυτονομιστικές τάσεις των Κούρδων στην Τουρκία.

Πλέον η Τουρκία, τουλάχιστον στο κομμάτι της απώθησης των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη, έχει και την υποστήριξη των ΗΠΑ, ενώ και η Γερμανία φαίνεται πως εγκαταλείπει τους Κούρδους. «Η Τουρκία, δικαίως ή αδίκως, θεωρεί πως υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), το οποίο θεωρούμε κι εμείς τρομοκρατική οργάνωση, και τουλάχιστον ένα μέρος των Κούρδων της συριακής πλευράς. Το σεβόμαστε και θεωρούμε πως είναι θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας να δρα εναντίον αυτών των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Υποστηρίζουμε την Τουρκία στο σημείο αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανικής διπλωματίας Μάρτιν Σέφερ.

Υπενθυμίζεται πως οι Κούρδοι της Συρίας είχαν έως σήμερα την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Δυτικής Συμμαχίας, αλλά και των Ρώσων, στη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα σε κρίσιμες φάσεις του πολέμου, και έχοντας εξοπλιστεί από τη Δύση, οι Κούρδοι του YPG πέτυχαν σημαντικές νίκες κατά των τζιχαντιστών και αποτέλεσαν έναν από τους πιο αξιόπιστους και στρατιωτικά ικανούς συμμάχους της Δύσης.

Αναλυτές και ειδικοί από την Τουρκία επισημαίνουν πως ανεξάρτητα από την τροπή που μπορεί να πάρει το επόμενο διάστημα η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, έχει ως βασικό τους Κούρδους και το Ισλαμικό Κράτος αποτέλεσε το πρόσχημα.

Ο Τούρκος διεθνολόγος Ιλτέρ Τουράν σημειώνει πως «εάν εξαιρεθούν οι περιπτώσεις της Κύπρου το 1974 και της Κορέας το 1950, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιας μορφής στρατιωτική επιχείρηση, πράγμα που σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής».

Ο Μπεχλούλ Οζκάν, επίσης διεθνολόγος, υπογραμμίζει πως «μπορεί η επιχείρηση να φαίνεται ότι γίνεται εναντίον του ISIS, όμως η οργάνωση αυτή διέθετε μηδαμινή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή αυτή. Δεν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση εναντίον του ISIS, το οποίο εξ άλλου βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό στην περιοχή. Πρέπει να διατυπωθεί το ερώτημα, για ποιο λόγο δεν είχε πραγματοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα η επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η απάντηση είναι ότι μόλις τώρα οι Κούρδοι της Συρίας (σημ: πετυχαίνοντας νίκες κατά των τζιχαντιστών και απελευθερώνοντας την πόλη Μανμπιτζ) μετακινήθηκαν προς τα δυτικά του Ευφράτη».

Ο Χούσνι Μάχλι, Σύρος δημοσιογράφος που ζει εδώ και 30 χρόνια στην Τουρκία και έχει καταγωγή  από την Τζαραμπλούς, την πόλη που ανακατέλαβαν στην πρώτη ημέρα της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» οι Σύριοι αντικαθεστωτικοί με την υποστήριξη του τουρκικού στρατού,  σημειώνει ότι «δεν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση». «Το ISIS διέθετε στη Τζαραμπλούς περίπου 200-300 άντρες. Η Τζαραμπλούς είχε πληθυσμό δέκα χιλιάδων και το 90% αυτού του πληθυσμού, όταν τον Ιούλιο του 2012 κατέλαβε την πόλη το ISIS, είχε μετακινηθεί προς το Χαλέπι και το Γκαζιάντεπ. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι τόσο σημαντική η Τζαραμπλούς. Η επιχείρηση είναι ουσιαστικά μήνυμα προς τους Κούρδους της Συρίας».

- Advertisement -

Τελευταία Νέα