ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΙδρύονται 11 Τοπικές Ομάδες Υγείας στην Ήπειρο - 2 στο Δήμο Αρταίων

Ιδρύονται 11 Τοπικές Ομάδες Υγείας στην Ήπειρο – 2 στο Δήμο Αρταίων

– Στελεχώνονται με 132 ιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας, διοικητικό προσωπικό.
– Καθολική δωρεάν υγειονομική κάλυψη των πολιτών, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Την απόφαση υλοποίησης του υποέργου “Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας στην Ηπειρο” υπέγραψε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδάρος.
Σύμφωνα με αυτή, στην Ήπειρο ιδρύονται 11 Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), 2 στο Δήμο Αρταίων, 2 στο Δήμο Πρέβεζας, 6 στο Δήμο Ιωαννίνων και 1 στο Δήμο Ηγουμενίτσας, οι οποίες θα απασχολήσουν συνολικά 132 άτομα.
Οι ΤΟΜΥ εντάσσονται στην “Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας” και, σύμφωνα με τις προτεραιότητες στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας, αφορά στη δωρεάν και καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, της ειδικής μέριμνας για τις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, της διασφάλισης της ποιότητας και ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών, της συνέχειας της φροντίδας υγείας και της ευθύνης των παροχών υπηρεσιών υγείας.
Σε κάθε μια δε από αυτές θα απασχοληθούν ιατροί με ειδικότητα γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας και λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό.
Κάθε ΤΟΜΥ θα είναι μία μονάδα αναφοράς, που θα υλοποιεί τα προγράμματα πρόληψης της πολιτείας, της παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων και θα αποτελεί οδό διευκόλυνσης της πρόσβασης αυτών στα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Κεντρικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και φυσικά να δέχονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας οι πολίτες.
Όταν τεθούν σε λειτουργία οι ΤΟΜΥ, οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας εξ΄ αυτών και θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες σε ένα διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Ο εγγεγραμμένος πολίτης, ουσιαστικά, αποκτά τον δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει από εκεί και μετά. Εισάγεται έτσι, ένα σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ).

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα