fbpx
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑ«Οι ξένες γλώσσες μέσα από τις τέχνες»

«Οι ξένες γλώσσες μέσα από τις τέχνες»

1ο Συνέδριο ΣΙΚΞΓ – PALSO Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων

στο νησί των Φαιάκων

Συνδιοργάνωση:

ΣΙΚΞΓ Αιτωλοακαρνανίας, ΣΙΚΞΓ Άρτας, ΣΙΚΞΓ Αχαΐας, ΣΙΚΞΓ Ηλείας

ΣΙΚΞΓ  Θεσπρωτίας, ΣΙΚΞΓ Ιωαννίνων, ΣΙΚΞΓ Κέρκυρας και ΣΙΚΞΓ Πρέβεζας-Λευκάδας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΡΤΑΣ

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο ΣΙΚΞΓ – PALSO Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων που συνδιοργάνωσαν οι ΣΙΚΞΓ Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αχαΐας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Πρέβεζας-Λευκάδας, στο νησί των Φαιάκων, την αριστοκρατική Κέρκυρα, 17 έως 19 Ιουνίου 2017.

Το συνέδριο με θέμα «Οι Ξένες Γλώσσες μέσα από τις Τέχνες», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων συνέδρων ,κυρίως μελών Palso, από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Οι διοργανωτές υποδέχτηκαν τους συνέδρους το Σάββατο, 17 Ιουνίου στο Πλακάδο του Αγίου Σπυρίδωνα όπου και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Ιστορικό Κέντρο της Κέρκυρας (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς – UNESCO) το οποίο αποτελεί έναν από τους θησαυρούς της Ελλάδας καθώς είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της αρχαίας βυζαντινής και βενετσιάνικης τέχνης  που γοητεύει με την εναλλαγή από μικρά σοκάκια και μεγάλες πανοραμικές τοποθεσίες. Η ξενάγηση περιελάμβανε, επίσης, επίσκεψη στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Casa Parlante μια πιστή αναπαράσταση της καθημερινότητας των ευγενών του νησιού σε όλες τις εκφάνσεις της. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συναυλία στο Πλακάδο του Αγ. Σπυρίδωνα με τη συμμετοχή ενός μουσικού συνόλου και της παιδικής χορωδίας Κέρκυρας ενθουσιάζοντας και συγκινώντας τους εκατοντάδες επισκέπτες.

Την ημέρα του συνεδρίου, Κυριακή, 18 Ιουνίου, οι διοργανωτές υποδέχτηκαν τους συνέδρους νωρίς το πρωί στην αίθουσα Nausica του Corfu Holiday Palace η οποία γέμισε μέσα σε λίγη ώρα καθώς παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι. Πριν την έναρξη των ομιλιών, Κερκυραίες με την παραδοσιακή τους φορεσιά προσέφεραν κουμκουάτ και άλλα γλυκίσματα στους επισκέπτες.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου λειτουργούσε έκθεση ξενόγλωσσου διδακτικού βιβλίου, η οποία σημείωσε επίσης μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην εθελοντική αιμοδοσία του συνεδρίου που διοργανώθηκε από την ομάδα αιμοδοσίας του ΣΙΚΞΓ Κέρκυρας «Ιωάννα Σπιτιέρη», όπου και συλλέχθηκαν 19 φιάλες αίματος.

Η έναρξη των ομιλιών έγινε σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα καθώς προηγήθηκε ομιλία του συνταξιούχου πλέον αλλά επί σειρά ετών Α’ Αντιπροέδρου της ΠΟΙΚΞΓ Κώστα Παπακώστα για τον προσφάτως αποβιώσαντα πρόεδρο της ΠΟΙΚΞΓ Γιάννη Μιχαηλίδη και τηρήθηκε 1’ σιγή στη μνήμη του.

Μετά την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής Δημήτρη Κουρούπη, ακολούθησε η ανακοίνωση του νέου προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών,  Κρόντηρη Βασίλη, ο οποίος και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Η κεντρική ομιλία της επιστημονικής επιτροπής με πρόεδρο τον Δρ. Κεντρωτή Γιώργο και τη συμμετοχή των καθηγητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου πανεπιστημίου  Δρ. Κελάνδρια, Δρ. Μιχαλακόπουλο, Δρ. Παπαδημητρίου αλλά και του Δρ. Δαββέτα Δημοσθένη από το Πανεπιστήμιου του Παρισιού, ο οποίος επίσης τίμησε το πάνελ, ενθουσίασε τους συνέδρους και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι αίθουσες των απογευματινών ομιλιών (Workshops) ήταν κατάμεστες από συνέδρους που επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν όλα τα σεμινάρια με θέμα τις καλές τέχνες στην ξενόγλωσση εκπαίδευση. H ομιλία την οποία συνεισέφερε ο Σύλλογος της Άρτας ήταν από το μέλος μας Σίτα Ευάγγελο με ένα μοντέρνο θέμα: ‘Gamification’. Σημαντικά ενδιαφέρουσα η ομιλία της επίσης Αρτινής εκπαιδευτικού Γιούλιας Αλίβερτη με θέμα: ‘H τέχνη στην ξενόγλωσση τάξη –  κλειδί που ελευθερώνει το νου’. Παράλληλα, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις ξενόγλωσσων διδακτικών βιβλίων από εκδοτικούς οίκους.

Η ημέρα του συνεδρίου έκλεισε με ένα υπέροχο Gala στο χώρο της πισίνας του Corfu Holiday Palace με θέα το μαγευτικό Ποντικονήσι και το Ιόνιο Πέλαγος στο σούρουπο συνοδεία ενός Κερκυραϊκού Μουσικού Συνόλου που διασκέδασε όσους παρευρέθηκαν, με καντάδες και πολλά επτανησιακά παραδοσιακά τραγούδια.

Κατά τη διάρκεια του Gala τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο τόσο τα μέλη της επιστημονικής όσο και της οργανωτικής επιτροπής αλλά και οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΣΙΚΞΓ που παρευρέθηκαν στο συνέδριο. Επίσης, τιμήθηκαν οι ομιλητές και ομιλήτριες καθώς και οι μεγάλοι χορηγοί.

Όσον αφορά το Σύλλογο ΙΚΞΓ Άρτας, το Συνέδριο  παρακολούθησαν 17 από τα 30 μέλη μας και παλαιοί μαθητές που φοιτούν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ως Δ.Σ. PALSO Άρτας επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε θερμά εκείνους που έχουν αντιληφθεί το εύρος και το κύρος των συνεδρίων της PALSO, την μόνιμη προσπάθεια σφαιρικής αυτοβελτίωσης του κλάδου μέσα από παρόμοιες συναντήσεις – ακαδημαϊκές εκδηλώσεις και πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας για στήριξη. Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Άρτας για την οικονομική ενίσχυση του Συνεδρίου, την Πετροτεχνική Άρτας του κ. Φώτη Φώτη για την ευγενική χορηγία, την εταιρία διαφημιστικών ΠΑΝΟΣ για τα στυλό του συνεδρίου, την σοκολατοποιία ΙΟΝ για τα γλυκά κεράσματα, την Alert Shipping Agencies ltd του κ. Απόλλωνα Καρακαλά για τα καπελάκια της κρουαζιέρας και τον κ. Μιχάλη Λαϊνά και την Corfu Ferries για τις εκπτώσεις στους ναύλους.

Η αυλαία του συνεδρίου έπεσε με την εκδρομή στους Παξούς, Αντίπαξους και τις περίφημες μπλε σπηλιές τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους και να βγάλουν χιλιάδες φωτογραφίες που κατέκλυσαν το διαδίκτυο κατά την επίσκεψή τους στα δύο πανέμορφα αυτά νησιά.

Ραντεβού στο 2ο Συνέδριο μας τον Ιούνιο του 2019.

 

 

 

- Advertisement -

Τελευταία Νέα