fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Οι πυρκαγιές τρέπουν χιλιάδες σε φυγή»

«Οι πυρκαγιές τρέπουν χιλιάδες σε φυγή»

Οι πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου απασχολούν τον γερμανικό τύπο. Η Bild γράφει για τα 416 εκ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων που ενδέχεται να επιστρέψει το Βερολίνο στην Αθήνα.

«416,7 εκατομμύρια ευρώ προτίθεται να επιστρέψει το Βερολίνο στην Ελλάδα», επιγράφει άρθρο η εφημερίδα Bild και επισημαίνει: «Η Αθήνα μπορεί να ελπίζει σε εκατοντάδες εκ. ευρώ από κέρδη επιτοκίων ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank). Ωστόσο το ποσό είναι “κλειδωμένο” στον προϋπολογισμό και απαιτείται πράσινο φως του γερμανικού κοινοβουλίου για να εκταμιευθεί. Προϋπόθεση για την εκταμίευση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η ανάγκη για περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα».

Σχεδόν όλες οι γερμανόφωνες εφημερίδες αναφέρονται και σήμερα στις πυρκαγιές που πλήττουν τις τελευταίες μέρες την Ελλάδα: Η Frankfurer Allgemeine σημειώνει: «Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για φλόγες ύψους 20 μέτρων και πυκνό καπνό. Οι αρχές προέτρεπαν με μεγάφωνα τους ανθρώπους στο τουριστικό θέρετρο Κάλαμο να φύγουν άμεσα από τα σπίτια τους. (…) Εμπόδιο στην κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι και ο πυκνός καπνός που ήταν ορατός μέχρι και την Κρήτη, όπως δείχνουν δορυφορικές λήψεις».

Σε πύρινο κλοιό περιοχές σε Ιταλία, Πορτογαλία, Κορσική

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν οι πυροσβέστες στο Βαρνάβα Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν οι πυροσβέστες στο Βαρνάβα

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung παρατηρεί: «Πολλά χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα. Οι αρχές εκκένωσαν ακόμα και ένα μοναστήρι. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για σκηνές πανικού. Μέχρι χθες το βράδυ κάηκαν δεκάδες σπίτια. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετέχουν 200 πυροσβέστες και πολυάριθμοι εθελοντές. (…) Εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών δεν θέλουν, προς το παρόν, να πάρουν θέση ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας δεν θέλησε να σχολιάσει τις φήμες για εμπρησμό. Όσον αφορά ωστόσο τις 22 πυρκαγιές που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στη Ζάκυνθο ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κάνει λόγο για “σχέδιο”. Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες ξέσπασαν πανελλαδικά περισσότερες από 90 πυρκαγιές».

Στις πυρκαγιές που πλήττουν τον ευρωπαϊκό νότο αναφέρεται αναλυτικά και η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, η οποία γράφει: «Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία. Μεγάλες πυρκαγιές καταστρέφουν ολόκληρες περιοχές τρέποντας σε φυγή χιλιάδες ανθρώπους. Με αφορμή τις πυρκαγιές σε Σικελία και Σαρδηνία, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποίησε την ταξιδιωτική σύσταση για την Ιταλία, σημειώνοντας ότι “δεν αποκλείεται οι ιταλικές αρχές να εκκενώσουν ακόμα και τουριστικά θέρετρα κοντά στις πληγείσες περιοχές”. Στην Ελλάδα 45 χλμ βορείως της Αθήνας χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στις παραλίες, ενώ στην Ζάκυνθο οι αρχές εκφράζουν υποψίες για εμπρησμό. Στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία περισσότεροι από 3.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες από κοινού με συναδέλφους τους από την Ισπανία, η οποία απέστειλε στην γειτονική χώρα 120 πυροσβέστες και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη. Υπεράνθρωπες προσπάθειες κατά της πύρινης λαίλαπας καταβάλλουν πυροσβέστες και στην Κορσική».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα